mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka-na-prvi-pogled, večer, marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 23.09.2015 08:45:01

Superjunak in seme dvoma

Drago Wernig - TAKA
Mar lahko po desetih krogih res že trdimo, da smo v Olimpiji dobili glavnega favorita za naslov državnega prvaka?

Ljubljančani se ne ustavljajo. Sedma zaporedna zmaga jih je še nekoliko bolj izstrelila v ospredje, zdaj Gorici bežijo za štiri točke, Domžalam za šest, Mariboru pa za velikanskih deset. Navijači so kakopak evforični; o tem, kakšno stanje duha vlada v prestolnici, priča gostovanje v Novi Gorici, kjer je bilo kar okoli 500 privržencev zeleno-belih. Če bi vprašali njih, potem dvomov ne bi bilo. Odgovor bi bil jasen: prvak bo Olimpija.

A kako resno bi bilo, če bi že pred koncem septembra razpredali o naslovu prvaka? Ne preveč. Sezona je vendarle še dolga, vmes se bo zgodilo še veliko in prej ali slej bo prišel trenutek, ko bo sanjskega niza konec. Potem pa bo na preizkušnji tudi psihična stabilnost zmajev, torej to, kar velikokrat odloča v bitkah na dolgi rok.


Prav psihična moč bi na prvi pogled morala biti eno najmočnejših orožij Maribora. Štajerci so serijski zmagovalci v slovenskem nogometu, v zadnjih petih letih so izkušnje nabirali tudi z uspešnim nastopanjem v Evropi in dejansko bi moral v Ljudskem vrtu domovati "železni superjunak" – ki mu sicer od časa do časa lahko spodrsne, ampak na koncu vseeno v prah spremeni vsakogar, ki se mu upa postaviti po robu. Pač rutinsko.

Pomislite le na preteklo sezono. Koliko je bilo tekem, ko Maribor z igro ni blestel, pa je velikokrat nekako le zmagal. Ker so bili njegovi igralci tako samozavestni. Ker v glavah niso imeli semena dvoma. Zdaj ga več kot očitno imajo. In dogaja se jim, kar se jim je v Zavrču, ko so si zabili kar dva avtogola. Kot da je superjunak izgubil svojo supermoč. In vprašanje je, ali je menjava trenerja res tisto, kar je Maribor potreboval. Saj ne da bi se že dalo ocenjevati Krunoslava Jurčića, čez noč nihče ne more ničesar spremeniti, niti najboljši trener na svetu ne zmore tega, toda kaj ko ima Maribor vse manj časa. Za Olimpijo zaostaja že deset točk. Res jih je na voljo še veliko, ampak vsak naslednji spodrsljaj bi ob vsaki naslednji zmagi zmajev lahko še občutno poslabšal že tako ali tako ne ravno najboljši položaj, v katerem so se znašli Štajerci.

Zdaj bodo morali pokazati, koliko jih je dejansko v hlačah. Pa tudi: težko bodo klubski veljaki še dolgo preusmerjali pozornost od resničnih težav. Govorili so o financah, o poškodbah, zdaj o izzivanju v Zavrču. Vse lepo in prav, ampak lestvica je le lestvica. Ne laže. In zdaj Maribor riše v luči, ki temu velikanu res ne more biti v ponos. Če se tega v Ljudskem vrtu ne zavedajo, bo vse skupaj že kmalu postalo še precej bolj neprijetno.

Članki iz rubrike