nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(jz)
(jz)
0 16.08.2023 13:05:32

Po vsaj eno kolajno

Del reprezentance, ki bo nastopila na SP v Budimpešti
MARTIN METELKO
Kristjan Čeh bo prvo ime trinajstčlanske slovenske reprezentance na svetovnem prvenstvu v atletiki, ki bo od 19. do 27. avgusta v Budimpešti. V metu diska bo branil zlato z lanskega prvenstva v ameriškem Eugenu. Marca sta se s srebrnima kolajnama na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu izkazali Tina Šutej in Anita Horvat.

"Moj prvi cilj je, da ubranim naslov svetovnega prvaka. Sposoben sem dobro nastopiti. Čeprav na nekaj prejšnjih tekmah nisem nastopil najbolje, je zadnja tekma v Estoniji deset dni pred kvalifikacijami na SP pokazala, da sem sposoben vreči daleč. Konkurenca je velika, v izjemni sezoni v metu diska je peterica presegla 70 metrov. Šved Daniel Ståhl ter Litovca Mykolas Alekna in Andrius Gudžius pa so zelo dobro pripravljeni," je pred odhodom ekipe na SP povedal Čeh, ki se je javil iz Estonije.



Na prvenstvo se namreč pripravlja na severu Evrope, v domovini svojega trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. V estonskem mestu Jöhvi je Čeh 10. avgusta disk vrgel 69,99 metra in s tem prikazal dobro formo. Prav v Jöhviju je 16. junija letos z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord. To je še vedno najboljši izid sezone na svetu, s katerim je izenačen na četrtem mestu v zgodovini discipline.



"Zavedam se, da je SP zelo blizu, a pritiska vsaj za zdaj ne čutim. Upam, da bo šlo čez 68 metrov v kvalifikacijah že v prvem metu, tako kot mi je šlo lani na SP v Eugenu. Na prvenstvo pa bom odpotoval iz Estonije v četrtek," je dodal Čeh.



Slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je bila po nastopu na dvoranskem EP v Turčiji nad srebrom sprva razočarana, saj je pričakovala zlato. V teku na 800 metrov pa je svojo prvo veliko člansko kolajno osvojila Horvatova. Obe pričakujeta boj za zmagovalni oder tudi v madžarski prestolnici.



"Ko enkrat začneš osvajati kolajne, nisi več zadovoljen s finalom ali z dobrim izidom. Moj cilj je zato kolajna, a na prva tri mesta nas lahko računa pet ali šest, še kakšna atletinja pa lahko preseneti. Za kolajno bom morala izboljšati svoj državni rekord, kar mi letos še ni uspelo," je dejala Tina, ki ji manjkata še najbolj prestižni kolajni – s svetovnega prvenstva na prostem in z olimpijskih iger.



Anita Horvat, ki je lani tako prijetno presenetila na svetovnem prvenstvu v Eugenu, ko se je uvrstila v finale in na koncu osvojila sedmo mesto, zdaj hoče narediti korak naprej. Sicer je previdna, saj je v teku na 800 metrov vse polno prerivanja in "komolčkanja", a ko bo v finalu, bo skušala osvojiti kolajno: "Imam veliko več izkušenj kot lani, ko sem v Eugenu že tekla v finalu. Želim si napredovati iz kroga v krog, v finalu pa bom tekla na kolajno. Vem, da sem v dobri formi. Med sezono sem tekmovala dobro, zdaj pa lahko tečem še hitreje in od tod črpam samozavest za nastop v Budimpešti."



Maruša Mišmaš Zrimšek bo seveda tekla v svoji paradni disciplini na 3000 metrov z zaprekami. Meni, da je pripravljena bolje kot kadarkoli v karieri in da se v finalu lahko zgodi marsikaj. Poleg tega hoče krepko popraviti svoj osebni (in seveda tudi državni) rekord, ki je zdaj nekaj nad devet minut in deset sekund. "Letos sem dobro trenirala in tekmovala. Vesela sem, da v sezoni nisem imela večjih težav s poškodbami in z zdravjem, kar se pozna na dobrih izidih. V Livignu sem bila zadnje tri tedne na višinskih pripravah, ki so zelo dobro uspele. Na svetovnem prvenstvu imam velika pričakovanja in želim si, da bi mi uspela res lepa uvrstitev," je povedala Maruša Mišmaš Zrimšek.



