urša drofenik nejc_fon-6292 Odkrito.si

Uršo Drofenik boli srce

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop na velikonočni ponedeljek

Žalostna ženska Petisvet.si

Žalostna resnica o njej, ki o drugih grdo govori!

cerkev svetega pavla_muenchen Svet24.si

VIDEO: Panika v cerkvi, košare z velikonočnimi ...

samantha cohen 1 Svet24.si

Meghan znova šokirala: zdaj je sporočila, ...

Ana Klašnja Njena.si

Ana Klašnja: 'Moj fantek odrašča'

10_Miha_Perat Njena.si

Zvezde plešejo: Takšno soprogo ima Miha Perat

Jurij Završnik
Jurij Završnik
0 26.04.2016 10:00:14

Ne bodite p*ičke!

vszi
Preprosto se mi je uprlo. Slabo mi je bilo, ko sem prejšnji petek izvedel, da je Fiba Europe suspendirala 14 reprezentanc. Kdo se lahko tako neargumentirano igra s svojimi članicami?

Po videnem in prebranem sodeč se je Košarkarska zveza Slovenije res še najostreje odzvala na grožnje in izsiljevanje Fibe Europe. Vse druge države so se podelale na integriteto nacionalnih zvez, v gnojnico namočile klube in se jim gladko fučka za to, kar se dogaja s klubi, ki bi samo radi igrali v nekem normalnem in konkurenčnem tekmovanju ali ligi. Pri vsem se moramo zavedati, da so klubi v posameznih državah, tudi v Sloveniji, ustanovitelji in člani nacionalnih zvez in da zveze brez njih tako ali tako ne bi obstajale. Zveza mora delovati v interesu klubov, saj je to njeno osnovno poslanstvo. Ne morem verjeti, da se košarkarske zveze Srbije, Rusije, Grčije in še nekaterih držav, ki jim je Fiba Europe grozila s suspenzom, vedejo tako janičarsko in hlapčevsko.

Kaj pa mislite, da bi naredila Fiba Europe, če bi se 14 zvez odločilo, da ne popustijo pritiskom? Kaj pa bi naredila, če bi se Španija, Italija, Rusija, Srbija, Grčija, Turčija, Izrael, Poljska, Litva, Makedonija, BiH, Črna gora, Hrvaška in Slovenija odločile, da ne ubogajo? Bi priredile evropsko prvenstvo brez teh držav? Bi imele kvalifikacije za olimpijske igre? No, ne bi. Fiba Europe bi morala slej ko prej popustiti.


Ob tem pa se niti ne bi spuščal v interpretacijo tega, ali ima ECA prav ali ne oziroma ali je prav, da je vzpostavljeno vzporedno tekmovanje s tekmovanji pod okriljem Fiba Europe. Slednja je svoj čas dovolila zasebno evroligo, dovolila zasebno ligo ABA, zasebno ligo VTB ... Toda ko so mastodonti na Fiba Europe ugotovili, da se zdaj ves denar steka v te lige, in ne več v lige pod njihovim okriljem, se udarili po mizi. Pa ne zato, ker bi jih kaj brigalo, v kakšnem tekmovanju igrajo klubi, ampak zato, ker oni nimajo nadzora nad denarjem in ker ga potem zmanjkuje tudi za drage kongrese v Cancunu in Cape Townu ter za drage projekte, ki so sami sebi namen oziroma je njihov namen, da si nekdo napolni žepe. Popolnoma sem prepričan, da bi Fiba Europe takoj nehala težiti, če bi ECA dala določeno denarno odškodnino Fiba Europe, recimo 30 odstotkov od prihodka.

Toda to so ozadja, ki so tako očitna, da je treba vsa evropska sodišča in tudi evropski svet opozoriti na nedopustno diskriminacijo posameznih klubov in celo držav. Vseh teh 14 suspendiranih držav bi moralo takoj vložiti tožbo na evropskem sodišču proti Fiba Europe. Takoj. Zakaj? Ker se je izvršni odbor Fiba Europe odločil, da državam selektivno grozi s kaznijo. Za sodelovanje v ligi VTB so na primer grozili s suspenzom Rusiji, ne pa Češki, Belorusiji ... Izvršni odbor se je denimo odločil, da je evroliga pod okriljem ECA legitimna, evropska liga pod okriljem ECA pa ne. No, take neumnosti zagotovo ne bi vzdržale niti prve obravnave na evropskem sodišču, saj bi se jim vsi smejali in jim takoj naložili umik vseh suspenzov ter tudi visoko denarno kazen.

V bistvu bi bile lahko vse suspendirane zveze kot ptički brez gnezda, tisti ptički, ki bi si morali poiskati nov dom. Včasih je v gnezdu, ki je na istem mestu že predolgo, preveč ptičkov naenkrat, zato je boj za hrano neizprosen in včasih tudi grd. Tako je velikokrat bolje, če nekateri odidejo, si zgradijo novo gnezdo in potem morda k sebi povabijo še druge. Takšen je pač življenjski krog, ki ne bo nikoli ugasnil. Mnogokrat je treba stvari očistiti in prevetriti, da se lahko spet začne graditi na novih temeljih.

Članki iz rubrike