Zoran Janković Svet24.si

Janković okrcal ljubljansko Levico: Niti SDS jih ...

gospodarski minister Matjaž Han Svet24.si

Magna bo Sloveniji vrnila denar

20150112-00580293 Necenzurirano

Ko je hišni dobavitelj "zlizan" z bolnišnico: ...

mala seva buzekijan pernula pl Reporter.si

Miro Senica in Katarina Kresal sta sanjala, da ...

riera olimpija af Ekipa24.si

Predsednik Olimpije brutalno udaril po Rieri: Ni ...

Rock Hudson je bil izjemno privlačen in prodoren igralec v Hollywoodu v petdesetih in šestdesetih le Odkrito.si

Od bleščečega Hollywooda do krute bolezni

roglic 1 Ekipa24.si

Uau! Bi imeli uro, narejeno po navdihu Rogličeve ...

STA
STA
0 10.05.2023 20:40:19

Slovenija v Berlinu najprej z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki (daljše)

alesfevzer.com
Slovenska moška rokometa reprezentanca se bo na evropskem prvenstvu med 10. in 28. januarjem prihodnje leto v Nemčiji v skupinskem delu pomerila z Norveško, Poljsko in Ferskimi otoki. Izbranci Uroša Zormana bodo prvi del tekmovanja igrali v Berlinu, je odločil današnji žreb v Düsseldorfu.

"Na evropskem prvenstvu ni lahkih tekmecev in tudi naša skupina ne bo enostavna. Za favorite veljajo Norvežani, vedno so v boju za odličja. S Poljsko smo se nedavno pomerili v skupinskem delu svetovnega prvenstva, javnosti morda manj znani pa so rokometaši Ferskih otokov, ki v zadnjem obdobju močno napredujejo in gojijo skandinavski slog rokometa," je po ples kroglic v Düsseldorfu dejal Zorman.

"Skupina se mi zdi neugodna, a primerna. Ukvarjali se bomo sami s sabo in poskušali stopnjevati formo ter se ne obremenjevali s kalkulacijami. Na prvenstvo gremo tekmo po tekmo, a z željo po zmagi na vsakem dvoboju," je še dodal Ljubljančan, ki je svoje varovance v začetku tega leta popeljal do osmega mesta na svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem, v kvalifikacijah za EP 2024 pa do prvega mesta v skupini 7.

Na EP 2024 so v skupini A Francija, Nemčija, Severna Makedonija in Švica, v skupini B Španija, Avstrija, Hrvaška in Romunija, v skupini C Islandija, Madžarska, Srbija in Črna gora, v skupini E Švedska, Nizozemska, BiH in Gruzija, v skupini F pa Danska, Portugalska, Češka in Grčija.


V drugi del tekmovanja bosta napredovali po dve najboljši izbrani vrsti iz šestih skupin. Iz drugega dela bosta iz dveh skupin v izločilne boje napredovali po dve najboljši reprezentanci, tretjeuvrščeni pa se bosta pomerili za končno peto mesto.

Prvi del evropskega prvenstva bo v Düsseldorfu, Berlinu, Mannheimu in Münchnu, glavni del v Kölnu in Hamburgu, odločilne tekme pa v Kölnu.

Slovenija je na dosedanjih evropskih prvenstvih najboljšo uvrstitev dosegla na domačih tleh 2004, ko je po porazu na finalni tekmi proti Nemčiji zasedla drugo mesto. Na Švedskem, Norveškem in v Avstriji 2020 se je prebila v polfinale, a nato osvojila četrto mesto.

Na Hrvaškem 2000 je bila peta, v Srbiji 2012 šesta, v Švici 2006 in na Hrvaškem 2018 osma, na Portugalskem 1994 in Norveškem 2008 deseta, v Španiji 1996 in Avstriji 2010 enajsta, na Švedskem 2002 dvanajsta, najslabšo uvrstitev pa je dosegla na lanskem zaključnem turnirju na Madžarskem in Slovaškem, ko je zasedla šestnajsto mesto.

Značke: žreb, ep

Članki iz rubrike