Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 30.01.2022 20:18:07

Švedski rokometaši po 20 letih spet na vrhu Evrope

Profimedia
Švedska moška rokometna reprezentanca je osvojila zlato kolajno na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem. Na današnji finalni tekmi v Budimpešti je premagala Španijo s 27:26 (12:13).

Švedska - Španija 27:26 (12:13)
* MVM Dome, gledalcev 14.238, sodnika: Schulze in Tonnies (oba Nemčija).
* Švedska: Palicka 1, Carlsbogard 2, Darj 1, Ekberg 5, D. Pettersson 2, Wanne 4, F. Pettersson, Claar 2, Pellas, Lagergren 1, Gottfridsson 3, Persson, Thulin, Bergendahl 5, Wallinius, Chrintz 1.
* Španija: Perez de Vargas, Corrales, Gurbindo, Pecina, Maqueda 1, Fernandez 4, Sarmiento, Figueras 6, Canellas 1, Casado 1, Gomez 6, Arino, Guardiola 2, Tarrafeta 5, Sanchez-Migallon, Odriozola.
* Sedemmetrovke: Švedska 7 (4), Španija 4 (4).
* Izključitve: Švedska 6, Španija 8 minut.
* Rdeči karton: /.

Švedska je osvojila peto zlato kolajno na evropskih prvenstvih. Pred letošnjim turnirjem je bila najboljša tudi na Portugalskem 1994, v Italiji 1998, na Hrvaškem 2000 in na Švedskem 2002. V skupinskem delu v Bratislavi je premagala Češko in BiH ter izgubila proti Španiji, v glavnem delu tekmovanja je bila boljša od Rusije, Poljske, Nemčije in Norveške. V polfinalu je na kolena položila Francijo, v velikem finalu pa še Španijo in se ji oddolžila za edini poraz na letošnjem evropskem prvenstvu.

Najbolj prestižna tekma na letošnjem turnirju se je zavoljo podaljška na predhodnem obračunu za tretje mesto med Danci in Francozi začela s 15-minutno zamudo. V uvodnih dvajsetih minutah so blesteli Skandinavci, na krilih bravuroznih obramb Andreasa Palicke so si nekajkrat priigrali dva gola prednosti, v končnici prve polovice tekme pa so Španci vzpostavili ravnotežje in se na veliki odmor podali z najmanjšo možno prednostjo (13:12).

V drugem polčasu se je odvijal srdit boj za vsak košček igrišča. Strateg španske izbrane vrste Jordi Ribera in švedske Glenn Solberg sta veliko neprestano drug drugemu postavljala taktične ukane, v tej igri zvijač pa so smetano pobrali švedski rokometaši.

V 50. minuti je bila tekma povsem odprta, ekipi sta se neprestano izmenjavali v vodstvu. Štiri minute kasneje so si Švedi po golih Niclasa Ekberga in Hampusa Wanneja priigrali dva gola prednosti (25:23). A Španci so odgovorili na najboljši možni način, z granitno obrambo so povsem onemogočili Švede, po golih Adriana Figuerasa in Joana Canellasa pa v 59. minuti izenačili na 26:26.

V zadnji minuti so imeli Španci celo napad za zmago, a so naredili tehnično napako in izgubili žogo. Švedi so 20 sekund pred koncem zahtevali minuto odmora in si po njej priigrali sedemmetrovko, zmagoviti gol pa je z natančnim strelom postavil Ekberg.

Švedska se je po dvajsetih letih tako znova povzpela na rokometni Mont Blanc, s petimi zmagoslavji pa je najbolj uspešna reprezentanca na turnirjih stare celine. Trikrat je slavila Francija, po dvakrat Španija, Danska in Nemčija, enkrat pa je bila najboljša Rusija.

V švedski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Ekberg in Oscar Bergendahl, ki sta dosegla po pet golov, v španski izbrani vrsti sta zadetek več dosegla Figueras in Aleix Gomez.

Na letošnjem EP je nastopila tudi Slovenija in osvojila 16. mesto. V skupinskem delu v Debrecenu je premagala Severno Makedonijo ter izgubila proti Danski in Črni gori.

Značke: novo, rokomet

Članki iz rubrike