Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 05.11.2017 12:42:49

Newyorški maraton tokrat v znamenju še večje varnosti kot doslej

Reuters
Danes se v New Yorku začenja največji maratonski tek na svetu, ki se ga med več kot 50.000 udeleženci iz več kot 120 držav sveta udeležujejo tudi Slovenci. Nedavni teroristični napad v mestu svetovnih tekačev ni odvrnil od izziva, mesto pa je uvedlo številne dodatne varnostne ukrepe.

V torek je 29-letni terorist po rodu iz Uzbekistana z avtomobilom zapeljal na kolesarsko stezo na Manhattnu ob reki Hudson in v imenu Islamske države pobil osem ljudi. Novica je odmevala po vsem svetu in ob spominu na napad na bostonski maraton leta 2013 povzročila nekaj nelagodja.

"Tam, kjer je prišlo do napada, večkrat tečem in nekaj nelagodja pred maratonom je bilo. Vendar pa organizatorji in policija zagotavljajo, da bo za varnost poskrbljeno," je povedala slovenska diplomatka pri ZN Barbara Kremžar, ki si je startno številko maratona zaslužila skozi program organizatorja Road Runners, po katerem si tekač z devetimi uradnimi teki in enim prostovoljnim delom avtomatično prisluži udeležbo.

To bo njen prvi maraton in cilj je priti do konca. Lani je maraton končalo skoraj 99 odstotkov od več kot 51.000 udeležencev. "Newyorški maraton slovi kot največji na svetu in sem si vedno želel priti nanj," je dejal Aleš Vanga iz Miklavža na Dravskem polju, ki bo startal v prvi od več skupin tekačev, saj ima štartno številko okrog 1000.

Prvi maraton je tekel lani v Ljubljani in računa na čas okrog treh ur in 45 minut. Morda malce manj, ker mu je z družino uspelo priti v New York šele v petek, zaveda pa se tudi težavnosti proge, ki ima zaradi številnih mostov več težkih vzponov.

Tudi Vanga se kot večina tekačev z vsega sveta zaveda nedavnega terorističnega napada, vendar zaupa organizatorjem. Slovencev naj bi bilo na maratonu še nekaj več, med njimi bo tudi nekdanji zunanji minister Slovenije Samuel Žbogar.

Newyorški maraton gre skozi vseh pet mestnih občin, začne pa se na Staten Islandu čez most Verrazano v Brooklyn, nato v Queens, od tam na Manhattan gor proti severu v Bronx in nazaj na Manhattan, kjer je cilj v Centralnem parku.



Tekače bo ob progi vzpodbujalo predvidoma več kot dva milijona ljudi, ki ne bodo smeli pristopiti k progi z nahrbtniki ali oblečeni v kakšne kostume. Med njimi bo več tisoč policistov v uniformah, v civilu, kakor tudi pripadnikov posebnih enot in ostrostrelcev po strehah zgradb, proga pa bo posebej zavarovana podobno kot varujejo stolpnico predsednika Donalda Trumpa s smetarskimi tovornjaki in drugimi ovirami za motorne vozila.

"Maraton bo varen tako kot je bil vedno," zagotavlja župan Bill DeBlasio, policija pa nima nobenih namigov o pripravah na napad, vendar je ni imela niti pred torkovim. Ne glede na to pa število oziroma delež odpovedi udeležbe ni nič večje kot je bilo doslej od leta 1970, ko je prvi newyorški maraton končalo 55 tekačev.

Tekači se bodo na progo odpravljali v valovih. Najprej invalidi na vozičkih, potem najboljši tekači po času, v cilj pa bodo nekateri prihajali še v poznih večernih urah. Povprečni čas udeleženca je bil lani štiri ure in pol, rekord proge je za moške dve uri, pet minut in šest sekund, postavil pa ga je Kenijec Geoffrey Mutai leta 2011. Ženski rekord dve uri, 22 minut in 31 sekund pa je leta 2003 postavila Kenijka Margaret Okayo.

Večina tekačev je domačinov, kar 37 odstotkov pa tujcev iz 125 držav, ki so morali za startnino odšteti nekaj več kot domačini. Za Američane, ki so člani kluba Road Runners, je cena 255 dolarjev, za tujce 358. Leta 1970 je bilo potrebno odšteti dolar. Na loterijo za maraton se je prijavilo več kot 90.000 tekačev, izbranih pa je bilo okrog 25 odstotkov.

Povprečna starost maratoncev, ki bodo tekli zase in svoj užitek, nekateri pa tudi za 100.000 dolarjev prve nagrade iz nagradnega sklada 825.000 dolarjev, je 41 let.

Mesto bo na startu in ob progi maratona, ki stane organizatorje skoraj 40 milijonov dolarjev, od tega skoraj tri milijone za policijo, postavilo skoraj 2000 prenosnih stranišč, pomagalo bo 12.000 prostovoljcev, gospodarski učinek maratona pa je ocenjen na skoraj pol milijarde dolarjev.

Značke: zda, šport, maraton

Članki iz rubrike