franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
0 03.03.2015 15:00:18

Maribor je Bayern?

Reuters
Novinarske konference pred tekmami, še posebej pred derbiji, so živi dolgčas.

Ne vem sicer, kako je bilo v preteklosti, toda v tem kratkem času, odkar sem šolske klopi zamenjal za najprej majav, nato pa že precej bolje ohranjen stol na redakciji Ekipe, sem se udeležil že marsikatere in prav na vsaki je bilo enako.

Floskul o tem, da se na derbi pripravljajo kot na vsako drugo tekmo, da je derbi le še ena tekma, ki prinaša tri točke, in da je druga ekipa sicer dobra, toda oni bodo naredili vse za zmago, sem se naposlušal in naveličal, a brez njih ni šlo niti na tokratni novinarski konferenci Olimpije pred domačim obračunom z Mariborom.

A dobro, nanje sem se že navadil in niso me zmotile. Me je pa zmotila izjava trenerja zmajev Darka Karapetrovića. "Maribor je Bayern. To, kar je Bayern v Nemčiji, je Maribor v Sloveniji," je dejal strateg zeleno-belih. Kako prosim? Maribor je Bayern? Kako? Zakaj? Vijoličasti v tem trenutku – resda s tekmo manj – ne zasedajo niti prvega mesta na lestvici. Še manj, imajo osem točk prednosti pred prvim in osemnajst točk pred drugim zasledovalcem v ligi, njihova obramba je prejela precej več kot 10 golov (20), njihov napad jih je zabil precej manj kot 63 (41).


Maribor še zdaleč ni Bayern, vsaj v tej sezoni ne. Maribor je lahko glede na trenutno stanje, če ga že primerjamo s katerim evropskim klubom, PSG. Z vsem spoštovanjem do varovancev Anteja Šimundže, toda Štajercem je do zdaj kar nekajkrat zaškripalo na prvenstvenih tekmah, ne nazadnje so šele v zadnji minuti rešili točko na domačem derbiju proti Olimpiji. Kako je potem mogoče, da trener Ljubljančanov pred največjo slovensko klubsko tekmo Mariborčane označi za Bavarce slovenske lige?

Da ne bo pomote, seveda vem, kaj je želel Karapetrović s to izjavo povedati. Res je, Maribor je – s spoštovanjem do vseh drugih klubov v prvi ligi – najbolj kakovostno moštvo. Res je tudi, da so Štajerci letos igrali v ligi prvakov, da so v prejšnjih treh igrali v ligi Europa in da imajo ogromne evropske izkušnje.

A hkrati je res, da si trener Olimpije takšne izjave preprosto ne sme privoščiti! Predstavniki sedme sile smo dobili občutek, da bodo zmaji jutri zares igrali proti nekakšnim vesoljcem, proti ekipi, ki se je ne da premagati. In če smo mi dobili takšen občutek, pomislite, kako se morajo počutiti ljubljanski nogometaši, ko slišijo takšno izjavo svojega trenerja. Verjetno ne najbolje.

Verjetno dobijo občutek, da niti njihov lasten trener ne verjame prav zares vanje. Spoštovanje nasprotnika je zmeraj zaželeno, a Karapetrovićeva izjava bolj kot na spoštovanje kaže na določen strah. Če je že primerjal Maribor z Bayernom, bi lahko 38-letni Ljubljančan dodal vsaj to, da so njegovi varovanci Wolfsburg in da lahko vijoličaste pojedo, tako kot so volkovi pohrustali Bavarce. Ta izjava bi bila sicer malce predrzna, a v luči jutrišnjega derbija vsekakor bolj primerna.

Članki iz rubrike