mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 12.06.2018 10:23:04

Slovenski rokometaši v Veszprem po nov čudež

Martin Metelko
Slovenski rokometaši so na prvi kvalifikacijski tekmi z Madžari za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto na Danskem in v Nemčiji pogrnili po celi črti. Pet golov primanjkljaja s prve tekme v Kopru bodo na sredini povratni tekmi v Veszpremu, ki se bo začela ob 19. uri, težko nadoknadili, a dokler tli upanje, se ne mislijo predati.

Slovenski rokometaši po spodrsljaju na Obali niso vrgli puške v koruzo, v središču madžarskega rokometa bodo skušali uprizoriti nov čudež. V preteklosti so ga že znali, še kako svež spomin je na tekmo za bronasto kolajno s Hrvati na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji, ko so v 40. minuti zaostajali za osem golov, v zadnjih dvajsetih minutah pa nadoknadili gromozanski primanjkljaj in slavili končno zmago.

Slovenija bo v Veszpremu morala igrati na vse ali nič, v nasprotnem primeru bo po petih letih in prvič pod selektorskim mandatom Črnogorca Veselina Vujovića manjkala na velikem tekmovanju (nazadnje ni nastopila na evropskem prvenstvu na Danskem 2014, opomba STA).

Slovenija po bolečem porazu na prvem dvoboju proti vzhodni sosedi ni postavila pod vprašaj zgolj preboja na svetovno prvenstvo, ki bo med 9. in 27. januarjem prihodnje leto v Nemčiji in na Danskem, temveč tudi svojo udeležbo na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu 2020, kar je bil po olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016 tudi njen končni cilj v novem štiriletnem ciklusu. Zadnja priložnost za preboj v Tokio bo imela na evropskem prvenstvu 2020, kjer si bo celinski prvak izboril nastop na olimpijskih igrah.


Slovenska reprezentanca bo povratno tekmo odigrala brez krožnega napadalca Mateja Gabra, ki je na prvi tekmi v Kopru v soboto utrpel poškodbo očesa. Dodatni ponedeljkov pregled pri okulistu je namreč pokazal, da se mora šestindvajsetletni Škofjeločan zaradi poškodbe dva tedna izogibati večjim fizičnih naporom, tako da ne bo mogel zaigrati na povratni tekmi. Med potniki za Veszprem ni tudi Nika Medveda, Urha Kastelica, Gregorja Potočnika, Nina Grzentiča, Gala Marguča in Roka Ovnička, nova igralca na Vujovićevem seznamu pa sta Matic Verdinek in vratar Rok Zaponšek. Prvi je v ekipi zamenjal Medveda, drugi pa Kastelica.

Slovenska reprezentanca se je proti Madžarski podala v zgodnjih dopoldanskih urah, popoldne pa bo opravila trening v dvorani, ki je na las podobna celjskemu Zlatorogu. "Pred nami je izjemno težka naloga. Na Madžare bomo morali 'pritisniti' z vseh položajev, obramba mora biti na veliko višji ravni kot v Kopru, v napadu pa uveljaviti našo prednost v hitrosti in poskušati tekmeca spraviti v pozicijo za mat. Pod pritiskom ne bomo le mi, tudi Madžarom se bodo tresle roke," je pred povratno tekmo dejal Vid Kavtičnik, s sedmimi goli tudi najboljši slovenski strelec na prvi tekmi v Kopru.

"Na povratni tekmi bomo morali igrati veliko bolj agresivno v obrambi. Madžare lahko premagamo za pet golov, to ni nemogoče, v Veszprem gremo na zmago," je odločno dejal Borut Mačkovšek, ki se bo od prihodnje sezone naprej v Veszpremu pridružil reprezentančnima soigralcema Gašperju Marguču in Blažu Blagotinšku ter nekdanjemu reprezentantu Draganu Gajiću.

Pravico na sredini tekmi v Veszpremu bosta delila Slovaka Michal Badura in Jaroslav Ondogrecula.

Značke: rokomet, kvalifikacije, sp

Članki iz rubrike