pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
19 13.12.2016 15:32:23

Bolj udari razočaranje kot logika

Domen Prevc
Arsen Perić
V nedeljo zvečer se je po drugi tekmi v Lillehammerju vsaj zame povsem nepričakovano razširila vest o izjavi Domna Prevca, da ne razume medijske logike, predvsem glede vprašanj o bratu Petru.

Ta se je v celoti in združena iz treh delov slišala takole: »Z rezultatom sem vseeno zelo zadovoljen, saj smo blizu skupaj, čeprav nisem napravil dobrih skokov in sem imel po številkah sodeč slabše razmere. Glede Petra pa, zakaj bi se vendar vrnil? Saj nikamor ni šel. Ne vem, zakaj zganjate paniko – če ga eno tekmo ni zraven, ga že kar ni zraven. Ne razumem te medijske logike; čeprav na petih tekmah zapored ni ravno v ospredju, je še vedno izvrsten.«

Ko so namreč mlajšemu od Prevcev dejali, da se je aktualni prvak z boljšimi nedeljskimi skoki vrnil med najboljše, ga je beseda 'vrnil' malce ujezila. Morda si je 17-letnik ogledal evforičen odziv novinarskega kolega Aleša Potočnika na javni televiziji, ko je ob sicer dobrem, a nič kaj spektakularnem skoku Petra Prevca na veliko razglašal: »Peter je nazaj!« Ob takšnih ugotovitvah si ne morem pomagati, da se ne bi iz srca nasmejal. Glede na to, da je dal zvočno izjavo za Slovensko smučarsko zvezo, si predstavljam, da je mladeniča tudi na Norveškem nekdo spomnil na to, ko je Peter na koncu vendarle skočil med deseterico.


Ob objavi na naši spletni strani se je začela prava medijska gonja komentatorjev in naključnih obiskovalcev, zato sem dolžan razložiti vse okoliščine. Najprej o komentatorjih, obiskovalcih in radovednežih, brez katerih spletni portali in forumi ne bi bili več isti. Tako kot celotna slovenska javnost so se vsekakor navadili na uspehe slovenske skakalne reprezentance in rezultati obeh Prevcev ter dejstvo, da tekma ni bila ravno tako regularna kot sobotna, so zagotovo nekoliko vplivali na negativno razpoloženje njenih privržencev. Potrebovali so le pravi vzvod, da so malce izživeli svoje frustracije, zaradi česar se je sama novica tudi tako hitro razširila po spletu – in to v osnovi precej negativna … Do medijev.

Domnova izjava 
»Ne vem, zakaj zganjate paniko – če ga eno tekmo ni zraven, ga že kar ni zraven. Ne razumem te medijske logike; čeprav na petih tekmah zapored ni ravno v ospredju, je še vedno izvrsten.« 

Naj preidem k sami izjavi Domna, ki je verjetno že naveličan ponavljajočih se vprašanj o svojemu bratu, češ kako je mogoče, da letos ni več v samem vrhu (pri tem mislim bolj mesta na odru za zmagovalce). Zagotovo ob pragmatičnosti, ki jo mladenič premore, takšna vprašanja pustijo sled, obenem pa gre tudi za družinsko navezanost in bratsko ljubezen, ki še toliko bolj podžge duha. Takoj mi je jasno, da Peter zanj ni nikamor (u)šel ali pa se vrnil. Za medije je stvar seveda drugačna. Skrivalnic, kot je to storila SZS ob Prišličevi prometni nesreči, se ob tem nikakor ne mislim igrati. Kot novinar sem dolžan v kategoriji informiranja javnosti prenesti sveže informacije in se v tem primeru analitično lotiti Petrovih skokov.

S finančnega vidika podjetja, ki je za vse medije ključnega pomena v zadnjih letih, pa prav tako. Za ugotovitev, da Petrovi skoki pač niso na ravni lanske sezone, ni treba biti ravno znanstvenik, in roko bi dal v ogenj, da bo to najprej priznal 24-letnik sam. To vidi ves svet, ki spremlja smučarske skoke in še podrobneje lanskega dobitnika velikega kristalnega globusa. To, da je nekam šel ali se vrnil, je tako zunaj razprav; pač skače, kot trenutno skače, in se trudi, da bi v prihodnosti to počel še veliko bolje. Toda na vrh se (še) ni vrnil, je pa bližje.


In panika, o kateri govori Domen? Verjetno je res ni, no, morda malo. Slovensko smučarsko skakanje je dobilo novega serijskega zmagovalca, zato o medijski paniki res ne bi mogli govoriti. Verjetno je Domen na določenih portalih pač zaznal, da smučarski skoki, on sam in tudi njegov brat Peter kar skačejo z zaslonov in časopisnih strani. Jasno, da se Petrovi malce slabši izidi na začetku sezone potencirajo in da se Domnovi uspehi poveličujejo. Hkrati se predstavniki medijev zagotovo zavedamo, da se mora mlajši še nekoliko navaditi na medijsko izpostavljenost in začeti živeti z njo, medtem ko je Peter v tem pogledu že zaključen produkt, ki se je sposoben spoprijeti s pritiskom.

Tega posredno izvajamo tudi mediji, ko izpostavljamo njegove izide in pravimo, da ni vse tako kot lani. Seveda ni, pred tem si pač ni mogoče zatiskati oči, četudi se s tem pričakovano ne strinjaš, Domen. V tem trenutku še ne razume medijske logike, ki pa je bolj kot ne povsem na dlani. Tako kot je primerna objava in novica, ki je našla pot na naš spletni portal. Domen v svojih izjavah ni storil prav nič narobe, tako kot ni nič narobe z medijsko izpostavljenostjo izjave in Petrovih rezultatov. Konec koncev gre za športnike, ki so vajeni prenašati pritisk. Prav nobenega dvoma ni, da slabši rezultati na Petra dolgoročno ne bodo vplivali negativno in da se bo hitro vrnil. Čisto zares, in ne kot v nedeljskem prenosu na javni televiziji. Prav tako sem prepričan, da mlajšega Domna nič ne bo obremenilo do te mere, da bo kar na lepem pozabil skakati. Še naprej bo neobremenjen in pragmatičen, torej točno tak, za kakršnega trenutno velja med športno javnostjo. Nam pa naj prepusti sedmo silo v zelo zahtevnih časih. Tako kot se lahko določeni preživljajo s skoki, si nekateri kruh služimo prav z medijsko logiko.

Članki iz rubrike