Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
gl
gl
27.09.2024 10:53:13
Deli članek:

V čevlje Ane Gros, zdaj pa proti njenemu rekordu?

Profimedia

Nova kapetanka slovenske reprezentance je Tjaša Stanko.

Po slovesu od dresa z reprezentančnim grbom Ane Gros (pa tudi Barbare Lazović, Tamare Mavsar, Alje Varagić in Amre Pandžić, vsaj začasno še Elizabeth Omoregie in Nine Spreitzer) Slovenija potrebuje novo alfo in omego na igrišču, Dragan Adžić pa tudi novo kapetanko. Izbral je Tjašo Stanko.

"Zame je to velika čast. Glede na to, da sem v reprezentanci ena izmed najbolj izkušenih igralk, ta vloga prinaša tudi odgovornost, ki pa se je zelo veselim. Vsem mlajšim igralkam bom skušala pomagati po najboljših močeh, tako kot so meni nekoč pomagale starejše članice slovenske reprezentance," je o novi vlogi za RZS povedala Stanko.

Mariborčanka je z rokometom povezana praktično celotno življenje, saj se je s tem športom začela spoznavati že v 1. razredu osnovne šole, čeprav se mu je popolnoma zavezala šele kasneje. Istočasno se je namreč ukvarjala z atletiko, metala je kopje in to zelo dobro. Verjetno je tudi s tem izpilila strel, da je bila že od mladosti nerešljiva uganka za nasprotne vratarke. V sezoni, ko je dopolnila 15 let, je svojim vrstnicam na 23 tekmah državnega prvenstva nasula nestvarnih 299 zadetkov, istočasno pa jih je v starejši generaciji na 19 tekmah dosegla še 257. Tudi v naslednjih sezonah je v mariborskih vrstah vselej opozarjala nase in si pri 17 letih prislužila prvi vpoklic v slovensko člansko reprezentanco.

Nekdanja članica Zagorja, kamor je prestopila leta 2015 in zasavskega prvoligaša vodila do edinega naslova državnih prvakinj, je danes nepogrešljivi člen izbrane vrste Slovenije. Leva (tudi srednja) zunanja igralka Krima, ki je med obema epizodama v Ljubljani igrala tudi za Metz in Podravko, ima v pričakovanju 27. rojstnega dne v CV-ju že 113 nastopov za Slovenijo in 448 zadetkov. Bo šla v čevljih Ane Gros tudi za izjemno Velenjčanko po rekord po številu golov za reprezentanco? Ana jih ima na svojem računu kar 686.

Svojo prvo tekmo v novi vlogi bo odigrala jutri proti Hrvaški, in sicer pripravljalno za kvalifikacije za bližajoče se evropsko prvenstvo v Avstriji. Slovenke ga bodo v skupini s svetovnimi podprvakinjami in olimpijskimi prvakinjami Norvežankami, sogostiteljicami prvenstva Avstrijkami in Slovakinjami lovile eno izmed prvih dveh mest, da bi se prebile v drugi del tekmovanja, kar je Dragan Adžić v danih okoliščinah označil kot uspeh, kakršen je bila uvrstitev prejšnje generacije na olimpijske igre v Pariz.