Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gl
gl
02.10.2024 12:41:38
Deli članek:

Najboljša sodnika na svetu jasno in glasno o nedosojenem ‘penalu’ za olimpijski finale: je bila Slovenija oškodovana? Takole je …

Profimedia

Slovenija je bila v Parizu za las oddaljena od olimpijskega finala.

“Rane na srcih bodo ostale za vedno,” so po koncu olimpijskih iger v en glas ponavljali Uroš Zorman in njegovi varovanci, ki so po dramatičnih tekmah z Dansko v polfinalu in Španijo na tekmi za bron osvojili četrto mesto. Od boja za prvo mesto, olimpijsko zlato, so bili oddaljeni resnično malo. Če bi češka sodnika Jiri Novotny in Vaclav Horaček po prodoru Aleksa Vlaha v šestmetrski prostor piskala sedemmetrovko … Nikoli ne bomo vedeli, ker je nista.

In naredila sta prav, sta prepričana najboljša sodnika na svetu, Slovenca Bojan Lah in David Sok, ki sta (posledično) sodila finale olimpijskih iger med Dansko in Nemčijo. Če bi v njem igrala Slovenija, ga seveda ne bi mogla.

Odločitev njunih čeških kolegov sta bratranca iz Prlekije pojasnila v intervjuju za Finance. “Po kriterijih sprejemanja odločitev to ni bila sedemmetrovka, ne glede na to, kako močno smo si želeli, da bi bila,” sta začela Sok in Lah ter utemeljila: “Prvi kriterij: Aleks Vlah ni bil v jasni priložnosti v trenutku prekrška nad njim. Drugi kriterij: obrambna igralca Danske nista na prepovedan način ustavila Aleksa oziroma prišla v položaj, da ga ustavita na nepravilen način (z jasnim vstopom v šestmetrski prostor). Na črto šestmetrskega prostora sta bila potisnjena po tem, ko sta pravilno zaprla prostor med Aleksom in vratarjem. To ni sedemmetrovka. V slovenski javnosti se je ustvarilo mnenje o krivični odločitvi, ki pa ni temeljilo na strokovni razlagi. Tudi zato se ustvarja mnenje, da so za vse kriva ohlapna pravila. A najprej je treba ta poznati.”