volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 26.01.2024 20:31:38

Tole so naslednji cilji slovenskih rokometašev, taka pot je pred njimi!

Profimedia
Slovenska moška rokometna reprezentanca je danes končala nastope na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Osvojila je šesto mesto, kar po mnenju selektorja Uroša Zormana pomeni veliko naložbo za prihodnost. Prihodnost, ki se začne že marca z glavnim ciljem leta 2024 - kvalifikacijami za olimpijske igre v Parizu, ter nadaljuje maja s kvalifikacijami za SP.

Uvrstitev na olimpijske igre je Zorman že na prvih medijskih srečanjih med pripravami na EP označil kot glavni cilj. Tudi igralci od tega nikoli niso bežali, priložnost za to pa je glede na sestavo kvalifikacijskih skupin lepa, so v en glas poudarili v mešani coni po zadnji tekmi na EP ter na uradni novinarski konferenci.

"Iskreno, cilj so olimpijske igre, o čem drugem ne bi rad govoril. Vse želimo pokazati na igrišču v kvalifikacijah za OI, kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in potem morebiti v Parizu. Potem bo čas za analizo in pogovore, kako naprej. Ekipa je fenomenalna družina in kdo ne bi rad delal z njimi," je po zadnji tekmi slovenskim predstavnikom medijev po novinarski konferenci razlagal Zorman.

Po finalu Egipt - Alžirija bo znana slovenska skupina

Slovenija kar se tiče sestave skupin v kvalifikacijah za OI čaka le še na sobotni razplet finala afriškega prvenstva.

V kolikor bo izrazito favorizirani Egipt postal afriški prvak, čaka ga dvoboj proti Alžiriji, bo Slovenija igrala v skupini s Španijo, Bahrajnom in Brazilijo. Če bo prvak Alžirija, bo v skupini 3 Slovenija igrala proti Norveški, Egiptu in zmagovalcu obračuna za tretje mesto na afriškem prvenstvu Tunizija - Zelenortski otoki.

Olimpijski kvalifikacijski turnirji bodo na sporedu med 14. in 17. marcem, prizorišča pa še niso znana.

"Bahrajna ne poznam tako dobro, Brazilce toliko bolj. Imajo nekaj zelo kakovostnih igralcev in to ni enostaven tekmec, kot si kdo misli. Špance vsi poznamo. Na koncu sta na voljo dve mesti in v treh dneh moraš doseči dve zmagi, priložnost je vsekakor tukaj. To smo si želeli, prišli smo do tega in imamo novo priložnost. Verjamem, da smo jo sposobni zagrabit, a moramo nadaljevati na ravni, na kakršni smo bili zadnji mesec," je za STA o večjih možnostih za pristanek v skupini s Španijo dejal kapetan reprezentance Jure Dolenec.

Šesto mesto z EP naložba za prihodnost

Po porazu proti Madžarom na tekmi za peto mesto je bilo sicer vzdušje še malce klavrno, a ko so igralci in strokovni štab pogledali širšo sliko, so s ponosom govorili o dosežku na EP.


"To je ogromna izkušnja, tudi današnja tekma. Vedno lahko razmišljaš, kje si delal napake, kako bi se kaj drugače razpletlo. Vidiš, kako ekipa raste, napreduje iz težave v težavo. Te se nam na koncu niso toliko poznale. So pa to vseeno poškodbe, ki so prečrtale igralce iz seznama tik pred zdajci. Potem moraš vse postaviti znova. Vse to premlevaš v glavi in vse skupaj glede na razplet predstavlja za vse nas res ogromno izkušnjo in naložbo za prihodnost," je mesec dni z izbrano vrsto ocenil Zorman.

"V zadnjem obdobju je treba prepoznati vse težave, kdo vse je manjkal in koliko so ti igralci pomembni za reprezentanco. Kakšen obraz je imela ta ekipa na terenu? Borben, homogen, vedno smo šli do konca. To je pomembno, ko igraš za Slovenijo. Ekipa iz tekmovanja v tekmovanje napreduje," pa je na drugi selektorja dopolnil Dolenec.

Po koncu turnirja je Škofjeločan razpredal tudi o svoji prihodnosti v reprezentanci. Odločitev bo sprejel skupaj z družino in strokovnim vodstvom po morebitnem nastopu na OI. Na njih je Dolenec že igral leta 2016 v Riu de Janeiru. Prvič pa bi utegnil tam igrati vratar Klemen Ferlin.

"Vsi vedo, kaj pomenijo olimpijske igre. Osebno še nisem bil na njih, zato je to moja velika želja. Tukaj smo si priborili kvalifikacije in mislim, da imamo dobro skupino, če vse skupaj drži. Imamo tudi veliko priložnost, da Pariz tudi dosežemo," je ob tem za STA dejal danes skorajšnji junak s štirimi obranjenimi sedemmetrovkami ob porazu proti Madžarom.

Slovenska reprezentanca je EP odigrala brez nekaterih poškodovanih nosilcev igre in brez še nekaterih, ki bi za izbrano vrsto pomenili večjo širino tako v napadu kot obrambi. Manjkali so Matej Gaber, Blaž Janc, Rok Ovniček pa tudi Domen Makuc in Stefan Žabić, slednja tudi v kvalifikacijah za OI in SP zagotovo ne bosta mogla pomagati slovenski zasedbi.

"Ko se bodo vrnili še nekateri, ki so manjkali, bomo imeli več širine in malce drugačne možnosti v napadu z različnimi tipi igralcev. Večja bo globina v obrambi, da ne bosta Blaž Blagotinšek in Borut Mačkovšek preveč obremenjena," je po tekmi za STA pristavil Gašper Marguč.

"Že ta ekipa pa je pokazala, da ima kakovost. Če bi nam pred prvenstvom ponudili šesto mesto, mislim, da bi ga tako igralci, strokovni štab in navijači sprejeli. Zdaj nas čaka dober mesec klubskih obveznosti in potem marčevske kvalifikacije za olimpijske igre, ki si jih želimo izkoristiti. To nikakor ne pomeni, da smo samoumevno že uvrščeni na OI," je še dodal Marguč.

V kvalifikacijah za SP Slovenija med favoriziranimi ekipami

Slovenijo po kvalifikacijah za OI maja čakajo še kvalifikacije za SP. V boben nosilcev so Zormanovi varovanci prišli že z uvrstitvijo v drugi del EP, žreb parov pa bo v soboto ob 15.30.

Možni tekmeci Slovenije so 8. in 11. maja Gruzija, Srbija, Ferski otoki, Švica, Romunija, Grčija, BiH ter štiri reprezentance iz marčevske faze kvalifikacij. Tekme tam so Slovaška - Izrael, Estonija - Ukrajina, Belgija - Italija in Finska - Litva.

Značke: rokomet, ep, ocena

Članki iz rubrike