Po izkušnje in pozitivno presenečenje

Poleg Čeha bo v Budimpešti v moški konkurenci nastopil le še Matic Ian Guček, slovenski rekorder v teku na 400 metrov ovire, lani drugi na svetovnem mladinskem prvenstvu v Caliju. "Moja forma je zelo dobra, a grem na prvo veliko člansko prvenstvo, na katerem bo trojica najhitrejših v zgodovini nizkih ovir na svetu. Izkušnje, ki jih bom pridobil, mi bodo pomagale v naslednjih letih. Želim si, da bi bil tek sproščen in da bi me to pripeljalo čim dlje, mogoče v polfinale," je realen mladi Celjan, zagotovo eden od atletov, ki bodo v prihodnosti nosili slovensko trobojnico.



Med atletinjami se bodo predstavile še Klara Lukan na 5000 metrov, maratonka Neja Kršinar, Nika Glojnarič na 100 metrov ovire, Agata Zupin na 400 metrov ovire, Lia Apostolovski v skoku v višino, Neja Filipič in Eva Pepelnak v troskoku ter Martina Ratej v metu kopja.



Veteranka, 41-letna Martina Ratej, se je vrnila po prestani dopinški kazni in počasi prihaja v formo. "Na začetku sezone sem imela težave s komolcem. Zdaj je moje zdravstveno stanje dobro in to se pozna pri izidih na zadnjih tekmah. Če bom ponovila mete s treningov, bom lahko nastopila v finalu. Veliko lažje mi bo tudi tekmovati, ker imam veliko izkušenj," je razmišljala Martina, skakalka v višino Lia Apostolovski pa je pred dnevi skočila najvišje v karieri (1,95 m). "Zelo sem zadovoljna s tem, kako se odvija letošnja sezona. Ne bi si mogla zamisliti boljšega izida in tekme pred prvenstvom, kot je bilo to 5. avgusta. V nemškem Heilbronnu sem z osebnim rekordom, 1,95 metra, zasedla drugo mesto in zaostala le za Avstralko Eleanor Patterson, svetovno prvakinjo. Sem v življenjski formi, tehnično sem to sezono zelo napredovala, tudi glede na lani, ko sem bila že v finalu svetovnega in evropskega prvenstva," je dejala Ljubljančanka, ki na velikih tekmah ponavadi pokaže najboljše skoke v sezoni.



Klara Lukan se bo borila s tekmicami na 5000-metrski razdalji: "Zelo sem zadovoljna, da sem se tako uspešno vrnila po poškodbi, zaradi katere lani nisem mogla tekmovati. EP in SP sem spremljala po televiziji, zdaj bom tekmovala in se tega zelo veselim. Želim prikazati borben, odločen in pogumen nastop. Grem tudi po nove izkušnje, da se izoblikujem v še boljšo tekmovalko. Sem zelo motivirana," je bila kot vedno jasna in odločna Klara, ki je za teke na dolge proge še zelo mlada, a vsako leto ogromno napreduje.



Agata Zupin se je na prvenstvo v Budimpešti uvrstila s povabilom, saj kvota tekmovalk v teku na 400 metrov z ovirami ni bila izpolnjena. Skušala bo izkoristiti priložnost, ki se ji je ponudila: "V zadnjem obdobju sem imela slabše izide, na tekmah je bila kar 'kriza'. Odločila sem se za treninge in šla potem prejšnji teden na tekmo v Italijo, kjer sem dobro nastopila. Pokazalo se je, da je bila to dobra odločitev. Želim si, da bi na SP tekla tako, kot sem na začetku sezone, torej blizu svojega državnega rekorda. V Komendi smo imeli v poplavah veliko težav, pri nas je uničena klet in vse, kar je bilo v njej. Poskušali smo rešiti fitnes in znositi ven opremo, a je voda vanjo vdrla tako hitro, da to ni bilo mogoče. Bivalni prostori pa so na srečo ostali celi. V tem času sem pomagala, kolikor sem lahko, a se pri tem malo prehladila, zato me pred SP čaka še pregled zaradi vnetja ušes."

