Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
1 21.03.2024 18:22:27

Slovenci dobili tekmece v kvalifikacijah za EP, selektor je jasen: Smo favoriti skupine!

Profimedia
Ples kroglic na Danskem.

Slovenska moška rokometna reprezentanca je dobila tekmece v kvalifikacijah za nastop na EP 2026, ki ga bodo gostile Danska, Švedska in Norveška. Ples kroglic na žrebu v Koebenhavnu je varovancem selektorja Uroša Zormana namenil skupino 1 s Severno Makedonijo, Litvo in Estonijo.

Na prvenstvo, ki se bo začelo čez slabih 22 mesecev so že uvrščene vse gostiteljice ter Francija kot zmagovalka letošnjega prvenstva stare celine v Nemčiji. Slovenija je tam pred slabima dvema mesecema zasedla šesto mesto. "Izognili smo se nekaterim ekipam iz drugega bobna, ki zagotovo kotirajo višje od Severne Makedonije. A to nikakor ne pomeni, da lahko Makedonce kar odpišemo. Ekipi iz tretjega in četrtega bobna s seboj prinašata nekoliko zapleteni potovanji, a z žrebom smo lahko zadovoljni. Smo favoriti skupine, bo pa treba to vlogo vsakič znova upravičiti s predstavo na igrišču," je po žrebu za Rokometno zvezo Slovenije dejal selektor Uroš Zorman.

Kvalifikacije za nastop na EP 2026 se bodo začele novembra letos, končale pa meseca maja 2025. Na EP se bosta uvrstili po dve najboljši reprezentanci iz osmih skupin ter štiri najboljše tretjeuvrščene zasedbe.

Četverica sodelujočih ekip v skupini 1 se bo merila po dvokrožnem sistemu s tekmami doma in v gosteh. Izbranci selektorja Zormana bodo nastope novembra začeli z domačo tekmo proti Litvi (6. ali 7.) in gostovanjem v Estoniji (9. ali 10.). V drugem ciklusu marca prihodnje leto jo čaka gostovanje (12. ali 13.) in domača tekma (15. ali 16. 3.) s Severno Makedonijo, v tretjem delu pa nato maja še povratni tekmi v gosteh pri Litovcih (7. ali 8.) in doma proti Estoncem (11.).

V dogodkov polnem letu 2024 so si Zormanovi varovanci konec preteklega tedna zagotovili nastop na olimpijskih igrah v Parizu, potem ko so na kvalifikacijskem turnirju v španskem Granollersu premagali Brazilijo (27:26) in Bahrajn (32:26) ter izgubili proti domačinom (22:32).

Slovensko zasedbo čez dober mesec in pol čakajo še kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bodo prihodnje leto gostile Hrvaška, Danska in Norveška. Bodisi 8. bodisi 9. maja bo Slovenija najprej gostila Švico, tri dni kasneje sledi še povratna tekma v gosteh.

Konec julija bo Slovenija še četrtič v svoji zgodovini nastopila na olimpijskih igrah. Pred tem je igrala še v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Riu de Janeiru 2016.

Žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na EP 2026:
- skupina 1: Slovenija, Severna Makedonija, Litva, Estonija;
- skupina 2: Madžarska, Črna gora, Slovaška, Finska;
- skupina 3: Islandija, Grčija, Bosna in Hercegovina, Gruzija;
- skupina 4: Španija, Srbija, Italija, Latvija;
- skupina 5: Hrvaška, Češka, Belgija, Luksemburg;
- skupina 6: Nizozemska, Ferski otoki, Ukrajina, Kosovo;
- skupina 7: Nemčija, Avstrija, Švica, Turčija;
- skupina 8: Portugalska, Poljska, Romunija, Izrael.

Članki iz rubrike