Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

stipan-macan Njena.si

Gledalci Botrov jezni zaradi smrti glavnega junaka...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
2 25.11.2017 10:53:25

Po izboru atleta leta v ospredju ruski doping

Reuters
Mednarodna atletska zveza je sinoči v Monte Carlu razglasila atleta leta 2017, pomembnejši del srečanja v Monte Carlu pa se začenja danes, ko bo pristojni odbor IAAF razpravljal o ukinitvi suspenza za ruske atlete, poročajo agencije.

Petkov večer zvezd je bil v znamenju svetovnih prvakov, katarskega skakalca v višino Mutaza Esse Barshim in belgijske sedmerobojke Nafissatou Thiam, ki sta bila izbrana za najboljša atleta v iztekajočem se letu. Jamajški superzvezdnik Usain Bolt, ki je trofejo osvojil kar šestkrat, tokrat v izboru za najboljšega ni igral nobene vloge več.

Danes pa bo športni svet podrobno spremljal razpravo o ruskem dopingu. Mednarodna atletska zveza je novembra 2015 po izbruhu afere o državno organiziranem dopingu v Rusiji in državni pomoči pri prikrivanju in manipulaciji dopinških testov suspendirala rusko zvezo. Ruski atleti so dobili tudi prepoved nastopa na olimpijskih igrah 2016, na letošnjem SP v Londonu pa so "čisti" ruski atleti smeli nastopiti pod okriljem nevtralne zastave.

Ugibanja o koncu suspenza za ruske atlete so številna, a strokovna javnost ukinitve še ne pričakuje, saj je za IAAF še kako pomembno, da svetovna protidopinška agencija Wada najprej ukine suspenz ruski protidopinški agenciji in s tem zagotovi redna testiranja športnikov. A pred dobrim tednom se Wada za ta korak še ni odločila.



IAAF je napovedala, da bo odločitev o morebitni ukinitvi suspenza znana v nedeljo ob 13. uri, podlaga pa bo poročilo Runeja Andersena o napredku pri boju proti dopingu v Rusiji.

A to so težave sobote in nedelje, ki niso vplivale na petkov gala večer. Seveda pa je imel tudi ta večer svoje poražence, saj so številni računali, da bo atlet leta 2017 britanski tekač Mo Farah, dvakratni olimpijski prvak iz Londona 2012 in Ria 2016, ki je letos na SP v Londonu postal svetovni prvak v teku na 10 kilometrov, na polovični razdalji pa je osvojil srebro. Farah, ki ga je v preteklih letih na izboru vselej prehitel Bolt, je praznih rok ostal tudi tokrat in sploh ni pripotoval v kneževino ob sredozemski obali.

Bolt pa tudi letos ni ostal brez priznanja. Jamajškemu sprinterju je IAAF podelila predsedniško nagrado za izjemne zasluge za atletiko. A tudi Bolt se prireditve ni udeležil, prirediteljem pa se je zato zahvalil v videu, ki ga je posebej za to priložnost poslal iz Avstralije.

Značke: atletika, sta

Članki iz rubrike