elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

DOG2344990416298238339 Necenzurirano

Skrajnež je skrajnež, pa če prisega na križ ...

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

matjaz kek mm Ekipa24.si

Razmišljanje slovenskega selektorja, ki se bo ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

slovenski navijaci Ekipa24.si

Takšno navijaško vzdušje so v soboto v ...

STA
STA
0 10.05.2023 20:40:19

Slovenija v Berlinu najprej z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki (daljše)

alesfevzer.com
Slovenska moška rokometa reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Nemčiji v skupinskem delu pomerila z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Izbranci Uroša Zormana bodo prvi del tekmovanja igrali v Berlinu, je odločil današnji žreb v Düsseldorfu.

"Na evropskem prvenstvu ni lahkih tekmecev in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v boju za odličja. S Poljsko smo se nedavno pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva, javnosti morda manj znani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa," je po ples kroglic v Düsseldorfu dejal Zorman.

"Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju," je še dodal Ljubljančan, ki je svoje varovance v začetku tega leta popeljal do osmega mesta na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem, v kvalifikacijah za EP 2024 pa do prvega mesta v skupini 7.

Na EP 2024 so v skupini A Francija, Nemčija, Severna Makedonija in Švica, v skupini B Španija, Avstrija, Hrvaška in Romunija, v skupini C Islandija, Madžarska, Srbija in Črna gora, v skupini E Švedska, Nizozemska, BiH in Gruzija, v skupini F pa Danska, Portugalska, Češka in Grčija.


V drugi del tekmovanja bosta napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz šestih skupin. Iz drugega dela bosta iz dveh skupin v izločilne boje napredovali po dve najboljši reprezentanci, tretjeuvrščeni pa se bosta pomerili za končno peto mesto.

Prvi del evropskega prvenstva bo v Düsseldorfu, Berlinu, Mannheimu in Münchnu, glavni del v Kölnu in Hamburgu, odločilne tekme pa v Kölnu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem, ko je zasedla šestnajsto mesto.

Značke: žreb, ep

Članki iz rubrike