stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Robert Balantič
Robert Balantič
6 22.07.2020 09:26:38

Sodi Slavko Vinčić! Kaj pa higiena?

Aleš Cipot
V knežjem mestu bo pravico delil 40-letni Mariborčan, ki je bil pred slabima dvema mesecema del močno odmevne afere.

Kdo bo delil pravico na tekmi Celje – Olimpija, ki bo odločila o naslovu prvaka? To je bilo v pričakovanju dvoboja na Stadionu Z'dežele nadvse pogosto vprašanje, ki je bilo še toliko bolj vroče, ker je v zadnjem obdobju kar nekaj sodniških odločitev podžigalo strasti in razprave. »Vse je jasno. Sodil bo Damir Skomina, na tekmi sezone je prostor le za najboljšega!« Takšnih in podobnih mnenj je bilo veliko. Bilo jih je največ in dejstvo je, da so tovrstna razmišljanja tudi najbolj logična, najbolj razumljiva. Zakaj, bržčas ni treba posebej pojasnjevati.
Ampak v včerajšnjem zgodnjem dopoldnevu je sledilo presenečenje. Ali če hočete, šok! Koprčana ne bo v knežjem mestu oziroma ga ne bo na zelenici celjskega stadiona. Morda zato, ker se je v nedeljo preveč utrudil, ko je imel v rokah vajeti dvoboja med Triglavom in Bravom, toda dejstvo je, da bo nocoj mož s piščalko Slavko Vinčić.
Da, tisti Slavko Vinčić ... Tisti, ki je še ne tako dolgo nazaj »kričal« z naslovnic po celotnem ozemlju nekdanje skupne države, ker se je znašel sredi policijske racije, izvedene med razvratno zabavo na ranču Milisava Tomića v okolici Bijeljine. Možje postave so iskali osumljene za preprodajo drog in orožja ter vpletenost v prostitucijo. Šlo naj bi tudi za ljudi iz nogometnega podzemlja, manjkala pa ni niti razvpita srbska starleta Tijana Ajfon. O tem so poročali vsi najuglednejši športni mediji po Evropi. In se zgražali!


Drži, da je bil 40-letni Mariborčan naposled zaslišan zgolj kot priča in ne bo kazensko odgovarjal; proti njemu niso stekli nikakršni postopki, toda ostal je slab priokus. Zelo slab. Če si to hočemo priznati ali ne, je slovenski nogomet kljub vsem mogočim opravičilom takšnega (bojda naključnega) dejanja omadeževan in tako še vedno ne manjka (vsaj) moralnih sodb mnogih, ki ne dvomijo, da bi moral biti Slavko Vinčić na stranskem tiru.
Pa ni. Nekdo kaže moč, razkazuje mišice, nekomu je vseeno, kaj si misli javnost. Zanjo se ne zmeni, odzivi na tekmah po aferi pa so zato takšni, kakršni so. Vzklikanje (umetniškega) imena in priimka srbske starlete je najbolj nedolžen pojav, vse skupaj pa vpliva na to, da nogomet ni v središču pozornosti. Nocoj in med odštevanjem do tekme bi vsekakor moral biti. Pogovarjati bi se morali le o »njegovem veličanstvu«, tako pa smo dobili še eno kost za glodanje. Povsem po nepotrebnem. Si predstavljate, da bi Celjani nocoj povabili Tijano Ajfon, naj izvede začetni udarec ...?
Ne, odločitev, da Slavko Vinčič sodi dvoboj, ki bo odločil, kdo se bo veselil prvenstvene lovorike, ni primerna. Ni taktna. Sporočilo ni pravšnje, nekaj bi morala veljati tudi nogometna »higiena«. In da ne bo pomote. Niti po naključju ne dvomim o kakovosti sojenja Slavka Vinčića, toda včasih je vendarle treba pogledati širšo sliko.

Članki iz rubrike