nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

nu
nu
0 16.10.2023 20:32:40

Enega najboljših vseh časov čaka nora kazen, to je njegov konec: Kršil je vsa možna pravila in nas zavajal!

Profimedia
Enaintridesetletni kenijski maratonec - šesti najhitrejši vseh časov - Titus Ekiru je padel na dopinškem testu.

Ker je uporabljal lažno zdravniško dokumentacijo, pa ga je doletela izredno visoka kazen. Suspendiran je za deset let.

Kenijec je bil leta 2021 dvakrat pozitiven, najprej po zmagi v Milanu, kjer so v njegovem vzorcu našli triamcinolon acetonid, vendar takrat ni bil obtožen, ker je trdil, da je pozitiven test rezultat povsem normalnega zdravljenja. Drugič je bil pozitiven na testu v Abu Dhabiju in tudi takrat je bil njegov izgovor enak.



Omenjena snov je protidopinška agencija prepovedala že pred devetimi leti, saj športnikom pomaga pri izgubi teže, pri tem pa to ne vpliva na izgubo moči. Ekiru je pri nekem kenijskem zdravniku dvakrat dobil injekcijo triamcinolona, a to ni bilo nikjer uradno zabeleženo. Za dokumentacijo, ki jo je oddal kot dokaz svojega zdravljenja, pa se je izkazalo, da gre za ponarejeno.

Lani so bili zbrani številni dokazi, ki so spodbijali njegovo zgodbo, zato je bil začasno suspendiran. Potem pa je celo odstopil od pritožbe in zdaj je dočakal izrek kazni. Zaradi kršenja protidopinških pravil so mu dodelili štirileno prepoved nastopanja, ta je zaradi oteževalnih okoliščin povečana še za dve leti, potem pa je dobil še štiriletno zaradi ponarejanja dokumentacije. Skupaj je tako dobil desetletni suspenz. Kaznovan je tudi zdravnik, ki mu je priskrbel injekcije triamcinolona. "Športnik je večkrat kršil protidopinška pravila in sodeloval pri zavajanju preiskovalnih organov. Vse z namenom, da bi se izognil posledicam svojih dejanj. Nigerijske oblasti se zdaj ukvarjajo z odkrivanjem dopinga v tamkajšnji atletiki in odkrivanju mreže, ki bi lahko bila vpeta v nečedne posle. Za vse športnike, ki so vključeni v doping, in za vse, ki jim pri tem pomagajo, je iz tega primera prišlo zgolj eno močno sporočilo, nimate se kam skriti," so zapisali pri AIU-ju.

Članki iz rubrike