bencin Svet24.si

Nič več spreminjanja cen bencina na 14 dni?

nadangel metatron Svet24.si

Posebej za vas spreobrača vaš čas nadangel ...

1715359556-dsc04278-1715359333876 Necenzurirano

"Logar je zamudil svoj trenutek. Tudi za ...

1711367003-dsc04094-1711366985898 (1) Reporter.si

Piše se leto 2025, za predsednika SDS kandidira ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

alex volasko Njena.si

Alex Volasko in Lara o svoji zvezi: Ljubezen je ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

(fsi)
(fsi)
0 15.05.2023 10:43:27

Vsi se zavedajo, da je to šele začetek

Finale med Dobovcem in Silikom
UROŠ KOKOL
Končnica državnega prvenstva v futsalu je prišla v zaključno fazo. V finalu se merita ekipi, ki sta v letošnji sezoni pokazali največ in po rednem delu zasedali prvi dve mesti. Naslov državne prvakinje bo osvojila ekipa, ki bo prva dosegla tri zmage.

Na eni strani je petkratni zaporedni prvak Dobovec z daleč največjim proračunom med prvoligaši in ekipo, ki jo sestavlja kopica preizkušenih slovenskih in hrvaških reprezentantov, dodatno okrepljenih z vrhunskima igralcema iz Brazilije in Kolumbije. Nedvomno najboljše slovensko moštvo v zadnjem obdobju že vrsto let več kot odlično predstavlja slovenski futsal v ligi prvakov, kjer dosega vrhunske rezultate. Gre za eno najstarejših ekip v 1. SFL, ki je vajena zmagovati in serijsko osvajati lovorike. Objektivno gledano, bi morebitni poraz Dobovca v finalu predstavljal pravo senzacijo. Za zdaj so nedvomno upravičili vlogo izrazitega favorita za naslov, saj so bolj ali manj suvereno osvojili prvo mesto po rednem delu, v polfinalu pa gladko odpravili Bronx.



V finalu jim nasproti stoji vrhniški Siliko, ki ima diametralno nasproten koncept delovanja. Siliko je v prvih šestih sezonah nastopanja v 1. SFL osvojil že dve lovoriki (superpokal), dvakrat prijetno presenetil in končal na tretjem mestu ter se ob tem še štirikrat uvrstil na zaključni turnir pokala. V nasprotju z Dobovcem, ki se je vsa leta osredotočal praktično izključno na člansko ekipo in preprosto »kupoval« najboljše igralce, so se Vrhničani zavedali, da finančno ne morejo parirati bogatejšim klubom, zato so se obrnili predvsem načrtnemu razvoju mladih igralcev, o čemer pričajo kar trije osvojeni naslovi državnih prvakov mlajših selekcij v zadnjih štirih letih. Ekipo so vsako leto namesto z izkušenimi reprezentanti in tujci ciljno dopolnjevali z mladimi obetavnimi upi ter se v celoti posvetili njihovemu razvoju pod vodstvom trenerja in legende slovenskega futsala Mileta Simeunovića.



V ligi, kjer tradicionalno kraljujejo izkušenejše ekipe, je igranje s tako mladim moštvom pomenilo ogromno prejetih naivnih golov ter marsikateri visok in boleč poraz, v katerih so Miletovi mladci nabirali dragocene izkušnje in rasli iz sezone v sezono. Letošnje predstave so nedvomno dokaz, da sta se potrpljenje in vloženo delo preteklih let izplačali, ter predstavljajo vrhunec procesa dela, ki so ga pred leti zastavili na Vrhniki. Uvrstitev v veliko finale obenem predstavlja tudi največji uspeh in prelomnico v zgodovini mladega kluba. Celo šest igralcev je medtem potrkalo na vrata slovenske reprezentance, na kar so na Vrhniki še posebej ponosni.



Pot do finala je bila vse prej kot lahka. V polfinalu so se pomerili z odlično ekipo Meteorplast iz Ljutomera, ki podobno kot Vrhničani stavi predvsem na mlade. Dve najmlajši ekipi v ligi sta odigrali vrhunsko polfinalno serijo, ki je bila odločena šele na odločilni peti tekmi, na kateri si je po veliki borbi in v fenomenalnem vzdušju nabito polne vrhniške dvorane veliki finale zasluženo priigrala Simeunovićeva četa.



Samo tri dni pozneje je bila na razporedu že prva tekma finala, ki je prepričljivo pripadla aktualnim prvakom, kar pa ni pretirano pokvarilo vzdušja številnim navijačem Silika, ki so spodbujali fante v Rogatcu. Bržčas je prepričljivemu porazu botrovalo tudi pomanjkanje časa za regeneracijo po izjemno zahtevni polfinalni seriji in emocionalnem praznjenju ob zgodovinskem dosežku. Za pričakovati je, da bodo fantje na drugi tekmi na Vrhniki, kjer niso doživeli poraza že več kot leto dni, prikazali boljši odpor evropskemu Dobovcu.



