Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ru
ru
24.01.2017 14:17:27
Deli članek:

Tiselj: "Vujo" igralec in "Vujo" trener sta različna pojma

Veselin Vujović ima skoraj plebiscitarno podporo na sončni strani Alp, pa vendar se najdejo tudi kritiki lika in dela karizmatičnega Črnogorca.

Na predvečer četrtfinala svetovnega prvenstva, ko bo tekmec Slovenije izbrana vrsta Katarja, so si mnenja strokovnjakov bolj kot ne enotna - vloga favoritov pripada Slovencem. No, morda je še bolj na mestu trditev, da imajo Slovenci neprimerno večje možnosti, kot pa če bi na nasprotni strani stali evropski prvaki Nemci.

Največji adut katarske tujske legije pred nocojšnjim obračunom v pariškem Bercyju je brez dvoma Valero Rivera. Možak na klopi Katarja je eden največjih strokovnjakov v svetu rokometa, o čemer zgovorno pričajo že njegovi dosežki, lovorike. S tisto frazo, da je nekdo osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, se pogosto razmetava vse preveč zlahka. Pri Riveri ne, praktično vse, česar se je trener Rivera dotaknil, se je namreč spremenilo v zlato oziroma, kar se Katarja tiče, vsaj v srebro. Z Barcelono je v devetdesetih letih tekmecem prepustil le drobtinice, s Španijo je bil svetovni prvak, s Katarjem svetovni podprvak... Lahko ta nekoč solidni igralec, a vrhunski trener, ukane tudi Vujovića, nekoč vrhunskega igralca, a (za zdaj) »le« dobrega trenerja?

»V taktični pripravi je Valero Rivera močnejši od Vujovića. Rivera se je povsod izkazal, iz igralcev zna potegniti maksimum, medtem ko so pri Vujoviću določene težave. Ob porazih proti Danski v Riu in proti Španiji na letošnjem SP-ju je nekako izdal igralce, ko je rekel, da niso pravi in da nimajo karakterja. Omenjal je celo narodov karakter, kar je boleče, saj so v reprezentanci pravi borci, ki so za ekipo pripravljeni narediti vse. Takšen način komunikacije ni še nikoli prenesel nič dobrega. Pravi trenerji stojijo za svojimi igralci tudi ob porazih! Noben velik trener svoje ekipe ne raztrga, ampak jo zaščiti. Očitno "Vujo" ne more iz svoje kože. Vsi ga še vedno doživljajo kot igralca, ne kot trenerja. "Vujo" igralec je bil Vujović zmagovalec, kot trenerju pa mu uspe le za kratek čas zbuditi ekipo in resda naredi veliko dobrega, vendar to podre z nepremišljeno komunikacijo,« je za spletni protal MMC dejal Tone Tiselj, ki se je podpisal pod edino medaljo v zgodovini slovenskega rokometa.

Tudi Tiselj sicer v vlogo favorita postavlja Slovenijo, ob tem pa pozitivno ocenjuje dozdajšnje predstave slovenske izbrane vrste v Franciji. "Rezultatsko je Slovenija do zdaj naredila vse, kar je bilo potrebno. Iz skupine je prišla na pameten način, ni se preveč iztrošila. Na polno je odigrala le tekmo z Makedonijo, sicer pa je bilo še veliko rezerv. Proti Rusiji je unovčila svoje prednosti in zdaj se ponuja lepa priložnost za polfinale. Katar naj bi z zmago nad Nemci že dosegel vrhunec, predvsem pa se je izpraznil veliko bolj, kot se je Slovenija proti Rusiji."

Grega Wernig