Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Gregor Lisec
Gregor Lisec
13.10.2024 18:00:21
Deli članek:

Nedeljska pojedina po okusu Janca & Co.: Če tega ne doživiš, ne moreš razumeti (video) Plus

Profimedia
Mitja Janc (levo) se je z Miho Zarabcem (desno) na uvodu sezone prav tako po zmagi nad Kielcami že razveselil superpokalne trofeje.

Za Mitjo Jancem je dan, ki ga zlepa ne bo pozabil. Če je v 'svetih vojnah', kot pravijo derbijem Wisle Plock in Kielc, svojčas pod vodstvom Talanta Dujšebajeva navduševal Blaž Janc, je (dan)danes junak njegov mlajši brat. Priljubljeni Mičo je skupaj z rojakom Miho Zarabcem – skupaj sta dosegla 13 zadetkov – poskrbel za zmago svoje Wisle z 29:25, nato pa za nas in vas zbral misli po odličnem uvodu v novo poglavje svoje kariere.

Tole vaše nedeljsko kosilo je moralo pa kar tekniti … 'Pojedli' ste svojega velikega rivala Kielce, vi ste postregli s porcijo osmih zadetkov. Kako okusno je bilo?

To smo čakali. Na Poljskem vsi čakajo samo na ta derbi, ki je res nekaj posebnega. Mislim, da je trenutno to največji derbi v Evropi, ne samo na igrišču tudi na tribunah. To so takšni dvoboji tako med nami na igrišču kot med navijači na tribuni, da zmaga prinese res neverjetne občutke. Če tega ne doživiš, ne moreš razumeti. Res neverjetna tekma.

Najbrž nam niti ne bi bilo treba postavljati vprašanja, kako se počutite na Poljskem. Je ta predstava povedala vse?

Ni enostavno, ko greš prvič v tujino. Vse je novo – jezik, sistem, soigralci … Ampak zato sem šel, torej da se učim in napredujem. Zaenkrat res napredujem vsak dan, trudim se izkoriščati vsako priložnost, ki jo na eni tekmi dobim več, na drugi manj. Danes se mi je ponudila priložnost, počutil sem se super in vesel sem, da mi je šlo tako. Ampak najbolj vesel sem, ker smo zmagali.

Trener (Xavi Sabate, op. p.) vam očitno zelo zaupa vse odkar ste prišli. Ste pričakovali, da boste takoj postali tako pomemben člen ekipe?

Preden se odločiš, kam oditi, nikoli ne veš, katera odločitev je prava. Ampak ko sem dobil ponudbo iz Wisle, sem takoj začutil, da je to to. Tu se počutim super, ekipa me je super sprejela, poleg so še trije Slovenci (Miha Zarabec, Tim Cokan in Peter Šiško, op. p.), polovica ekipe je balkanske. Trener je najboljši, precej mi zaupa, vsako tekmo bolj. Na meni je samo, da nadaljujem v takem ritmu in napredujem.

Štirje Slovenci ste, kot ste omenili. Kako deluje vaša 'kolonija' na Poljskem?

Super občutek je, ko lahko v garderobi tisoč kilometrov od doma govoriš slovensko. Tega res ni povsod. Slovenci držimo skupaj, si pomagamo, sploh midva z Miho Zarabcem veliko sodelujeva, saj igrava na istem položaju. In veliko lažje je govoriti o taktiki in vsem ostalem v svojem jeziku. On mi najbolj pomaga pri tem, da vsak dan napredujem, zaradi njega mi je veliko lažje.

Kakšna se pa po zmagah, kakršna je bila nad Kielcami, v garderobi vrti glasba?

Balkan, balkan … Z Miho vmes naštimava tudi kakšno slovensko pesem, ampak največ se vrti pa balkanska glasba.