Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 24.10.2018 22:21:42

Slovenski rokometaši z visoko zmago brez težav čez prvo kvalifikacijsko oviro

www.alesfevzer.com
Slovenska moška rokometna reprezentanca je na tekmi prvega kroga kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2020 danes v Mariboru premagala Latvijo s 27:21 (14:7).

Slovenija - Latvija 27:21 (14:7)
* Dvorana Lukna, gledalcev 1500, sodnika: Jorum in Kleven (oba Norveška).
* Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 5, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3 (2), Šoštarič 5, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 3 (2), Suholežnik.
* Latvija: Purins, Kugis, Pilpuks 1, Versakovs 6 (2), Jurdzs 3, Krištopans 4, Senkans, Kreicbergs 3, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klesniks, Lazdins, Leja, Pavlovics 1 (1).
* Sedemmetrovke: Slovenija 7 (4), Latvija 5 (3).
* Izključitve: Slovenija 12, Latvija 10 minut.
* Rdeči kartoni: Cingesar (35.), Jurdzs (51.), Krištopans (52.).

Elitna slovenska rokometna izbrana vrsta je zmagovito začela kvalifikacijski ciklus za evropsko prvenstvo 2020, na katerem bo prvič v zgodovini nastopilo 24 namesto dosedanjih 16 izbranih vrst, prvič pa ga bodo gostile tri države: Avstrija, Norveška in Švedska. Latvija ni bila previsoka ovira za Slovenijo v tukajšnji dvorani v Ljudskem vrtu, ki jo v nedeljo, 28. oktobra, v Tallinnu čaka še obračun z Estonijo. V kvalifikacijski skupini 4 nastopa še Nizozemska, na zaključni turnir stare celine pa se bosta prebili prvo- in drugouvrščena izbrana vrsta.


Uvodna slovenska postava - v vratih Klemen Ferlin, na krilnih položajih Blaž Janc in Darko Cingesar, na zunanjih položajih novopečeni kapetan Jure Dolenec, Nik Henigman in Miha Zarabec ter krožni napadalec Blaž Blagotinšek - je začela zadržano, obramba in napad sta bila pod pričakovano ravnjo.

Solidni Latvijci so jim v osmi minuti celo ušli na dva gola (1:3), navkljub trem izključitvam - dvakrat Henigman in enkrat Cingesar - ter dvema zapravljenima sedemmetrovkama so v nadaljevanju vendarle strnili svoje vrste in v 12. minuti po golu Dolenca prvič na dvoboju povedli (4:3).

Črnogorski strokovnjak na slovenski klopi Veselin Vujović je s svežim dotokom igralcev s klopi utrujal tekmece z Baltika, z veliko bolj raznovrstno in hitrejšo igro v napadu ter veliko agresivnejšo obrambo pa so Slovenci povsem prevzeli nadzor v štajerski prestolnici in si v 21. minuti priigrali že pet golov prednosti (9:4).

Gostujoča izbrana vrsta na tovrstno slovensko igro ni imela pravega odgovora, le tu in tam je v polnem sijaju zablestel 215 cm visoki zunanji igralec in član makedonskega Vardarja iz Skopja Dainis Krištopans, a drugi Latvijci so bili pod nadzorom slovenskih rokometašev, ki so se na veliki odmor odpravili s prednostjo sedmih golov (14:7).

Vujović je v prvem polčasu veliko menjal, na klopi so obsedeli le Urh Kastelic, Mario Šoštarič, Gregor Ocvirk in Rok Ovniček, v nadaljevanju pa so tudi ti igralci postopoma dobili priložnost za dokazovanje. Kakovostna razlika med tekmecema je bila prevelika, absolutni nadzor na igrišču so imeli domači rokometaši, ki so tekmeca na nasprotni strani igrišča z "ležernim ritmom" zasenčili v vseh prvinah igre in z nekaterimi atraktivnimi potezami na noge dvignili okoli 1500 gledalcev v mariborski dvorani Lukna.

V slovenski izbrani vrsti sta bila najbolj učinkovita Blaž Janc in Mario Šoštarič, ki sta dosegla po pet golov, Dean Bombač, Miha Zarabec in Jure Dolenec so prispevali po tri zadetke.

Galerija
Značke: rokomet, kvalifikacije, ep

Članki iz rubrike