nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

(mm/slo maraton)
(mm/slo maraton)
0 10.10.2023 10:54:43

Italijan in Finka

Varineja Drašler
SLO MARATON
Na 44. izvedbi največjega mednarodnega gorskega teka v Sloveniji sta zmagala Italijan Isacco Costa in po petkovem rekordu znova z dvojno šmarnogorsko krono finska tekačica Susanna Saapunki.

Timotej Bečan je po vodstvu na vzponu in spustu z Grmade pritekel na končno četrto mesto v sicer zgoščenem vrstnem redu. Za zmagovalcem je zaostal le 31 sekund. S časom 43:44 je bil celo tri sekunde hitrejši kot ob lanski zmagi. Klemen Španring je bil več kot minuto hitrejši kot lani, dve minuti za zmagovalcem in sedmi v cilju, veteran Miran Cvet osmi (45:55). Čeprav ima že 50+ je bil hitrejši kot lani. Jaka Bostner, nekdanji kolesar, je prišel na deseto mesto, med naj 12 pa so bili tekači iz osmih držav. Med tekačicami je tik za finsko zvezdnico, ki je dosegla dvojno krono Šmarne gore, druga pritekla na Šmarno goro Varineja Drašler. Tako ima poker največjih domačih tekov. Tretje mesto je znova vzela Nuša Mali. Tudi na DP v vzponu in na DP 10 km na cesti. Tokrat je bila skoraj minuto hitrejša kot lani, ko je bila peta. Dominika Zupančič Valant, ki je že na startu kazala velik hematom na stegnenici, posledici trka s kolesarjem, je bila kljub poškodbi peta. Na Šmarni gori se je prvič z resnim gorskim tekom spoprijela Maruša Cijan Brkič in bila s časom (1:01,17) tik pred Klaro Ljubi, ki je najuspešnejša slovenska tekačica v nizu svetovnega pokala v gorskih tekih v tej sezoni. Eva Urbanc je z desetim mestom potrdila, da lahko tudi tekačica s trail ultra scene priteče med najboljše.



Na elitni razdalji, ki je štela v niz svetovnega pokala v gorskih tekih srebrnega razreda, je teklo 55 tekačev in 21 tekačic. Ob 53 tekačih in tekačicah v mlajših kategorijah, mladinci in veterani na srednji progi (4,8 km), je bila skupna udeležba 160 tekačev in tekačev nekaj manjša kot lani (172). Mladinska razdalja (4,8 km) je štela za naslove državnih prvakov, mladinska prvaka Slovenije sta ponovno Maj Pritržnik in malo presenetljivo Klara Velepec (Radovljica), ki je prehitela tudi Klaro Močnik in Saro Bilban. Za zmago je bilo treba teči veliko hitreje kot lani. "Takega vremena nisem vajena. Sploh ne vem, kako naj se oblečem, kratke ali dolge hlače," je pred startom malce zmrzovala Varineja Drašler in pokazala na finsko tekačico, kako vajena je takega vremena.

Galerija

Članki iz rubrike