nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(hv)
(hv)
0 14.04.2023 11:19:14

V Radencih tudi za državne naslove

Primož Feguš, Katja Sreš, Boštjan Gerlec, Marko Pintarič in Natalija Kreft Lovrenčec na tiskovni konferenci v Ljubljani
psno
Športni navdušenci že odštevajo do najbolj srčne tekaške prireditve, saj nas do Maratona treh src loči le še dober mesec dni. Po dveh letih, zaznamovanih z epidemijo, organizatorji opažajo, da se udeležba vrača v ustaljene tirnice.

V soboto, 20. maja, bo Radence ponovno zajela množica srčnih tekačev in pohodnikov, ki se jim bodo pridružili tudi številni profesionalni atleti. Za spodbuden tempo Maratona treh src bo letos poskrbelo državno prvenstvo na 21 kilometrov, državno vojaško prvenstvo na 42 in 21 kilometrov, odprto državno prvenstvo v nordijski hoji. Progi na 10 in 5 kilometrov bosta osveženi, povsem nova pa bo pohodniška pot, ki se vije mimo čudovitih razglednih točk v neokrnjeni naravi. Za odlično vzdušje bodo poskrbele še ostale, že tradicionalne aktivnosti, ter pester spremljevalni program, ki bo glasbeni vrhunec dosegel z večernim koncertom Tomaža Domicelja.


"Zadovoljni smo s številom prijav, ki se giblje v okvirih preteklih let. To je po obdobju velike negotovosti za celotno organizacijsko ekipo precejšnje olajšanje ter dodatna spodbuda, da – tako kot tekači – ponovno presežemo sami sebe v kakovosti organizacije prireditve," je povedal Boštjan Gerlec, predsednik organizacijskega odbora.

Trajnostna zaveza maratona se krepi

Ob lanskem  40. jubileju je Maraton treh src postal prva športna prireditev pri nas, ki se ponaša z nazivom "ZERO WASTE". Pri uvajanju načel prireditve brez odpadkov organizatorjem ob strani stoji društvo Ekologi brez meja, kjer v sodelovanju z mladimi prostovoljci skrbijo, da je izpolnjen osnovni pogoj naziva – vsaj 90 % ločeno zbranih odpadkov.

"Od lanske, prve zero waste izvedbe maratona smo bogatejši za konkretne podatke: ločeno smo zbrali 91,5 % od skupno 700 kilogramov odpadkov. Za organizacijo maratona to pomeni  velik zalogaj, saj gre za prireditev z veliko udeleženci, razpršenimi na velikem  območju. Glede na to, da nam je ob pomoči dijakinj in dijakov Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer že lansko leto ločevanje odpadkov šlo dobro od rok, se bomo tokrat posvetili preprečevanju nastajanja odpadkov. Tako bomo v zero waste ukrepe še bolj vključili gostince in razstavljavce ter se še bolj posvetili informiranju obiskovalcev s predlogi konkretnih ukrepov, saj je  prav vsak  pomemben pri doseganju naših ciljev," je letošnje trajnostne cilje prireditve strnila Katja Sreš, predsednica društva Ekologi brez meja.

Pestra ponudba za rekreativce: nova pohodna trasa in kopica spremljevalnih aktivnosti

Po več kot desetih letih je tudi proga Pohoda treh src doživela spremembo. Proga je sedaj speljana po čudovitih kotičkih Radgonsko-Kapelskih goric, vključeni pa so najlepši razgledi teh  krajev. Lep del poti vodi po Atilovi poti in  pohodnike vabi, da spoznajo še neodkrite zaklade narave. Maraton v Radencih pa ostaja  prva in edina slovenska tekaška prireditev, ki se je lahko udeležijo tudi lastniki psov s svojimi štirinožnimi prijatelji.

"Maraton treh src se razvija v smeri okolju in družini prijazne prireditve. Dobrodošli so vsi, ki se želijo gibati, zabavati in uživati v prijetnem, zelenem okolju Radencev in okolice. Skupaj z lokalno skupnostjo in številnimi prostovoljci, ki so  srce in 'motor' maratona, bomo poskrbeli, da bodo tekači, pohodniki in  navijači deležni izkušnje na najvišji ravni," je poudaril Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona.

V Radencih tudi številni profesionalni tekači

Atletska zveza Slovenije in organizacijski odbor Maratona treh src že tradicionalno sodelujeta pri organizaciji državnih atletskih tekmovanj – letos bo to potekalo na 21 kilometrov. "Veseli me, da  ohranjamo sodelovanje in vsako leto v Radencih izpeljemo državno prvenstvo, kar Atletski zvezi Slovenije in tekačem pomeni veliko, saj se tako za državne naslove merijo na eni najbolje organiziranih prireditev pri nas," je povedal Primož Feguš, predsednik Atletske zveze Slovenije.

Za medalje se bodo poleg domačih atletov potegovali tudi povabljeni tuji profesionalni tekači. Med njimi se bodo na maratonski trasi pomerili Ezekiel Kipkorir (2:14:40); Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo (zmagovalec Polmaratona Maratona treh src 2018), Albert Kipkorir Tonui in Kennedy Kiptanui Rono, v ženski konkurenci pa bo na 21 kilometrov tempo narekovala Christine Moraa Oigo Pb (71 minut). Dogovori potekajo tudi s slovenskimi tekači – že potrjena je udeležba Roka Puharja in lanskoletne državne prvakinje na 42 kilometrov Andreje Gorčan.

Nasvet organizatorja: na prireditev se odpravite pravočasno

Poleg pravočasnih fizičnih priprav organizatorji priporočajo, da  profesionalni in  rekreativni udeleženci poskrbijo za pravočasen prihod na start. "V Radencih in okolici bo v času maratona vzpostavljen poseben prometni režim. Predvsem nove tekače pogosto preseneti razsežnost dogodka, kar se lahko konča z zamudo na startu. Zato ponovno poudarjamo – na pot se odpravite pravočasno in, če se le da, startne številke prevzemite že pred dogodkom," je poudaril Marko Pintarič, generalni sekretar organizacijskega odbora maratona. To možnost bodo udeleženci imeli v poslovalnicah Hervis v Ljubljani in Mariboru ter dan pred prireditvijo v parku Radenci.  

Do 19. aprila ugodnejše prijave

Prijavnina na maraton, polmaraton, 10 in 5 kilometrov je do srede, 19. aprila 2023 ugodnejša in znaša 39 evrov, za skupine nad deset tekačev pa 37 evrov. Na Maraton treh src se sicer lahko enostavno prijavite prek www.maraton-radenci.si vse do 10. maja, po tem pa bo mogoča le še prijava na dan prireditve. Kot zanimivost – prijavite pa se lahko tudi s skeniranjem QR kode, ki jo najdete na pollitrskih plastenkah Radenske Naturelle.

Članki iz rubrike