nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

(dž)
(dž)
0 17.05.2023 12:01:33

Velika nagrada Gorenjske letos s ciljem na Zatrniku

Kolesarska zveza Slovenije 21. maja po spomladanskem trojčku organizira še četrto slovensko mednarodno kolesarsko dirko, ravni 1.2. Uci. Po lanski uspešni drugi izvedbi te dirke, ki je nastala po odmevnem državnem prvenstvu s ciljem na Krvavec, so letos pripravili novo, še bolj razgibano traso.

Start dirke bo že tradicionalno pri Termah Snovik pri Kamniku, od koder se bodo kolesarji v zaprti vožnji odpravili proti centru mesta Kamnik, tam opravili dva kroga mimo Komende in Tunjic, v centru Kamnika pa se bodo pomerili za točke na letečem cilju. Pot jih bo nato peljala do Cerkelj na Gorenjskem, kjer se bodo ob 2. in 3. prehodu skozi center prav tako pomerili za točke na letečem cilju. Od tam jih do cilja na Zatrniku čaka še pot skozi Preddvor do Tržiča, kjer se bodo za točke na gorskem cilju pomerili na vzponu na Brezje. Nadaljevali bodo mimo Prešernove hiše v Vrbi in Blejskega vintgarja v Gorjah. Še pred zadnjim vzponom do smučišča na Zatrniku pa jih čaka še gorski cilj na Kočno.



Trasa je dolga 145,3 kilometra in še 9,4 kilometra zaprte vožnje do kilometra 0. Če je bila prejšnja trasa bolj po okusu sprinterjev, pa je letošnja izvedba bolj po okusu hribolazcev oziroma specialistov za klance. Odločilen bo zaključni vzpon do Zatrnika, ki je dolg približno pet kilometrov s povprečnim naklonom 6,8 odstotka, maksimalen naklon pa doseže tudi 14 odstotkov.



V sodelovanju z I Feel Slovenia bo dirka predvajana v živo prek internetnega prenosa. S tem želijo omogočiti vsem kolesarskim navdušencem, da v živo spremljajo tudi to nižjo raven in razvoj mladih nadobudnih slovenskih kolesarjev. Na dirki bo nastopilo približno 25 ekip iz osrednje Evrope, od tega pet slovenskih, in 170 kolesarjev iz približno 30 držav.



Povod za novo traso se skriva v sklenitvi partnerstva z RTC Zatrnik in TD Gorje, kjer so pokazali zanimanje in voljo za to, da cilj Velike nagrade Gorenjske postavijo na Zatrniku. Generalni sekretar Kolesarske zveze Andrej Filip: "Organizacija kolesarskih dirk je vse prej kot lahek zalogaj. Veseli nas, ko na drugi strani najdemo enako misleče sogovornike, ki podpirajo kolesarski šport ter se aktivno vključujejo v organizacijo. Veliko nagrado Gorenjske lahko vzamemo kot vzorčni primer povezovanja med organizatorji, lokalnimi skupnostmi, občinami in turizmom, katerega idealen promotor je prav kolesarstvo. Domači in tuji publiki bomo prek neposrednega prenosa prikazali del lepot Gorenjske ter jih spodbudili, da si jo v prihodnosti ogledajo tudi v živo. Poleg mednarodne dirke, kjer bodo nastopali slovenski kolesarji iz domačih klubov ter tuje ekipe iz srednje Evrope, se bodo pred prihodom 'profijev' v cilj na Zatrniku pomerili še rekreativni kolesarji. Pravi kolesarski praznik! Kolesarska zveza se zahvaljuje vsem, ki so del projekta. Vsem kolesarjem želim srečno in naj zmaga najboljši! Gledalcem pa velja vabilo na ogled dirke – če se le da, s kolesom."



Direktor RTC Zatrnik Aleš Zalar: "Skozi srednjegorsko naselje Zatrnik so doslej potekale že številne domače kolesarske tekme, a tokrat se bo v soorganizacijo kolesarske dirke prvič vključen tudi lokalni turistični akter – Rekreacijsko-turistični center Zatrnik, d. o. o. (RTC Zatrnik) Cilj dirke za veliko nagrado Gorenjske na Zatrniku z ugledno mednarodno udeležbo kolesarjev bo vsekakor nekaj posebnega, ker bo po zahtevnem vzponu ciljna ravnina omogočala sprint tekmovalcev, kar je za gledalce še posebej privlačno. Ker si prizadevamo območje Zatrnika umestiti med prestižne celoletne turistične destinacije v Triglavskem narodnem parku s posebnim poudarkom na zdravem načinu življenja in ohranjanju neokrnjene narave, je glede na raznovrstne možnosti za cestne in gorske kolesarje dirka za veliko nagrado Gorenjske odlična promocija našega območja za vse ljubitelje kolesarstva."



Pred dirko za VN Gorenjske tudi rekreativni izziv S kolesom na Zatrnik

S spremljajočim dogodkom S kolesom na Zatrnik organizatorji dajejo možnost, da v »pravi cilj« dirke za veliko nagrado Gorenjske nekoliko pred udeleženci dirke prikolesarijo tako najmlajši, ki se bodo pomerili na kilometrski progi na Zatrniku, kot vsi drugi, ki se bodo z udeleženci dirke pomerili na ciljnem vzponu na Zatrnik in svoje čase primerjali z več kot 150 tekmovalci iz različnih držav.



Z organizacijo dogodka na Zatrniku, ki leži na samem vstopu v Triglavski narodni park, in promoviranjem uporabe vseh vrst koles želimo obiskovalce parka spodbuditi, da za obisk v parku pogosteje uporabijo kolo in so tako v kar najbolj neposrednem stiku z naravo. Kolesarje, ki še vedno prisegajo na cestna kolesa, pa bo brez dvoma pritegnila glavna nagrada – tekmovalno cestno kolo GUSTO, ki ga bodo izžrebali med vsemi udeleženci. Vsak udeleženec dobi tudi bidon Kolesarske zveze Slovenije.



Start rekreativne dirke bo v nedeljo, 21. maja, ob 14.30, prijave so odprte na prijavim.se. Program je načrtovan kot spremljajoči dogodek na cilju kolesarske dirke VN Gorenjske na območju cilja na Zatrniku.



Andrej Golčman, predsednik KK Gorje: "Ljubitelji kolesarstva na zgornjem Gorenjskem smo se razveselili pobude TD Gorje in RTC Zatrnik, da traso zdaj že tradicionalne kolesarske dirke za veliko nagrado Gorenjske iz Kamniško-Cerkljanskega dela razširijo na osrednjo Gorenjsko s ciljem na Zatrniku. S tem bomo na eni strani  udeležencem dirke pokazali možnosti kvalitetnega kolesarjenja na našem območju, na drugi strani pa v lokalnemu okolju s še enim v vrsti kolesarskih dogodkov, ki jih organiziramo, poskrbeli za promocijo in spoznavanje kolesarstva ter tako še okrepili članstvo v našem kolesarskem klubu."



Dogodek je hkrati lep uvod v vrsto kolesarskih prireditev v letošnjem letu – poleg že tradicionalnih Pokljuških kolesarskih dni v juliju še zlasti državni prvenstvi v vožnji na čas 22. junija v Gorjah ter v cestni vožnji 25. junija v Radovljici. Na obeh DP tako kot že v letih 2019 in 2020 pričakujejo tudi udeležbo najboljših kolesarjev na svetu s Pogačarjem, Rogličem in Mohoričem na čelu.

Galerija

Članki iz rubrike