elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

Tanja Starič, Rosvita Pesek,  Igor E Reporter.si

Katastrofalna gledanost TV Slovenija: še ko sta ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Marylin ni mogla brez čudežnih injekcij, ki so delovale tudi na njeno psiho Odkrito.si

Vse je bilo v njegovih rokah ... Tudi ona

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Olimpijski komite Slovenija
Še 41 dni do
olimpijskih iger
v Parizu
Olimpijske igre Pariz 2024
ue
ue
0 15.05.2024 13:38:07

Francija si prizadeva za maksimalno varnost

Profimedia
Francija želi zagotoviti varnost olimpijskih iger z natančnimi pripravami in velikim kontingentom policistov.

Otvoritvena slovesnost ob Seni je največji izziv za francoske prireditelje. Francija kljub napetim varnostnim razmeram meni, da je zelo dobro pripravljena na poletne olimpijske igre v Parizu. "Danes nimamo značilne teroristične grožnje za organizacijo olimpijskih in paraolimpijskih iger. Zato o tem ni govora," je dejal minister za notranje zadeve Gerald Darmanin za časnik Le Parisien.
Čeprav lahko terorizem napade kjerkoli, so na koncu zelo varovani veliki dogodki paradoksalno najvarnejši kraji z najmanjšo verjetnostjo incidentov. To se je v Franciji pokazalo lani na svetovnem prvenstvu v ragbiju, ob papeževem obisku Marseilla in obisku britanske kraljeve družine.
Francija je pripravljena na morebitne grožnje. "Imamo veliko možnih scenarijev, ki se nanašajo na kritične situacije," je dejal minister. "Med tem poletjem se bo mobilizacija organov kazenskega pregona lahko odzvala na tri velika tveganja, ki lahko prizadenejo Francijo: grožnja terorizma, val migracij, povezan s propadajočo državo, in veliki gozdni požari."
Prvič v zgodovini olimpijskih iger otvoritvena slovesnost ne bo potekala na stadionu, ampak v središču mesta gostitelja. Okoli 160 čolnov bo ekipe z več tisoč športniki popeljalo na šest kilometrov dolgo pot čez Seno ob najlepših znamenitostih od Pont d'Austerlitza do Trocadera.
Prireditelji načrtujejo okoli 326.000 gledalcev na otvoritveni slovesnosti, število obiskovalcev pa bi lahko po potrebi zmanjšali, je dejal minister. Obstaja veliko zaupanje v varnostne ukrepe, saj nobena od 205 delegacij ni izrazila pomislekov glede udeležbe. Poleg tega bo 2500 večinoma oboroženih tujih policistov in varnostnih sil varovalo svoje ekipe.
Da bi zagotovili varnost med otvoritveno slovesnostjo, bo teden dni pred praznovanjem veljala stroga omejitev dostopa do razširjenega območja ob Seni za več deset tisoč prebivalcev Pariza, piše nemška tiskovna agencija dpa.
Prebivalci in obiskovalci lahko zahtevajo kodo QR, ki jim omogoča dostop do teh območij in tudi njihovih stanovanj. Že pred slovesnim odprtjem bo to območje nadzorovalo 45.000 policistov, je dejal Darmanin.

Grčija je pripravljena pomagati
Grčija je pripravljena prispevati k zagotavljanju varnosti med olimpijskimi igrami v Parizu, je sporočila vlada v Atenah, potem ko so mediji poročali, da je Francija zaprosila za rakete zemlja-zrak. "Če bi naši zavezniki zahtevali poseben prispevek, ki ne vpliva na obrambno sposobnost naše države in za določen časovni okvir, v tem primeru olimpijskih iger, bomo to storili," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik grške vlade Pavlos Marinakis.
Grške letalske sile so leta 2003 pridobile francoski raketni sistem crotale, ki bi ga lahko uporabili tudi med OI.
Financial Times pa je ta teden poročal, da je bila Grčija tudi pod pritiskom zaveznic EU in Nata, naj Ukrajini zagotovi raketne obrambne sisteme patriot in S-300 za boj proti ruskim silam.

Članki iz rubrike