nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(pk)
(pk)
0 03.10.2023 11:52:13

Teklo več kot 27.000 otrok

Množični tek otrok pri OŠ Koseze
PETER KASTELIC/AZS
Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja

Odziv je bil odličen, saj je prvič na isti dan teklo več kot 27.000 otrok iz vseh koncev Slovenije. Množičnega teka otrok Začni mlad, tekmuj pošteno se je udeležilo več kot 200 osnovnih šol in vrtcev ter atletskih klubov, osrednji dogodek pa je Atletska zveza Slovenije ponovno priredila pri OŠ Koseze v Ljubljani, kjer so se 350 učencem pri teku pridružili tudi odlični slovenska atleti: slovenski rekorder Luka Janežič, ki se je po hudi poškodbi letos vrnil na atletske steze, Lovro Mesec Košir, ki gre po Janežičevih stopinjah v teku na 400 metrov, mlada obetavna mariborska tekačica Petja Klojčnik in Aneja Simončič, specialistka za tek na 400 metrov z ovirami. Vsi so mladim nadobudnežem po teku podelili tudi številne avtograme in z njimi odtekli še kakšen dodaten krog.



Direktor AZS Nejc Jeraša je ob tem ravnateljici OŠ Koseze Lorieti Pečoler za dolgoletno sodelovanje pri organizaciji osrednjega dogodka predal darilni bon za brezplačni avtobusni prevoz v interaktivni multimedijski center Svet energije ter kopanje v Termah Čatež, ki ga podarja vodilna elektroenergetska skupina v Sloveniji – Skupina GEN. "To je najbolj množičen tek otrok v Sloveniji, s katerim jih želimo spraviti v gibanje čim več. To pomeni, da otroke spravimo izza ekranov, iz zaprtih prostorov, da so v naravi, da se gibajo. Z naše strani potrebujejo le en majhen vzgib, malo dodatne motivacije. Ta rekord je res kazalec, da otroci radi tečejo," je dejal Jeraša. "Prav je, da se šole odzovejo na take dogodke, da se mlade ozavešča o zdravem načinu življenja, za nas pa je tudi priložnost, da jim predstavimo atletiko, ki je res lep šport," je dejal Janežič, Simončičeva pa je dodala: "Potrebujemo čim več takih dogodkov, da otroke spodbudimo k zdravemu načinu gibanja, da skozi igro spoznajo, da je šport lahko tudi del življenja. Predvsem pa je pomembno, da v njem uživajo."

Vsi aktivni udeleženci teka so od Atletske zveze Slovenije prejeli tudi priznanja v obliki diplome.



Ekipni zmagi Krki in Kladivarju, pokalni pa Krki in Massu

V Slovenj Gradcu sta bila atletski pokal in ekipno prvenstvo za starejše mladince in mladinke. Zmago v ekipnem seštevku so v kategoriji starejših mladincev z 11.827 točkami osvojili člani AK Krka Novo mesto, drugo mesto je osvojilo AD Mass Ljubljana (10.757 točk), tretje pa domači AK Slovenj Gradec (10.107 točk). Med dekleti je največ točk zbralo AD Kladivar Celje (13.373 točk), drugo mesto so osvojile atletinje ljubljanskega Massa (11.443 točk), tretje pa novomeška Krka (11.303 točke).



Tudi v pokalni razvrstitvi je med starejšimi mladinci slavil AK Krka (201 točka) pred Massom (185 točk) in Slovenj Gradcem (139 točk), pri mladinkah pa se je vrstni red nekoliko spremenil, zmagale so massovke (215 točk) pred Celjankami (210 točk), Krka pa je osvojila tretje mesto s 172 točkami.



Klub slabšim vremenskim razmeram je bilo nekaj dobrih izidov, najbolj pa je navdušila Tia Tanja Živko (Kladivar). Tia Tanja je v teku na 3000 metrov s časom 9:45,54 postavila nov državni rekord za mlajše mladinke in seveda zmagala. Drugi dan je slavila še v teku na 1500 metrov (4:39,04). 



Slovenci četrti na Slovaškem

Slovenska pionirska reprezentanca je konec preteklega tedna nastopila na peteroboju reprezentanc Hrvaške, Češke, Madžarske, Slovaške in Slovenije. V Trnavi sta tako ekipa pionirk kot pionirjev osvojili četrto mesto. Mladi slovenski atleti so dosegli sedem posamičnih zmag in skupno 16 uvrstitev na zmagovalni oder. Za najbolj odmeven dosežek je poskrbel Rok Sajovic, ki je ob zmagi na 100 metrov z ovirami s časom 13,12 postavil nov državni rekord za pionirje. Vid Černec je zmagal v teku na 300 metrov, s časom 36,18. V skoku v daljino sta slovenska predstavnika poskrbela celo za dvojno zmago. Demian Križaj je zmagal s 6,82 metra, drugi pa je bil s 6,45 metra Erik Žižmond. Leandro Krkalić je kladivo za zmago zalučal 65,68 metra, Lukas Dovnik je bil s časom 2:41,23 tretji v teku na 1000 metrov, Aljaž Kotnik pa je bil prav tako tretji v skoku v višino, preskočil je 1,79 metra. V kategoriji pionirk je s časom 6:18,84 v teku na 2000 metrov slavila Ana Vita Verneker, kjer je bila Ema Pika Raj tretja s časom 6:33,16. Kar dve zmagi je osvojila Oriana Lovrec. Disk je zalučala 38,25, kladivo pa 59,07 metra. Živa Pfeifer je bila s časom 40,14 druga v teku na 300 metrov, Živa Remic pa s časom 1:34,91 druga na 600 metrov. Prav tako druga je bila tudi Sofija Benedečič na 300 metrov z ovirami (44,76), Tija Lovše pa je s 43,91 metra osvojila tretje mesto v metu kopja. Drugo mesto je osvojila še štafeta pionirk 4 x 100 m (48,57). 






Galerija

Članki iz rubrike