Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
05.11.2015 11:37:32
Deli članek:

Prvi poraz po nestvarnih 8255 dnevih. Da, 8255

So impresivne serije, kot je bila denimo tista celjskih rokometašev, ki se je pred dnevi v Mariboru zaustavila pri 59 zaporednih zmagah. Ali pa zagrebška, ki traja in traja, zadnjo točko na domačem prizorišču so Zagrebčani oddali sredi septembra 2007. In potem so Serije z veliko začetnico, ki bi sodile v rubriko saj ni res, pa je, kot je bila tista avstrijskega Hypa.

Poudarek je na tistem bila. V sredo se je namreč končala ena najbolj impresivnih serij v svetu športa, več kot dvajsetletna zmagovita serija deklet iz predmestja Dunaja je končana. Nekdanji evropski velikan, ki je šel v ligi prvakinj konec prejšnjega tisočletja kar osemkrat do samega konca, na domačem prizorišču vrsto let ni imel dostojnega tekmeca. V Avstriji je bil Hypo razred zase, nedotakljiv, sploh v časih Gunnarja Prokopa. Pa vendar si tistega 22. marca leta 1993 najbrž nihče niti v sanjah ni mislil, da bo potrebno na nov prvenstveni poraz Hypa počakati kar 8255 dni. Vse do srede, ko jih je na levi nogi ujel Korneuburg, na čigar klopi sedi Jasna Kolar. Taista Jasna Kolar, ki je najlepše obdobje svoje velike kariere preživela prav v takrat velikem Hypu in ki je pomagala pri ustvarjanju nepozabne ter neponovljive serije. Čudna so pota gospodova.

In »posledice« te popolne dominacije? Od leta 1977 v Avstriji ni bilo drugega državnega prvaka in od leta 1988 ni bilo drugega zmagovalca pokala.

Pisalo se je leto 1993. V Sloveniji smo plačevali še s z boni, Olimpija je bila nesporen vladar slovenskega nogometnega prostora, Steven Spielberg pa nas je z Jurskim parkom vrnil v svet dinozavrov. Hypo je tistega leta nekega marčevskega večera začel zmagovito serijo, ki se je končala šele dobrih 22 let oziroma 384 tekem kasneje. Vsaka serija se enkrat pač mora končati.