evropski parlament Svet24.si

Evropski poslanci ob plači upravičeni do ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

zoran jankovic PL Reporter.si

Omrežje velike mestne družine: To so pripadniki ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

Ana Bucik, Kris Jogan Njena.si

Sanjska poroka slovenske alpske smučarke

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

am
am
1 22.02.2023 11:10:35

Inter, Salzburg, Parma, Maribor … V Ljubljani! Nogometna poslastica posebne vrste!

Medtem ko bo članska zasedba milanskega Interja danes in čez slabe tri tedne igrala za preboj v četrtfinale lige prvakov, bo zasedba U-14 tega slovitega kluba na začetku marca na čelu imenitnega seznama ekip, ki se bodo v slovenski prestolnici zbrale na turnirju pod botrstvom dolgoletnega slovenskega reprezentanta Miša Brečka.

Mišo Brečko Cup, kot se s polnim imenom imenuje tekmovanje, izvira iz ideje Slovenijo postaviti na zemljevid posebej močnih tovrstnih turnirjev te starostne kategorije, ki so izrazito pomembni za razvoj mladih nogometašev. Nekoč odlični desni bočni branilec se še kako dobro spominja, kaj so mu na začetku nogometne poti pomenile priložnosti igrati na čim večjih odrih proti čim bolj zvenečim nasprotnikom, v razvoj mladinskega nogometa pa je seveda še dodatno vpet po koncu aktivne igralske kariere, saj v prvi vrsti opravlja delo selektorja slovenske reprezentance do 17. leta.

Hitro se je torej odzval na pobudo in novoustanovljenemu tekmovanju posodil svoj obraz in svoje ime, hkrati pa je s svojimi povezavami, poznanstvom in izkušnjami pomagal pri novačenju in angažiranju karseda privlačnega seznama domačih in mednarodnih udeležencev. Cilji organizatorjev so bili v tem pogledu izjemno visoki, in čeprav priznavajo, da jim je za naslednja leta ostalo še kar nekaj klubskih imen, ki jim jih tokrat ni uspelo privabiti, so z izkupičkom nadvse zadovoljni. In že s pogledom na tekmovalne skupine, ki se bodo v Ljubljani borile prvi konec tedna v marcu, lahko hitro vidite, zakaj.

Kot rečeno, na vrhu seznama je tako po kriterijih vrednosti njegovega mladinskega pogona kot še posebej po kriterijih globalne prepoznavnosti kluba kot takega zagotovo milanski Inter. Slovenski javnosti je njegov mladinski pogon dobro znan še iz časov, ko sta v njem odraščala Rene Krih in Vid Belec, tudi danes redno daje nogometaše v prvo ekipo tega milanskega velikana in ga je bilo resnično težko privabiti v Ljubljano. Besede je škoda izgubljati o delu z mladimi v klubu, ki je v zadnjih letih izstrelil Benjamina Šeška in pri katerem je gigant Red Bull postavil koncept, ki temelji ravno na mladinskem pogonu.

Udeležba Salzburga prav tako veliko pove o moči ljubljanskega trenerja, enako velja za prihod Parme ter malce manj globalno odmevni, a v tej starostni kategoriji izjemno pomembni udeležbi predstavnikov mladinskih akademij moldavskega Zimburja in ukrajinskega Ruha, morda celo prvega favorita tekmovanja. Turnir bo imel tudi predstavnike s prostora nekdanje skupne države – dva hrvaška, srbskega ter enega iz Bosne in Hercegovine –, še enega predstavnika sosednje Avstrije in seveda zelo pomembno zastopstvo dežele gostiteljice na čelu z Mariborom, Muro in Koprom. Turnir bodo sicer odigrali na dveh lokacijah – na igrišču Ilirije in na igrišču ŽAK v Spodnji Šiški.

Vse skupaj se začne 2. marca z uradnim sprejemom ekip, zaključek s finalnim obračunom pa bo v nedeljo, 5. marca. Znan je tudi že celoten razpored, ki ga najdete na facebook strani Mišo Brečko Cup 2023.

Značke: turnir, u-14, brečko

Članki iz rubrike