stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 08.04.2015 13:57:45

Privatniki in užičko kolo

Arsen Perić
Srbi ne mirujejo. Mislim na predstavnike zveze, občasno pa se jim pridruži tudi član kakšnega kluba oziroma klubov. Dveh, še posebej enega.

Najbrž ni treba poudarjati, da je to Partizan. Tarča je liga ABA, njeno vodstvo. Odkar je Fiba naznanila, da lige ne priznava več oziroma je ne bo od začetka maja, ko se sezona konča, še toliko bolj ne prenehajo pripombe, sem in tja tudi obtožbe na račun vodij jadranske lige. Dokler bodo oni imeli glavno besedo, to ne bo prineslo nič dobrega naši košarki, pravijo v Srbiji.

Želijo si več veljave, menjavo oziroma spremembo lastniške in upravljalne strukture, "razlastitev" Lorbka, Lisca, Sagadina, Bilića, Radića, Miličevića, "oblast" v roke klubom in zvezam. Z njihovega stališča dovolj logično razmišljanje. Srbi premorejo največ kvalitete, njihovi klubi so stalno v vrhu, in seveda bi bilo normalno, da imajo tudi nekaj (več) besede. Da nam nastavim ogledalo: se ne bi Slovenci enako glasno pritoževali, če bi imeli zaporedne prvake lige, če bi bili naši klubi glavni v njej, hkrati pa brez velikega vpliva in bi plesali tako, kot bi igrali drugi, recimo Srbi in Hrvati? Seveda bi se, vpili bi enako, kot to zdaj počnejo Srbi, zlasti njihova zveza.

Ta argumente o "privat ligi" spretno uporablja za to, da trka na čustva klubov, predvsem Partizana in Crvene zvezde, vse z namenom, da ju oziroma jih pridobi na svojo stran in obrne proti ligi ABA, s končnim ciljem igranja v domači ligi od začetka sezone. Toda prav beseda "privat" je zelo pomembna pri vsem skupaj. Ne smemo pozabiti, da liga ABA seveda je zasebna liga, da je niso ustanovile zveze, ampak posamezniki in nekaj klubov, ki tudi zdaj tvorijo lastniško strukturo, med njimi sta tudi Partizan in Zvezda.



So ti posamezniki znali izkoristiti takratni položaj, bili ob pravem času na pravem mestu, imeli "pravo idejo"? Gotovo. Ali so spretno znali napeljati vodo na svoj mlin in z zagotovitvijo prehajanja v evroligo in evropski pokal iz lige ABA dosegli tisto, kar so želeli, ter praktično "priklenili" nase klube? So, seveda. Je upravičena jeza zvez in tudi klubov, ki niso v ligi ABA, da je tako? Ali pa tistih, ki so v njej, a imajo zdaj manj možnosti priti v Evropo kot prej? Tudi.

A liga je "privat", tega nikdar ne gre pozabiti in tako so se njeni vodilni obnašali. Podjetniško, imeti čim večjo korist. Tako kot ne gre pozabiti, da so med družbeniki tudi klubi, ki bi lahko tudi kaj naredili drugače ali spremenili, pa niso. In dokler je tako, je jasno, da morajo sprejemati pravila igre, čeprav jim vsa niso všeč.

"Privatniki" jih sami od sebe gotovo ne bodo menjali, dokler ali če ne bodo v to prisiljeni. Morda bo to že zelo kmalu, morda ne, morda se takrat raje sami ne bodo šli več. Danes in zdaj pa so še vedno oni tisti, ki vodijo kolo, in to seveda ni "užičko", Srbi (in še kdo) pa imajo še vedno možnost odločitve, ali se bodo vanj vseeno vključili ali ne.

Članki iz rubrike