GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 04.05.2015 22:22:51

Gospoda, zdaj razumem

Radovan Lorbek in Josip Bilić sta se – v nasprotju z Romanom Liscem – držala precej kislo, ko sta delila prstane in priznanja po zadnji finalni tekmi letošnje sezone lige ABA med Cedevito in Crveno zvezdo.

Hrvata bi še razumel, da je bil slabše volje, ker so pač slavili Beograjčani in prvič prišli do naslova prvaka, ne pa Cedevita, ki je igrala svoj tretji finale. A zakaj Lorbek?

Tako Bilić kot slovenski funkcionar bi utegnila biti dolgih obrazov morda zato, ker sta oba tuhtala, ali ni to (ena) zadnja(ih) priložnost(i), da to počneta in bo "njuno" ligo ABA nadomestila tista Fibina, o kateri je zadnje čase veliko govora. Toda zdi se, da bi bila zaradi premijer lige, kot naj bi se imenoval Fibin projekt tekmovanja jadranske druščine, lahko podobne volje kot Lisac oziroma da to ne bi smel biti razlog za resna obraza.

Fiba se je namreč na Jadran spustila s precej nedodelano barko, ki jo je že ob prvem močnejšem vetru zaneslo s smeri in vrglo v čeri. Če so v Ženevi mislili, da bo dovolj, če se samo pojavijo na teh prostorih, nekaj natvezijo klubom in jih tako pridobijo na svojo stran, so se precej zmotili.

Bolgar Kosta Iliev kot posebni odposlanec Fibe bi moral imeti pripravljenih precej več odgovorov, ne pa le skomigati z rameni, ko je prišlo do vprašanja, kako bo z uvrščanjem iz lige ABA v evroligo in evropski pokal. Ta in podobna vprašanja so za klube seveda ključna, zato ni čudno, da najprej prav nikakršnega navdušenja nad morebitnim novim tekmovanjem niso pokazali srbski klubi, nato sta tudi oba slovenska stopila na stran zdajšnje lige ABA.

Da podpirata ligo ABA, sta sicer Union Olimpija in Krka v pisni obliki vodstvu sporočila že nedavno tako kot tudi ostali sodelujoči klubi v ligi. Zdaj pa sta družno podala še eno izjavo, v kateri sta dvignila palec gor Lorbku, Biliću, Liscu in druščini, potem ko so v Stožicah in Novem mestu preučili, kaj jim ponuja Fiba.


Ne prav veliko oziroma precej manj od pričakovanj, kar so tudi odkrito povedali, ko so zapisali, da ideja predstavlja korak nazaj v pristopu do organizacije tekmovanja z zmanjšanim vplivom klubov na upravljanje in odločanje ter da ostajajo nesprejemljive še nekatere druge postavke, ki se dotikajo lastniške strukture ter vodenja tekmovanja tako po strokovni kot pravno-poslovni plati.

Hrvaškim klubom se niti ni treba oglašati, ko pa je kar njihova zveza kot edina že pred časom naznanila, da stopa na stran zdajšnje lige ABA in jo v vsem podpira. Zanimiva poteza, če pomislim, da naj bi Fiba zagrozila zvezam s področja nekdanje Jugoslavije, kako jo morajo ubogati, sicer ...

V slovenski krovni zvezi vztrajno poudarjajo, da zgolj delajo tisto, kar jim naročajo v Švici, da si tudi nove lige ABA, v kateri bi večjo vrednost imele zveze, niso izmislili oni, pač pa le ubogajo navodila Fibe. Hrvati se očitno podelajo nanje in na grožnje. Morda se Fiba niti ne bi spustila na tanek led, če bi se podobno odzvale tudi ostale zveze, a jasno je, da srbska česa takega ni in ne bo storila, ko pa so njeni ljudje pomembni akterji v Ženevi, ostale, vključno s slovensko, pa se držijo postrani in čakajo, kaj se bo zgodilo.

To zdaj ostane tudi klubom, ki bi seveda čim prej radi vedeli, ali Fiba misli resno z novim tekmovanjem ali je to zgolj poligon za nagajanje Ulebu. Trenutno se vsekakor bolj verjetno zdi slednje, zato ima Uleb oziroma zdajšnje vodstvo lige ABA prednost ter podporo klubov. Kar pa spet ne pomeni, da so ti zadovoljni z vsem.

In morda je bilo to tisto, kar je težilo Lorbka ter Bilića, in sta ob koncu te sezone že mislila na to, kaj bo v naslednji oziroma še pred njenim začetkom. Ko naj bi se spremenila lastniška struktura, ko naj bi se vodenje tekmovanja preselilo v Podgorico, kjer veljajo drugačni zakoni kot v Ljubljani, kar že zdaj ni všeč Hrvatom, tudi Srbom ne, ki pa nočejo niti slišati, da bi bilo morda središče v Zagrebu (kjer je, tako kot v Sloveniji, EU območje), ko bo spet na tapeti sojenje oziroma delegiranje sodnikov, ko bo spet treba znati spretno krmariti med različnimi interesi v kotlu, kjer se vsaka stvar hitro zakuha do vrelišča, in tako dalje.

Vesta kaj, gospoda Lorbek in Bilić, človeka res zaboli glava in zdaj vaju že prav razumem ...

Članki iz rubrike