Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
14.08.2014 09:00:00
Deli članek:

Pivo na atletiki, ne pa za nogometne navijače

vszi

V Sloveniji po navadi sprejmemo priporočila Evropske unije kot sveto pismo in tudi zakone, ki so EU všečni, so pa slabi za nas.

Eden takih je prepoved točenja alkohola na športnih prireditvah. Na stadionu Letzigrund je po švicarsko organizirano vse po predpisih in nihče niti ne pomisli na to, da bi delal kaj po svoje.

Ponudbo hrane in pijače ima zasebno podjetje, ki ima na stadionu tudi restavracijo. Cene niso pretirane, prej nizke za švicarski standard. Pogovarjal sem se z namestnico direktorja Letzigrunda (stadion je v lasti mesta), ki mi je prijazno razložila podrobnosti.

Švicarska zakonodaja dopušča, da se organizator sam odloči o točenju alkohola na športnih prireditvah, pač glede na to, kako oceni stopnjo tveganja. »Na nogometnih tekmah ne točimo alkohola, ampak samo brezalkoholno pivo. Zaradi mogočih izgredov je tveganje preveliko. Točimo pa normalno pivo na atletskih prireditvah in tudi na nekaterih koncertih, ki so na stadionu. Za slednje se odločamo za vsakega posebej,« je povedala namestnica direktorja in povedala še, da imajo klubi, ki imajo na stadionu domicil (FC Zürich (nogomet) in LC Zürich (atletika)), možnost, da prodajajo hrano in pijačo (na vozičkih ali stojnicah) za minimalno »odškodnino« lastniku. To predstavlja kar lep prihodek za oba kluba.

Stadion sam pokriva stroške vzdrževanja, saj so cene za najem precej visoke (reprezentančne nogometne tekme, miting Weltklasse, koncerti), poleg tega mesto daje domačim klubom stadion za treninge in tekme v uporabo brez najemnine (pokriti mora stroške). Kluba lahko tako na tekmah precej zaslužita, saj gre vse od prodaje vstopnic (ki niso poceni), hrane in pijače na klubski račun. Švicarji torej znajo poskrbeti, da športno društvo deluje čim bolj neboleče, poleg tega, če klub dela dobro, mesto in država od tega nekaj potegneta, saj je seveda treba za vsako stvar plačati davek. In so vsi zadovoljni. Pri nas pa ...