Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Gregor Lisec
Gregor Lisec
02.10.2024 15:15:29
Deli članek:

Ponovitev prvoligaške tekme? Izkušnje rivalov in pravila ji(m) ne govorijo v prid Plus

Profimedia

Bo tekma lige NLB med ormoškim Jeruzalemom in Slovenj Gradcem ponovljena, ker so jo gostje zaključili z osmimi igralci na igrišču? Prleki so v to prepričani, a izkušnja Ribničanov, pa tudi pravila igre, namigujejo na razplet, ki bo všeč Korošcem.

Z Rokometne zveze Slovenije so nam včeraj potrdili, da je bila pritožba Ormoža s plačilom takse v višini 250 evrov uradno vložena, tako da je postopek stekel. Zadevo je torej v roke dobila komisija za sojenje, ki bo po preučitvi dogodkov v zadnjih sekundah dvoboja Ormoža in Slovenj Gradca – ta se je na igrišču Hardeka končal z izidom 32:20 za Korošce – podala komisarju svoje mnenje. Možnosti sta le dve: ali (delna) ponovitev tekme ali registracija izida.

V Ormožu, kjer se sklicujejo na materialno oziroma bistveno kršenje rokometnih pravil, so prepričani v uspešno pritožbo. Ker da igralec preveč na igrišču, česar zapisnikarska miza z delegatom Jankom Požežnikom na čelu, pomeni bistveno kršenje pravil. Toda ... Ribničani imajo z lanske evropske tekme na Norveškem drugačne izkušnje.

Pošta z Dunaja za 1.000 evrov

Bilo je 11. februarja lani, ko so Ribničani gostovali v Sandefjordu, kjer je domači Runar – kot so pristojnemu organu na EHF postregli tudi z dokaznim materialom – v 24. in 25. minuti igral z igralcem preveč na igrišču. Pri domačem moštvu so svojo napako tudi priznali in odgovornost preložili na delegata in sodnika, ki bi morali ob incidentu posredovati in domačega igralca izključiti za dve minuti. Ribniški klub je ob plačilu 1.000 evrov takse vložil pritožbo na EHF, a z Dunaja dobil odgovor, ki ga ni pričakoval. Pritožba je bila zavrnjena.

Pojasnilo? “Rokometno razsodišče EHF je prišlo do zaključka, da odločitev sodnikov in delegata, ali v tem primeru odsotnost odločitve ali odziva, spada v področje uporabe člena 6.3 pravnih predpisov EHF (“Odločitve in dejanja sodnikov na igrišču, vključno s tistimi, ki jih predlagajo delegati, so utemeljene z dejstvi in dokončne,” op. p.) in 69.2 predpisov (“Pritožbe so neutemeljene, če temeljijo na odločitvah sodnikov o dejstvih v skladu s pravili igre, vključno s tistimi, ki jih predlagajo delegati,” op. p.), zato jo je treba upoštevati kot dejansko in dokončno in ji ni mogoče ugovarjati. Razsodišče EHF nadalje ugotavlja, da odločitev sodnikov in delegata ni imela večjega vpliva in ni vplivala na končni rezultat tekme. V luči zgoraj navedenega, ne glede na domnevne kršitve pravil igre IHF, je Rokometno razsodišče EHF odločilo, da je odsotnost odločitve sodnikov in delegata EHF utemeljena z dejstvi in dokončna. Zato RD Riko Ribnica nima razloga za pritožbo; pritožba je zavrnjena,” je pisalo v odločbi, ki jo je v zameno za tisoč evrov na svoj naslov dobil ribniški Riko.

Primer je podoben aktualnemu primeru iz slovenske lige z dvoboja Ormoža in Slovenj Gradca iz 4. kroga lige NLB. A ne enak. Odsotnost odločitve sodnikov in delegata je morda (seveda ne bomo nikoli vedeli) vplivala na rezultat, zgodila se je v zadnjih 30 sekundah, ko v rokometu veljajo drugačna pravila. No, ne v tem primeru …