V vsakem primeru lahko ponovno pričakujemo nabito polno vrhniško dvorano, ki počasi postaja premajhna za vse futsal navdušence, ki v vse večjem številu romajo na tekme Silika. Na neki način je to tudi letošnja največja zmaga in dosežek Vrhničanov, ne glede na to, kako se bo razpletla finalna serija.



Dinamičen začetek

Dobovec je tako v finalni serije 28. sezone 1. SFL povedel z 1:0 v zmagah. Medtem ko so domačini nastopili v popolni zasedbi, povsem je okreval tudi Kristjan Čujec, so gostje prišli v Obsotelje brez Toda Ciuhe in Jureta Subana.

"Čestitam mojim fantom, ki so pripeljali ekipo do zmage, všečen pa je bil tudi način, kako so to naredili. Od začetka smo nadzorovali tekmo. Bili smo ekipa, ki je želela doseči gol. Ob polčasu smo vodili s 5:1 in nekako rešili vprašanje zmagovalca tekme. Malce sem se bal tekme, ker je bil Siliko v tekmovalnem ritmu, mi ne," je po tekmi povedal trener Dobovca Kujtim Morina.

"Imeli smo željo, začetek finalne serije ni bil slab. A v nadaljevanju ni bilo dobro. Na igrišču je bila le ena ekipa. To je bil Dobovec, ki je bil boljši v vseh elementih igre, pokazal je tudi več želje in volje. Nadigrali so nas in čestitam jim. Dolgo nas že niso tako nadigrali," je dodal Simeunović.

"V finalu sta dve najboljši ekipi v Sloveniji. Vedeli smo, da prva zmaga veliko pomeni. Dvorana je bila polna, navijači obeh ekip so naredili dobro vzdušje. Če potegnem črto, bili smo boljši," se je zmage razveselil domači kapetan Rok Mordej.

"Rezultat je visok. Tak poraz te malce 'ubije'. A do četrtka moramo to pozabiti in se pripraviti na novo tekmo. Nismo bili dovolj zbrani in taka ekipa, kot je Dobovec, je to izkoristila," je na povedal Žan Janež.



V Kopru je bila na sporedu prva od dveh tekem za tretje mesto. Zmage se je veselil Meteorplast. Povratna tekma bo v petek, 19. maja, tretje mesto pa bo osvojila ekipa, ki bo boljša v skupnem seštevku obeh tekem. 



FINALE 1. SFL
Prva tekma
Dobovec – Siliko  6:2 (5:1)
Rogaška Slatina – Dvorana OŠ Ratanska vas. 210 gledalcev. Sodniki: Petek, Veselič, Koritnik.
Strelci: 1:0 P. Pasariček (6), 1:1 Jandrić (11), 2:1 P. Pasariček (11), 3:1 Čujec (12), 4:1 Duščak (19), 5:1 Echavarria (20), 6:1 P. Pasariček (26), 6:2 Mohorič (36).
Dobovec: Peček, Mordej, Čujec, Čeh, Cesarec; Fras, Debeljak, Matošević, Duščak, Gorinšek, D. Pasariček, P. Pasariček, Echavarria, Souza. Trener: Kujtim Morina.
Siliko: Berzelak, Jandrić, Đurić, Janež, Vesel; Đeković, Frank, Bjelčevič, Mohorič, Trdin, Muratagić, Klinc. Trener: Mile Simeunović.
Rumeni kartoni: Peček, Gorinšek; Jandrić.


Druga tekma
Siliko – Dobovec
Vrhnika – Dvorana OŠ A. Slomška; v četrtek, 18. maja, ob 20. uri


Tretja tekma
Dobovec – Siliko
Rogaška Slatina – Dvorana OŠ Ratanska vas; v petek, 26. maja, ob 20. uri
Op.: prvakinja bo ekipa, ki bo prej trikrat zmagala; morebitni četrta in peta tekma bosta 30. maja in 2. junija.

ZA TRETJE MESTO
Bronx – Meteorplast  4:5 (3:1)
Strelci: 0:1 Kneževič (1), 1:1 Zajc (2), 2:1 Stanič (4), 3:1 Cupin (8), 3:2 Trstenjak (26), 4:2 Kamenčič (27), 4:3 Kneževič (28), 4:4 Alen Ruis (30), 4:5 Pihler (37).




Članki iz rubrike