pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
0 27.04.2022 09:55:36

Sofija bo dala najboljše judoiste stare celine

m24.si
Bolgarska prestolnica Sofija bo od četrtka do nedelje gostila letošnje evropsko prvenstvo v judu. Za prvo veliko poolimpijsko tekmovanje je prijavljenih 362 tekmovalcev iz 40 držav, med njimi deseterica Slovencev.

V poolimpijskem letu bo prvenstvo ponudilo priložnost novim na evropskem prestolu in dalo prvo razmerje moči v pripravah na olimpijske igre v Parizu, ki bodo na sporedu čez dobri dve leti. Številni zvezdniki so po igrah v Tokiu namreč končali aktivno športno pot.
V Sofiji gre zato pričakovati zanimivo mešanico dosežkov. V moški konkurenci v kategoriji do 100 kilogramov za prvega favorita še vedno velja dvakratni svetovni prvak Portugalec Jorge Fonseca, v isti kategoriji pa bo vsem na očeh le 20-letni Gruzijec Ilija Sulamanidze, lani že bronast na EP. Mladi Gruzijec velja za enega največjih talentov svetovnega juda.
V nekdaj slovenski kategoriji do 78 kg, v kateri sta kraljevali polsestri Ana Velenšek, ki v Sofijo potuje v vlogi trenerke, in Klara Apotekar, ki je po porodu končala kariero, pa se denimo obeta boj starih znank, Francozinje Madeleine Malonga, ki se poteguje za tretje zlato, ter Nemke Luise Mahlzahnn in Nizozemke Guusje Steenhuis.
Kako zelo različne so zasedbe, pa najbolje priča kategorija do 63 kg. Tam sta vsaj začasno športno pot prekinili olimpijska prvakinja Clarisse Agbegnenou, ki se je odločila za materinstvo, in podprvakinja Tina Trstenjak. Obe sta bili na najvišjih stopničkah zmagovalnega odra tudi že na OI 2016 v Rio de Janeiru in kategorija bo dala priložnost mladim.
Prva nosilka te kategorije je zdaj 25-letna Koprčanka Andreja Leški, kar zgovorno potrjuje napovedi o zelo nepredvidljivem prvenstvu. Svoje dodajo psihično breme in poškodbe, ki so pogost spremljevalec juda. Tudi Leškijeva, lani bronasta na EP na Portugalskem, je že drugič v sezoni resneje poškodovana, a upa, da bo imela v soboto, ko bo na vrsti njen nastop, ustrezno dnevno formo, ki jo kljub prilagojenim treningom lahko ponese zelo visoko.


Ostali Slovenci vsaj na papirju ne sodijo med favorite, a tokrat bo odločal tudi slog borbe, saj ima judo vnovič nekoliko spremenjena pravila, kjer je morda na prvem mestu vnovičen dvoročni gard, ki bolj ustreza fizično nekaj šibkejšim tekmovalcem, zato vseh ne velja preuranjeno črtati s seznama dobitnikov odličij.
Tako kot Leškijeva bo v kategoriji do 63 kg nastopila mlada Lia Ludvik iz celjskega Sankakuja. V kategoriji do 70 kg bo nastopila še izkušena 30-letna Anka Pogačnik in v odprti ženski kategoriji druga tekmovalka Triglava Urška Torkar.
V moški kategoriji bodo slovenske barve branili David Štarkel v kategoriji do 60 kg, Martin Hojak in novinec v eliti 20-letni Juš Mecilošek bosta nastopila med tekmovalci do 73 kg, Matej Vidmar v kategoriji do 81 kg in v odprti moški kategoriji Vito Dragić.
Želja slovenskega juda, ki se je v zadnjih dveh desetletjih na evropskih prvenstvih predstavil z več kot 50 kolajnami, je seveda novo odličje.
Zaradi poškodb in bolezni manjka vrsta slovenskih tekmovalcev. V zadnjem trenutku je nastop odpovedala Patricija Brolih, manjkata sestri Anja in Maruša Štangar, lani srebrna na EP Kaja Kajzer in Enej Marinić. Večina bo svojo priložnost iskala oktobra na svetovnem prvenstvu v Taškentu.

Značke: judo, ep

Članki iz rubrike