IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 04.09.2023 21:04:34

Martin Vaculik do nove zmage

Tai Woffinden, sicer trikratni svetovni prvak, si je želel domače zmage, toda padec mu je odnesel vse sanje o njej .
psno
Na razprodanem stadionu v Cardiffu so Angleži ostali brez dobrih uvrstitev. Zmaga je odšla na Slovaško. Zmarzlik še korak bližje tretjemu zaporednemu naslovu.

Odkrito povedano smo pričakovali, da bomo na zelo kratki stezi (273 m) v Cardiffu videli lepo in nepredvidljivo dirko in smo jo tudi dobili. Vodilni v prvenstvu, Bartek Zmarzlik je bil tokrat zelo ranljiv. Po petih letih se mu je prvič zgodilo, da ni zmagal v nobeni vožnji in je zelo srečno prišel do polfinala. Toda glavni poraženci so bili domačini Angleži, pa čeprav jim je dolgo kazalo odlično. Woffinden je doživel padec v predzadnji vožnji, ko je bil v vodstvu in to v tretjem krogu in bil polfinalist. V zadnji vožnji ga je na cedilu pustil motor. Bewley je potreboval le točko za polfinale, toda dotik vrvice je pomenil hladen tuš za publiko. Potem so domačini vse stavili na Lamberta, ki pa v polfinalu ni imel možnosti proti Zmarzliku in Vaculiku. V prvem polfinalu pa sta bila Šved Lindgren in Avstralec Holder premočna za drugega Avstralca Frickeja in Šveda Nilssona.



Zelo razburljiva pa je bila vožnja v velikem finalu, v katerem smo videli kar kontaktov in dotikov, vendar se je končalo brez padcev. Do zmage pa se je prebil Slovak Martin Vaculik, kateremu se odpira pot do prve medalje v članski konkurenci, tako za njega kot za Slovaško. Velik vzklik veselja gledalcev pa si je zaslužil mladi Jack Holder, ko je prehitel Šveda Lindgrena. Le tega pa je na ciljni črti prehitel tudi Zmarzlik in tako tako še za dve točki povečal svojo prednost.



Naslednja dirka za SP bo že naslednjo soboto na Danskem. Dan pred tem pa bodo progo v Vojensu preizkusili tudi mladinci z Anžetom Grmekom, ki imajo na sporedu zadnjo finalno dirko za SP mladincev.



Izidi
1. M. Vaculik 14, 2. J. Holder 16, 3. B. Zmarzlik 12, 4. F. Lindgren 12, 5. R. Lambert 12, 6. K. Nilsson 9, 7. P. Dudek 8, 8. M. Fricke 8, 9. D. Bewley 7, 10. A. Lebedevs 7, 11. J. Doyle 7, 12. M. Michelsen 6,13. T. Woffinden 6, 14. M. Janowski 6, 15. L. Madsen 5, 16. S. Worrall 3, 17. A. Rowe 0.
Vrstni red po osmih (od 10) dirk
1. B. Zmarzlik (Pol) 138, 2. F. Lindgren (Šve) 114, 3. M. Vaculik (Svk) 105, 4. J. Holder (Avs) 97, 5. J. Doyle (Avs) 87, 6. D. Bewley (VB) 86, 7. R. Lambert (VB) 83, 8. L. Madsen (Dan) 75, 9. M. Fricke (Avs) 65, 10. T. Woffinden (VB) 64, 11. P. Dudek (Pol) 58, 12. M. Janowski (Pol) 43, 13. M. Michelsen 42, 14. A. Thomsen (Dan) 36, 15. K. Nilsson (Šve) 36, 16. A. Lebedevs (Lat) 21


Škorja in Grmek presenetila in ujela finale

V Nagyhalasu na Madžarskem je bila na sporedu še druga polfinalna dirka za EP dvojic. Na prvem so si finale zagotovili Danci, Finci in Britanci, medtem ko so Poljaki finalisti zaradi organizacije finala. Slovenija se je morala podati na Madžarsko brez svojega prvega voznika, prvaka Matica Ivačiča, ki se je hudo poškodoval prejšnjo nedeljo na Slovaškem. Glavni krivec za to je bil Čeh Kvech, Ravno Čehi pa so bili z našimi glavni favoriti za zmago na tej dirki.



Na dirki, kjer par vozi proti drugemu paru, lahko pride tudi do večjih presenečenj. In takih je bilo v Nagyhalasu kar veliko. Zanimivo pa je, da so se večkrat opekli ravno Čehi. Tudi Nick Škorja in Anže Grmek nista bila ravno perfektna, toda v zaključku dirke, ko se je kar pet ekip borilo za stopničke, sta odpeljala odlično. Najlepšo vožnjo pa sta naša pokazala v zadnji vožnji, ko sta kar s 5:1 ugnala Italijane, ki so sicer že bili zmagovalci. Ljubljančan Anže Grmek je odlično startal, za njim pa se je podal Nick Škorja, ki je potem odlično kontroliral in zapiral oba Italijana. S to zmago so se naši izenačili z Latvijci na drugem mestu. V naslednji, zadnji vožnji dirke pa so imeli svojo priložnost Ukrajinci, da nas ujamejo in bi potem razvažali tri ekipe za dve mesti in za odličja. Žal so Avstrijce premagali le s 4:2, krivec pa je naš stari znanec Gappmaier, ki se je uvrstil med oba Ukrajinca. Mesta za finala so bila tako oddana Italiji, našim in Latvijcem. Potrebna pa je bila še dodatna vožnja za drugo mesto. V tej pa je bil Nick Škorja prepričljivo boljši od Jevgenija Kostugova. Najboljši posameznik na dirki je bil Laščan Škorja, ki je na celi dirki in v dodatni vožnji izgubil le tri točke. Tako so si naši priborili finale, ki bo 1. oktobra v Opolah na Poljskem.



Po koncu dirke je Nick Škorja dejal: "Sicer z Anžetom vseskozi dobro sodelujeva, na dirki pa sva si zelo pomagala, kar je bilo na koncu tudi odločilno. Tudi na Poljskem pa bomo poizkušali dati vse od sebe in dostojno zastopati Slovenijo."



Izidi
1. Italija 23, 2. Slovenija 21+3 ( N. Škorja 14+3, A. Grmek 7), 3. Latvija 21+2, 4. Ukrajina 20, 5. Češka 20, 6. Avstrija 13, 7. Madžarska 8
Galerija

Članki iz rubrike