Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gl
gl
21.08.2024 19:00:22
Deli članek:

Konec nočne more legendarnega Slovenca, ki so ga Hrvati 'pregnali' kot grobijana

Grega Wernig

Dolgoletni slovenski rokometni reprezentant Marko Bezjak je naposled razrešil svojo rokometno prihodnost. Po naših informacijah se bo vrnil v bundesligo.

Ko je na pobudo cenjenega slovenskega trenerja Branka Tamšeta pred lansko sezono okrepil Nexe iz Našic, si niti v nočni mori ne bi mogel predstavljati, kakšno agonijo bo doživel na Hrvaškem. Tudi gonjo. Nakopal si jo je s trenutkom slabosti med derbijem z Zagrebom, ko je, spomnimo, po eni od spornih sodniških odločitev posredoval delegat tekme Ante Josić, Bezjak pa je ob odhodu z igrišča vanj trčil z ramenom. Ko je Josić dojel, kaj se je zgodilo, se je ulegel na tla, kjer mu je zdravniška služba nudila pomoč, tekma je bila nato prekinjena, odpovedana in kasneje registrirana z zmago Zagreba. Bezjaku pa je disciplinska komisija hrvaške zveze naložila 12-mesečno prepoved nastopanja.

Hrvaški mediji so Prleku takrat grozili celo s koncem kariere, 38-letnik sprva niti sam ni vedel, ali rokometa ne bo smel igrati le na Hrvaškem ali nikjer, no, kasneje se je izkazalo, da njegov suspenz velja le v tekmovanjih pod okriljem hrvaške zveze, zato si je bil po zavrnjeni pritožbi po omilitvi kazni s strani njegovega zdaj že bivšega kluba primoran poiskati novega delodajalca. V teh dneh si ga je naposled našel.

Ko je pred dnevi gostoval v Sportalovem sobotnem intervjuju, ga še ni imel. »Bom pa, če ne bom v kratkem našel kluba, verjetno stopil v stik s trenerjem v Ormožu Sašo Prapotnikom, tako da bi dvakrat na teden malce treniral z njimi in si povrnil občutke za žogo,« je razmišljal za omenjeni portal in potrdil, da potekajo pogovori tudi z nekaterimi slovenskimi klubi – najglasnejše so bile predvsem govorice o njegovi morebitni vrnitvi v velenjsko Gorenje, v dresu katerega se je pred odhodom v Magdeburg dokazal na velikem odru, morda celo domov v Ormož –, a da je njegova želja vseeno še igranje v tujini. 

Uresničil jo bo v najmočnejši ligo na svetu, nemški bundesligi, v kateri je kot član velikana Magdeburga pred odhodom v Našice preživel debelo desetletje in jo leta 2022 tudi osvojil. Leto dni kasneje pa še ligo prvakov, kar je bil vrhunec njegove kariere. V novi sezoni bo okrepil Erlangen, vrata pa mu je pravzaprav posredno odprl prav Magdeburg, ki je po poškodbi Felixa Claara na olimpijskih igrah iz Erlangena pripeljal najboljšega strelca prejšnje bundesligaške sezone Manuela Zehnderja, slednjega pa bo v klubu, ki si je v prejšnji sezoni za las priigral obstanek, zamenjal Bezjak. Pridružil se bo rojaku, sijajnemu slovenskemu vratarju Klemnu Ferlinu. Vrnitev v domači Ormož, kjer priljubljeni Bezo načrtuje zaključek kariere, bo torej še morala počakati kakšno sezono ali dve, ko bo izvrstni organizator igre, eden junakov osvojitve brona Slovenije na mundialu v Franciji 2017, zakorakal proti svojim štiridesetim.