pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

(pr bzs)
(pr bzs)
0 07.03.2022 11:57:20

Sašo Vaš: Treniraj spoštljivo, bori se častno

Sašo Vaš - Shony med treningom mlajših boksarjev
FC Shony
Pred drugim letošnjim turnirjem pod okriljem Slovenske boksarske lige 2022, Pokalom Ptuja, ki bo danes v športni dvorani Campus na Ptuju, smo se pogovarjali s Sašem Vašem, ki ga vsi v Posavju in v borilnih športih poznajo pod vzdevkom Shony.

V Fight klubu Shony vzpostavlja nov koncept treninga olimpijskih borilnih veščin (boks, karate in tekvondo), kjer z ženo Mirno s svojimi strokovnimi in pedagoškimi metodami trenirata različne generacije svojih članic in članov. V času koronskih omejitev je napisal zanimivo Knjigo o boksu, saj je želel kot športni pedagog in velik boksarski navdušenec svoje boksarske poglede predati drugim v lastni knjigi.


Ljubezen do boksa in vzdevek Shony je podedoval po očetu Aleksandru
Vzdevek Shony je ponosno nosil že Sašev oče Aleksander, ki je žal pokojen že od Saševih mladostniških let. Ljubezen do boksa in športa sta mu podarila prav njegova mama in oče, ki sta bila izjemna športnika – mama vrhunska odbojkarica, oče pa prepoznaven boksar na področju nekdanje Jugoslavije. To je bil tudi pomemben dejavnik, da se je boks kot oblika tekmovalnega športa ali rekreacije znašel na urniku v FC Shony, ki deluje v kraju Pohanca. Tam je stičišče posavskih športnikov, ki na vadbo prihajajo iz treh različnih smeri (Dobove, Krškega in Brežic).


Predstavil nam je svoj pogled na boks in pri tem ni pozabil na olimpijske cilje: "Sam sem celo življenje posvetil borilnim veščinam in že več kot 25 let vodim svoj klub. Sem oče treh čudovitih otrok in zaposlen kot športni pedagog v Šolskem centru Krško. S svojo ženo Mirno, ki je prav tako športna pedagoginja ter nekdanja gimnastičarka in atletinja, se zelo dopolnjujeva v segmentih treninga v našem klubu. Mirna poskrbi za vse aktivnosti pri najmanjših, da v času vrtca pridobijo pomembne motorične sposobnosti, kasneje pa jih prevzamem sam in z njimi delamo naslednje športne korake. Po prvih letih treninga v petem letu z njimi opravimo fizični, psihološki in karakterni test ter se nato skupaj s starši odločimo, katero od naših treh borilnih veščin bomo skupaj z otrokom izbrali. Mladim resnično želimo podati temelj, ki jim bo koristil pri številnih športnih panogah. Veseli me, da imamo v klubu dobrih 150 članov iz vseh disciplin, ki prihajajo iz celotnega Posavja, so različnih generacij in obeh spolov. Imamo celo družine, kjer vsi člani trenirajo ali se rekreirajo pod našim vodstvom. Vodimo jih po njihovi športni poti in res sem počaščen, če sem kakšnemu članu že skoraj kot 'drugi oče', kot se nekateri radi pošalijo. Kljub vsemu pa bi želel poudariti, da jih naše klubsko poslanstvo 'treniraj spoštljivo, bori se častno' čaka že na vhodnih vratih našega kluba in prav vsi to tudi dosledno spoštujejo. Trenutno pri nas boksa 40 mladih boksarjev v razponu od vrtca do fakultete, imamo pa tudi dve večji skupini rekreativnih boksarjev. Pogosto organiziramo individualne treninge in timbildinge za skupine, ki si želijo spoznati trening borilnih veščin ter izstopiti iz vsakdanje rutine. Žena Mirna je glavna na področju treningu za oblikovanje postave."


Lani se je pridružil BZS. "Odločil sem se, da se pridružim Boksarski zvezi Slovenije, saj je pri razvijanju olimpijske miselnosti pomembno, da postaneš tudi član resne panožne zveze. Želim si, da bi moje varovanke in varovanci v vseh treh športih (boks, karate in tekvondo) okusili slast olimpijskih iger in tudi resno tekmovali za kolajne. Sam imam vedno visoke cilje, zato tudi svojo filozofijo jasnih in visokih ciljev prenašam na mlajše generacije. V FC Shony smo letos začeli tekmovati v SBL 2022 in verjamem, da bodo moji tekmovalci v naslednjih letih že zelo konkurenčni v državnem in mednarodnem okolju."

Knjiga o boksu
Odločil se je tudi, da izda publikacijo o boksu. "Med pandemijo sem se odločil, da v miru napišem Knjigo o boksu, kjer sem želel predstaviti osnove boksa, premikanje v ringu, rekvizite za trening in številne boksarske kombinacije. Pomembno je, da s knjigo svojemu trenerskemu kadru in boksarskim navdušencem predam izbrano strokovno znanje in boksarsko poslanstvo. Sam sem zelo strokoven tip človeka in se nenehno izobražujem, da lahko znanje čim bolje prenašam naprej. V pripravi na pisanje knjige sem preučil veliko strokovne literature in jo s svojimi izkušnjami združil v zanimivo boksarsko vsebino."


Kako vidi svojo klubsko boksarsko prihodnost? "V klubu se z boksom sicer ukvarjamo najmanj časa, vendar smo odprti za sodelovanja in nova znanja. Pomembno je, da člani in starši v nas začutijo podporo športniku in se ta lahko razvije v vrhunskega tekmovalca. V borilnih športih je discipliniran in strokoven pristop temelj za resne osebnostne in športne dosežke. Moj cilj v boksu so olimpijske igre s svojimi borci. Svoj program razvijam že skoraj tri desetletja in želim delati z vsemi, ki si želijo tudi uspeha na najvišji ravni. Zavedam se, da je treba strokovno poučiti lasten kader, ki bo mojo filozofijo prenesel na začetnike, ki se spoznavajo z osnovami borilnih veščin, vse do prekaljenih borcev v ringu. Ob tej priložnosti se želim zahvaliti svoji družini in vsem partnerjem, podpornikom ter sponzorjem, ki nam vsa ta leta delovanja stojijo ob strani, da lahko skupaj razvijamo kakovostno klubsko zgodbo borilnih veščin v Posavju." 

Članki iz rubrike