Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
01.08.2024 13:10:08
Deli članek:

Zmaga proti Švedski preteklost, Slovenci pred novo preizkušnjo: Ne bežimo od vloge favoritov!

Profimedia

Slovenska rokometna reprezentanca bo v petek ob 19. uri v četrtem krogu olimpijskega turnirja igrala proti Japonski. Gre sicer za najbolj skromno izbrano vrsto skupine A, vendar izbranci selektorja Uroša Zormana opozarjajo na kakovost azijske zasedbe, obenem pa ne bežijo od vloge favorita.

Tako se je v mešani coni pariške Arene 4 postavil tudi kapetan zasedbe Jure Dolenec: "Seveda na tej tekmi ne moremo bežati od vloge favorita in jo moramo dobiti. Šest točk po štirih tekmah bi bilo pa nekaj, v kar je malokdo v Sloveniji verjel z izjemo nas igralcev."

Petintridesetletni desni zunanji je opozoril na dosedanje tekme japonske reprezentance, ki je bila blizu presenečenju proti Hrvaški (29:30) in je dodobra namučila tudi Španijo (33:37). Doslej jo je razbila le Nemčija (26:37).

"Videli smo, kaj se je zgodilo na tekmi s Hrvaško. Tekme proti Španiji sicer nismo gledali, ampak tudi tam ni bilo lahko. Nemci pa so jih močno premagali. Taka tekma lahko gre v vse smeri. Hrvati so zaostajali že za šest golov v drugem polčasu," je na previdnost opozoril Dolenec.

"Treba se je maksimalno pripraviti, saj gre za ekipo, ki je atipična. V Evropi nimamo veliko priložnosti srečati takih reprezentanc, a imajo ogromno rokometnega znanja. Treba se bo pripraviti kot na vsako tekmo in jo vzeti maksimalno resno," je še dodal.

Malo mi je žal Španije
S tem se strinja tudi selektor Zorman. Turnir ga doslej ni presenetil. "Pred turnirjem sem rekel, da imajo Švedi mogoče kakšen odstotek več možnosti, ostali pa smo nekje na 50-50. To se zdaj kaže. V obeh skupinah lahko vsi premagajo vsakega," je dejal 44-letni Ljubljančan.

"Prvi trije krogi, trije veliki derbiji. Malo mi je žal Španije, resda pa bi lahko bilo nato ob drugačnem razpletu vse obrnjeno. Ne bomo gledali nazaj, gremo naprej. Z nogami smo na tleh, pred nami pa je nov finale," je kot vedno pomembnost naslednjega srečanja izpostavil Zorman.

Ekipa trenutno v obrambi in napadu deluje odlično. Srednji blok je čvrst in otežuje delo vsaki reprezentanci, v napadu pa sijajno deluje predvsem naveza Blaž Janc-Aleks Vlah. Na zadnjih dveh tekmah sta člana Barcelone in Aalborga, zadnjih finalistov lige prvakov, prevzela strelsko breme, a to ni nekaj, kar Zormana posebej preseneča.

"Marsikaj imam v glavi in to je del tega. Je pa res, da ne moremo vseh 60 minut igrati tako. Vsak igralec prispeva svoje v mozaik. Danes bo eden dal več, jutri kdo drug. Poudaril pa bi, da na koncu zmaguje ekipa in ne posameznik, na to sem vselej prisegal," je kolektivno igro, ki izvrže tudi izstopajoče posameznike, povzdignil slovenski selektor.

"Z Aleksom sva zelo povezana, igrala sva že v mlajših reprezentančnih akcijah. Dobro se razumeva na igrišču in zunaj njega. Oba sva vrhunska igralca in nekako je poezija igrati z njim," pa je po tekmi s Švedsko dejal Janc.

Vlah je prav tako spregovoril s slovenskimi predstavniki medijev in se med drugim ozrl na naslednjo tekmo proti Japoncem.

"Japonska je povzročala težave tako Hrvaški kot Španiji, Nemčija pa jo je razbila. Mi nismo ne Hrvati, ne Španci, ne Nemci, smo Slovenci in moramo pokazati svojo igro. So ekipa, proti kateri se redko igra. So hitri in moramo jih dobro analizirati ter potrditi zadnji dve predstavi," je dejal levi zunanji igralec slovenske izbrane vrste.

Vlaha so razveselili tako podpora s tribun kot uspehi Slovencev na čelu z zlato Andrejo Leški, odbojkarsko reprezentanco ter drugih.

"Vsi smo tu skupaj, žene nas dodatna energija in motivacija, ko vidiš, da nekdo osvoji kolajno. Vesel si zanje in si to še toliko bolj želiš sam. Težko je reči, da gremo kar na medaljo, a gremo na vsako tekmo, kot bi bil finale. Tako bo tudi z Japonsko. Doslej smo naredili fantastično delo, a še nismo končali," je dodal Vlah.

Dopolnil ga je selektor, ki si prav tako želi nekaj okoli vratu. "To je čar olimpijskih iger. V vasi rasteš skupaj, to je ena družina in drug drugemu dajemo veter v jadra. Gledal sem to zlato medaljo ... Jaz bi jo tudi imel, res je lepa. Če ne, si bom pa eno tako pozlačeno naredil doma," se je še pošalil Zorman.