nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

/
/
0 25.04.2023 13:12:14

Zmaga in državni rekord

inst
Klara Lukan je zmagala v cestnem teku na pet kilometrov, ki je potekal v sklopu dvodnevnega dunajskega maratona.

S časom 15:32 je članica Kladivarja za več kot pol minute popravila absolutni državni rekord Helene Javornik iz leta 2000. Hrvatica Ana Martinović je v avstrijski prestolnici za 22-letno Lukanovo na drugem metu zaostala skoraj dve minuti (17:17). Šentjernejčanki sta pri postavitvi novega državnega rekorda pomagala tudi člana Slovana Anže Svit Požgaj in Nil Kerin, ki sta bila šesti (16:33) oziroma osmi (16:40) v moški konkurenci. »Prvič sem tekla na tekmi na pet kilometrov na cesti in moram priznati, da mi je ta razdalja celo bolj všeč kot tista na deset kilometrov. Vse skupaj se odvija hitreje in tek je bolj dinamičen. S sotekmovalcema sem v zelo prijetnem vzdušju in sončnem vremenu ter ob spodbudi ob progi odtekla zelo lepo trening tekmo. Če ne bi imela precejšnjega vetra v prsi, bi bili pogoji naravnost idealni. Z državnim rekordom sem pokazala spodbudno uverturo glavnega dela sezone. Na stezi pričakujem še precej hitrejše čase,« je povedala Klara, ki je morala zaradi zloma fibule izpustiti poletno sezono. Pred štirimi leti je na EP v Lizboni osvojila srebro med mladinkami, julija 2021 pa je na EP do 23 let v Talinu na 5000 metrov prav tako pritekla srebro. Konec leta 2021 je osvojila naslov evropske podprvakinje v krosu med mlajšimi članicami.

Prvenstvo Slovenije v krosu za OŠ in SŠ
Letošnje prvenstvo Slovenije v krosu za osnovne in srednje šole je bilo v Murski Soboti, šolskega ekipnega krosa pa se je udeležilo skoraj 2000 tekačev in tekačic. AK Pomurje v sodelovanju s ŠZ Murska Sobota je ob soboškem jezeru pripravil razgibano progo in se izkazal z odlično organizacijo. Prve so se na progo podale dijakinje, ki so tekle na 1500 metrov. Zmagala je Nika Fajfar (II. Gimnazija Maribor), ki je bila najboljša med dijakinjami letnik 2004 in 2005. Skupaj z Laro Kranjc, ki je bila četrta, sta II. Gimnaziji Maribor pritekli tudi ekipno zmago. Med dijakinjami letnik 2006 in mlajše je bila najhitrejša Zoja Ikič (Gimnazija Jurija Vege Idrija). Ana Novak in Sara Bilban sta bili druga in tretja, Gimnaziji Šentvid pa sta pritekli ekipno zmago. Med dijaki, ki so tekli na 2000 metrov, sta tesen obračun do ciljne črte uprizorila klubska kolega Žan Ogrinc in Žan Stajan (oba II. Gimnazija Maribor). Na koncu je bil za šest desetink sekunde hitrejši prvi. Ogrinc je slavil med dijaki letnik 2006 in mlajši, Stajan pa med dijaki letnik 2004 in 2005. V tej starostni kategoriji se je veselil tudi ekipne zmage II. Gimnazije Maribor, medtem ko je ekipna zmaga med letniki 2006 in mlajšimi pripadla ŠC Krško – Sevnica. II. Gimnazija Maribor se je veselila zmage v mešani štafeti 8 x 500 metrov. Tekli so Ana Kramberger, Žan Ogrinc, Lara Krajnc, Žan Stajan, Nika Fajfar, Jaka Borec, Iva Turčin in Jaka Mlekuž. Prav tako sta pokala za vseekipni zmagi med dijaki in dijakinjami romala v roke predstavnikov II. Gimnazije Maribor.
Sledili so teki predšolskih otrok ter učencev in učenk do četrtega razreda osnovne šole, ki so bili netekmovalnega značaja. Za naslove so se pomerili tudi učenci in učenke (letnik 2007 in mlajši) OŠ s prilagojenim programom. Vsi so tekli na 1000 metrov. Med učenci je bil najhitrejši Klemen Žuran (OŠ dr. Ljudevita Pivka), med učenkami pa Anjesa Demiraj (OŠ dr. Mihajla Rostoha). Vseekipno zmago je osvojila Osnovna šola dr. Ljudevita Pivka s Ptuja.
Med osnovnošolci so se prvi po progi zapodili učenci letnika 2012. Zmagal je Martin Šobak iz OŠ Alojzija Šuštarja. Med učenkami je zmagala Taja Kravanja z OŠ Bovec. Ekipno zmago je osvojila OŠ Sava Kladnika Sevnica. Med učenci in učenkami letnik 2011, tudi oni so tekli na 1000 metrov, sta slavila Vid Kuhar z OŠ Raka in Neja Marinič Kuzman z OŠ Bratov Polančičev, OŠ Antona Tomaža Linharta Radovljica pa je osvojila ekipno zmago. Sledila sta starta za učence in učenke letnik 2010, najhitrejša pa sta bila Leo Pisar z OŠ Ljudski vrt in Brina Vogrin Cingesar z OŠ Polzela. Ekipno zmago je osvojila OŠ Ljudski vrt. Učenci letnik 2009 so tekli na 1500 metrov, medtem ko učenke istega letnika na 1000 metrov. Med učenci je zmagal Lukas Dovnik z OŠ Dušana Flisa Hoče, med učenkami pa Brina Setnikar z OŠ Preska. V tej starostni kategoriji je ekipna zmaga odšla v OŠ Ob Dravinji. Tudi učenci zadnjega razreda osnovne šole (letnik 2008) so tekli na 1500 metrov, medtem ko so dekleta tekla na 1000 metrov. Najhitrejša sta bila Val Filej z OŠ Franja Malgaja Šentjur in Ema Pika Raj s I. OŠ Slovenj Gradec, ekipno zmago pa je osvojila OŠ Kajetana Koviča Poljčane. Zmagovalka štafetnega teka 4 x 500 metrov je bila OŠ Blanca. Za skupni rezultat je štel seštevek časov dveh štafet. Za štafeti zmagovalne šole so tekli Ajda Budna, Vik Starič, Aljaž Moškon, Tjaša Radej, Nika Radej, Jan Dolmovič, Luka Kosar in Kiara Blatnik. Vseekipna zmaga med osnovnimi šolami je šla v Slovenske Konjice, OŠ Ob Dravinji.

solski kros
Peter kastelic/AZS



Popravil rekord
Matija Rizmal (Mass) je izven konkurence nastopil na hrvaškem prvenstvu v teku na 10.000 metrov in s časom 30:30,3 za šest sekund popravil državni rekord za mlajše člane, ki ga je sam postavil pred dvema letoma v Šentjurju. Pred njim je bil le novi hrvaški prvak Dino Bošnjak, ki je zmagal s časom 30:25,2. (pk)

Članki iz rubrike