mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
18 26.10.2020 11:48:00

TRPLJENJE MARIBORSKEGA NAPADALCA: Jan Mlakar si tega ne zasluži!

Grega Wernig
Skromen, tih, marljiv fant, ki je najprej postal grešni kozel v 'aferi Primož Gliha', ko sta dva osrednjeslovenska medija povsem neupravičeno poskušala celotno afero prikazati zgolj kot boj med selektorjem slovenske mlade reprezentance in njenim kapetanom, se je zdaj znašel še v nezavidljivem položaju v svojem klubu.

Bombastično so v Ljudskem vrtu najavili vrnitev Jana Mlakarja v mesto ob Dravi. Navijači so dosegli veliko zmago, ne zgodi se pogosto, da si lahko kateri izmed slovenskih klubov privošči igralca iz angleške premier lige. Štajerska prestolnica se je zavedala, da je športnemu direktorju Oliverju Bogatinovu uspel veliki met. Še večji kot denimo Zlatku Zahoviću, ki je Jana Mlakarja kot prvi pripeljal pod Kalvarijo. A takrat je bil kapetan mlade slovenske reprezentance še neuveljavljen mladenič, ki je gole zabijal za mladinsko ekipo Fiorentine. Letošnje poletje je bil 22-letni napadalec že veliko bolj uveljavljen nogometaš, za katerim je bila resda sezona sedenja na klopi za rezervne nogometaše pri QPR-ju in Wiganu (kamor ga je posodil Brighton), a vendarle je bil Mlakarjev status neprimerno boljši ob drugi vrnitvi v Ljudski vrt. Navsezadnje je, ko je prvič oblekel vijoličasti dres, navdušil vse. Igral je odlično, veliko zabijal in si po zgolj sezoni in pol priigral trimilijonski prestop v angleško premier ligo. Da se je vrnil v Maribor, je bilo veliko presenečenje. A v želji po rednem igranju pred domačim evropskim prvenstvom za nogometaše do 21 let je storil ta korak, ki so ga mnogi videli kot korak nazaj.

Ob Mlakarjevem prihodu svojega navdušenja ni mogel skriti niti Bogatinov. Dobil je napadalca, ki si ga je tako zelo želel. Da je to pomembna poteza za klub, je takrat dejal. In tudi za celoten slovenski nogomet, je še dodal in poudaril, da je Mlakar kapetan mlade slovenske reprezentance. Potezo vijoličastih so poleti pozdravili vsi. Tudi zato, ker imamo vsi skupaj velike ambicije na prihajajočem Euru za nogometaše do 21 let. In ker je pomembno, da kapetan izbrane vrste znova ujame pravi ritem. V Mariboru bi ga moral. Vsi skupaj smo pričakovali, da bo Mlakar prva violina v napadu vijoličastih v novi sezoni. Navsezadnje je na to namignil ob Mlakarjevem prihodu tudi športni direktor vijoličastih. Od samega začetka je bilo jasno, da kapetan mlade reprezentance v Ljudski vrt ni prišel sedet. In logično je bilo predvidevati, da je Brighton zahteval, ko je Mlakarja posodil Mariboru, da njihov mladi napadalec pri petnajstkratnih slovenskih državnih prvakih redno igra. Uspelo nam je izvedeti, da ima Mlakar v pogodbi klavzulo, da mora igrati določeno število tekem. Maribor se je s klavzulo strinjal, zato še toliko bolj čudi, da se je posojeni nogometaš Brightona znašel v nemilosti Maura Camoranesija.

Slednji je Mlakarja na tekmi s Koprom ponižal. Drugače tega pač ne moremo poimenovati. Na tekmi, na kateri je Maribor moral zmagati, na obračunu, na katerem je tekmec fizično povsem padel, in ko se je zgolj čakalo, da jim vijoličasti zadajo zadnji udarec, je Camoranesi naredil zgolj dve pozni menjavi. Od petih mogočih. V 80. minuti je v igro poslal Marcosa Tavaresa, v 90. minuti Jana Mlakarja. Kriminalno slabo vodena tekma in ponižanje Mlakarja. Kaj točno je pričakoval Camoranesi? Da bo Mlakar v dvominutnem sodnikovem podaljšku vzel žogo, preigral vse koprske branilce in zabil gol? Veliko bolj verjetno je, da je Camoranesi Mlakarja v igro poslal zgolj zaradi prej omenjene klavzule o določenem številu tekem, ki jih mora kapetan mlade slovenske reprezentance odigrati v dresu vijoličastih, da Štajercem ne bo treba plačati 'penalov'. Tega si Mlakar ne zasluži. Ne zasluži si takšne obravnave določenih medijev, ki so afero v mladi reprezentanci želeli prikazati kot Jan Mlakar vs. Primož Gliha in vse skupaj primerjali celo z razvpitim dvobojem med Zlatkom Zahovićem in Srečkom Katancem. In ne zasluži si takšne obravnave Maura Camoranesija. Slednji je pred tekmo s Koprom izpustil priložnost, da bi stopil v bran svojemu igralcu ob neposrednem vprašanju o mladi slovenski reprezentanci, nato ga je na obračunu s Koprom še ponižal do te mere, da ga je v igro poslal v 90. minuti. In to zgolj štiri dni po tem, ko je Mlakar v Velenju na pokalni tekmi dosegel zadetek. Na obračunu, na katerem je Maribor nujno lovil tri točke, na tekmi, ki je bila na kožo pisana hitremu, prodornemu napadalcu, kakršen je Mlakar, ki bi lahko izkoristil veliko utrujenost tekmecev, je kapetan slovenske reprezentance dobil na voljo dobri dve minuti. Naj razume, kdor more …

Značke: jan-mlakar, maribor

Članki iz rubrike