franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Primož Salmič
Primož Salmič
0 23.03.2015 18:41:21

V Evropi le jedilna čokolada

Nikola Miljković
Evropa se zdi tako mamljiva gospa.

Oziroma se je vsaj zdela. Pred leti so si vsi želeli v njeno nedrje. Ponujala naj bi varnost, razvoj, blagostanje, srečo. Bili so taki, ki so že včasih opozarjali, da ni tako, da se za fasado skriva marsikaj drugega. Bili so taki, ki so potem, ko so že bili "v Evropi", ugotovili, da res ni tako, da hiše niso iz slastne čokolade. In slednjih je vedno več, tudi na sončni strani Alp.

Danes Evropa ni več tista vabljiva dama, ki se ji želiš na vsak način pridružiti oziroma v kateri si želiš biti. V teh časih je vse več takih, ki so nad njo razočarani, ki so prepričani, da od nje ni nobene koristi oziroma jo imajo samo nekateri, sicer pa je biti del nje morda še slabše kot obratno. Toda vsem tem pogosto zapirajo usta s tem, da je še vedno bolje potrpeti "notri" kot biti "neodvisen", a vseeno "zunaj".

Govor je o Evropi na splošno, o tej, ki jo vsi skupaj vsak dan živimo. A podoben uvod bi lahko imel tudi zapis o košarkarski Evropi, če pri tem mislim na tekmovanja klubov v evropskih pokalih. Kar nekaj je stičnih točk, te ponujata že pogleda v oba slovenska kluba, ki sta se borila za mesto v njih. Oziroma njem, saj je bilo že nekaj časa znano, da ne Olimpija ne Krka ne moreta v evroligo, da je njuna realnost evropski pokal.


Ljubljančanom je uspelo, Novomeščanom ne. Nalašč? Ni jih malo, ki bi temu pritrdili in ki so rekli, da poraz v prejšnjem krogu doma s Szolnoki Olajem ni bil naključen in da so si v Krki s tem elegantno otežili uvrstitev na šesto oziroma peto mesto, ker v evropski pokal preprosto niso hoteli. Imajo ti, ki tako menijo, prav? Ne vem, vem pa, da v Krki zaradi poraza z Madžari in zaradi neuvrstitve v Evropo nihče nikogar ni in ne bo pribijal na križ.

Novomeščani so lahko pri Olimpiji videli, kaj za klubsko blagajno pomeni nastopanje v drugem najmočnejšem evropskem tekmovanju. Velik nič. Pravzaprav minus, saj je igranje v njem, v nasprotju z evroligo, zgolj strošek. Krkina dvorana za nameček ne ustreza pogojem igranja, kar pomeni, da bi morala igrati drugje, to pa so še dodatni izdatki. Preudaren gospodar se tega verjetno ne bi šel.

S čimer, da ne bo pomote, nikakor nočem reči, da v Ljubljani ravnajo negospodarno. Za Olimpijo že tako ali tako veljajo drugačna merila, ko govorimo o Evropi. V Ljubljani se je pač treba uvrstiti vanjo, tudi če to ni evroliga, in pri tem se ne gleda na denar.

Z Evropo ali brez nje pomeni veliko razliko, tako razmišljajo navijači, ki še vedno v kar solidnem številu polnijo dvorano na evropskih tekmah, predvsem pa tako še vedno razmišljajo sponzorji. In njihovo mnenje je sveto, zato tako razmišljajo tudi v klubu, če jih hočejo privabiti. Ne nazadnje so prav sponzorji tisti, ki bodo v veliki meri pokrili stroške novega nastopa v evropskem pokalu.

Članki iz rubrike