nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

STA
STA
0 16.05.2023 19:40:29

V deževnem in hladnem vremenu je Primož Roglič etapo na Giru končal ...

Profimedia
Danec Magnus Cort je zmagovalec deževne in hladne 10. etape kolesarske dirke po Italiji. Na trasi od Scandiana do Viareggia (196 km) je bil najboljši iz ubežne skupine. Vodilni v skupnem seštevku je ostal Britanec Geraint Thomas, z dvema sekundama zaostanka pa mu sledi slovenski as Primož Roglič, ki je etapo varno končal v razredčeni glavnini.

Etapa je sprva potekala v zelo deževnem in hladnem vremenu, zaradi česar so pred začetkom predstavniki ekip razglabljali tudi o njenem skrajšanju na zgolj zadnjih 70 km. Toda s tem se nekateri niso strinjali.

Štirje ubežniki so glavnino za sabo pustili po 20 km, a jih je ta na čelu s sprinterskimi ekipami ves čas držala na varni razdalji. V zahtevnih razmerah je na spustu domačin Damiano Caruso (Bahrain Victorious) skušal pridobiti nekaj časa, a se je njegov in napad ekipe izjalovil.

Po zadnjem kratkem vzponu je bila glavnina sicer razpolovljena, zdesetkane ekipe preostalih sprinterjev pa so lovile še trojico v ospredju. Ti so zelo dobro sodelovali in kljub naprezanju razredčene glavnine zadržali prednost.

Ciljno črto so prečkali 51 sekund pred preostankom glavnine, zbrane okoli rožnate majice, največ moči pa je med tremi ubežniki imel Cort (EF Education-EasyPost). S tem pa je 30-letni Danec zaokrožil trojček etapnih zmag na tritedenskih dirkah. Šestkrat je bil najboljši na Vuelti, na Touru pa je slavil dve etapni zmagi.

Drugo mesto je pripadlo Kanadčanu Dereku Geeju (Israel-Premier Tech), tretje pa domačinu Alessandru De Marchiju (Jayco-AlUla).



"Zelo sem zadovoljen. To je bila ena najtežjih etap, ki sem jih kdajkoli odpeljal. Bilo je tako zelo hladno, da sem bil kar zmeden in nisem vedel, kaj sploh počnem," je po 26. zmagi v karieri dejal Cort.

"Radijska zveza ni delovala, zato nisem imel veliko informacij. Borili smo se ves dan, težko je bilo priti že v ubežno skupino. Do vrha prelaza smo dirkali na polno v želji, da bi zlomili glavnino in bi nas sprinterske ekipe nehale loviti. To se ni zgodilo, a nismo imeli druge opcije, kot da še naprej poskušamo na vso moč. Na koncu se je le izšlo," je še dejal Cort.

V skupnem seštevku se razmerje moči ni spremenilo. Še naprej vodi Thomas (Ineos Grenadiers), ki ima dve sekundi naskoka pred danes v etapi 38. Rogličem (Jumbo-Visma) ter pet pred rojakom Taom Geogheganom Hartom (Ineos Grenadiers).

Je pa Giro zaradi bolezni zapustil še en kolesar iz najboljše deseterice, Rus Aleksander Vlasov (Bora-Hansgrohe). Sedemindvajsetletnik je v skupnem seštevku pred začetkom etape na šestem mestu zaostajal 1:03 minute za vodilnim Thomasom.

V sredo bo na sporedu nekoliko razgibana etapa od Camaiora do Tortone (219 km). Gre za najdaljšo traso letošnjega Gira, ob le dveh vzponih tretje in enem četrte kategorije pa je pričakovati bodisi sprinterski zaključek bodisi uspešen pobeg manjše skupine za seštevek nenevarnih kolesarjev.

Značke: primoz-roglic, giro

Članki iz rubrike