Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 28.01.2019 18:48:46

Danci z ogledom finala SP presegli številko z nogometnega EP 1992

Reuters
Danski rokometaši so z osvojenim zlatom na domačem svetovnem prvenstvu v nedeljo navdušili rojake. Danska televizija DR je sporočila, da si je prenos finala med Dansko in Norveško v nedeljo zvečer ogledalo kar 2,74 milijona gledalcev, kar je več, kot jih je leta 1992 spremljalo finalno zmago nogometašev na evropskem prvenstvu.

To pomeni, da je bilo v nedeljo zvečer poleg 15.000 srečnežev, ki so imeli vstopnice za tekmo v Boxen areni v Herningu, pred televizijske, telefonske ali računalniške zaslone prikovanih skoraj polovica Dancev, saj ima ta država trenutno 5,8 milijona prebivalcev.

Danska televizija je dodala, da si je bilo mogoče finale ogledati na obeh glavnih programih v državi, DR1 in TV2, prvi je pritegnil 1,58 milijona, drugi pa 1,16 milijona navdušencev. Zanimiv je tudi podatek o gledanosti prve tekme med istima nasprotnikoma, ki pa ni odločala o medaljah; takrat je bilo pred televizijskimi sprejemniki "le" 1,86 milijona gledalcev.


Primerjava z letom 1992 pokaže, da si je sinočnjo tekmo ogledalo več navijačev kot finale nogometnega EP leta 1992, ko so Danci presenetljivo premagali Nemce in postali prvaki; takrat je bilo gledalcev 2,6 milijona.

Kljub ogromni gledanosti pa finale rokometnega SP le ni bil najbolj gledana televizijska oddaja vseh časov v tej državi. Primat ima še vedno ena od epizod priljubljene danske nadaljevanke Matador s konca sedemdesetih in začetka osemdesetih let, ki si jo je ogledalo kar 3,6 milijona gledalcev. A pri DR opozarjajo, da se tehnologiji meritev števila gledalcev zdaj in pred 25 leti močno razlikujeta, zato podatka o gledanosti obeh dogodkov ni mogoče neposredno primerjati.

Norveška agencija NTB pa je poročala, da si je v tej državi nedeljski finale, ki so ga Norvežani izgubili z 22:31, ogledalo 1,1 milijona televizijskih gledalcev.

Značke: rokomet, sp, mediji

Članki iz rubrike