Nika Glojnarič je letos presenetila, ko je prvič v življenju na 100 metrov z ovirami tekla pod 13 sekundami: "To bo moje prvo veliko člansko tekmovanje, želim si osebni rekord in uvrstitev v polfinale. To je velik zalogaj, ker bo konkurenca močna. Končno imamo v Brežicah ponovno na voljo stadion, steza je zelo hitra in lahko delam več kot šest, sedem ovir, kar prej ni bilo mogoče. Treniram tudi dvakrat na dan in gre mi odlično."



Nastopili bosta tudi dve slovenski tekmovalki v troskoku – izkušena Neja Filipič in debitantka Eva Pepelnak. "Imela sem kar pošteno zvit gleženj. Stanje se je zelo izboljšalo, na treningu nimam nobenih bolečin ter lahko tečem in skačem normalno. Treningi niso sproščeni, ker mi malce zmanjkuje časa. A sem kljub poškodbi prišla v primerno formo za svetovno prvenstvo," je razmišljala Neja, Pepelnakova pa gre predvsem nabirat izkušnje: "Letošnja sezona je zame skoraj sanjska, uvrstitev na svetovno prvenstvo pa je pika na i. Zadnje tri tedne sem dobro trenirala in na tekmovanje grem sproščeno. To sezono sem dosegla magično mejo, 14 metrov. To je lep mejnik in spodbuda tako za prvenstvo kot za nadaljevanje športne poti."



Slovenija bo imela po dolgem času spet tudi tekmovalko v maratonu. Neja Kršinar, ki si je uvrstitev v Budimpešto priborila že lani, letos sploh še ni tekla maratona in ta na svetovnem prvenstvu bo tako njen prvi v sezoni: "Vesela in hvaležna sem za priložnost, ki sem jo dobila. Nisem šla na višinske priprave, da se telo privadi na vročino, ki nas bo čakala v Budimpešti. Slovenijo bom poskušala zastopati po svojih najboljših močeh."



Ena najbolj številnih

"Ekipa je več kot odlična; vedno smo imeli enega, dva ali tri izstopajoče posameznike, take širine, kot jo imamo tokrat, pa še ne. Vemo, kaj Čeh pomeni v svetovnem merilu, čeprav njegova kolajna še zdaleč ni samoumevna. Tudi Šutejeva bi lahko stopila na zmagovalni oder, Horvatova je prav tako napovedala boj za kolajno. Mišmaš Zrimškova in Apostolovskijeva sta bili finalistki na SP že lani, tu sta še Lukanova in najbolj izkušena v ekipi Ratejeva – vse so kandidatke za finale," je izpostavila vodja reprezentance Marija Šestak. Nekdanja odlična atletinja, bronasta na SP v Osaki 2007, je še vedno lastnica slovenskega rekorda v troskoku.



"Tako velike ekipe slovenska atletika na velikih tekmah nima pogosto, moti me le, da sta v njej le dva atleta. Reprezentanca je zelo močna, pričakujemo seveda kolajno. Imamo Čeha, še nekaj atletinj je sposobnih stopiti na zmagovalni oder. Sam bom bolj zadržan, napovedujem eno kolajno in tri, štiri uvrstitve v finale. Želim si tudi, da bi bilo čim manj neprijetnih presenečenj," je povedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Albert Šoba.



Optimistična pričakovanja ima tudi predsednik AZS Primož Feguš. Celjski odvetnik je ob tej priložnosti izrazil sočutje z vsemi, ki so jih prizadele nedavne poplave. Dejal je, da atletski klubi in njihovi stadioni niso bili prizadeti, posamezni športniki in njihove družine pa so imeli težave.



Feguš je ob tej priložnosti izročil tri kolajne, priborjene na evropskih igrah pred mescem in pol na Poljskem. Tam je potekalo tudi ekipno EP in ni bilo podelitev. Odličja, ki so prišla po pošti, so osvojili Čeh (zlato), Šutejeva (srebro) in Mišmaš Zrimškova (srebro). 

Članki iz rubrike