volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

nu
nu
4 28.07.2020 08:21:23

Klub iz slovenske elite SE NE GRE VEČ! Bridek konec tik pred začetkom nove sezone, s pismom razkrili vse ...

Zaradi pomanjkanja denarja so sprejeli odločitev, da nadaljevanje nima smisla.

Še v torek so na sedežu zveze opravili žreb za prihajajočo sezono, zdaj pa je prišlo do nepričakovane spremembe. Nogometašice Koprskega kluba so v sporočilu za javnost sporočile, da se je enostavno nabralo preveč stroškov, ker pa sponzorskega denarja ni, so bile prisiljene sprejeti najtežjo odločitev.

V odprtem pismu za javnost so utemeljile svojo odločitev, napovedale slovo od zelenic, hkrati pa to pomeni bridek konec za ženskega obalnega prvoligaša. V novi sezoni bo tako med žensko elito igralo zgolj sedem ekip, ženski koprski klub pa se je tako pridružil žalostni usodi novomeške Krke, velenjskega Rudarja in ravenskega Fužinarja.

Pismo igralk Kopra, v katerem so pojansile razloge za to odločitev, spodaj objavljamo v celoti.

Dragi ljubitelji ženskega nogometa in športa nasploh,
s tem odprtim pismom bi vam radi predstavili zgodbo obalnega ženskega nogometa.
V njem želimo predvsem opozoriti na problem ženskega nogometa v Sloveniji. Dolga leta se trudimo razviti ženski nogomet na Obali, ki je najprej zaživel v Izoli, nato smo svojo zgodbo zadnja leta pisali v Ankaranu, preteklo sezono pa smo združili moči s Koprom. Nikoli ni bilo enostavno in vedno se je bilo treba boriti. Po dolgih sedmih letih borbe pa smo prišli do točke, ko ne moremo več nadaljevati brez finančne pomoči in posledično primanjkljajem igralk.
Vsa leta so ženski nogomet držale pokonci igralke in trenerji, ki so delali zastonj, stroške smo pokrivali iz svojih žepov.
Znano je, da se NZS zavzema za razvoj ženskega nogometa, a se to v 1. SŽNL žal ne pozna, kar se kaže v vsakoletnem upadu števila klubov. Spomnimo se novomeške Krke, velenjskega Rudarja in koroškega Fužinarja, nekoč zelo uspešnih klubov, ki so danes le bled spomin zlatih časov slovenskega ženskega nogometa. V njih so se nekoč kalile vrhunske nogometašice – nekatere so odšle v tujino, kjer so našle boljše pogoje, druge so se morale posloviti od svojih otroških sanj.
Manj premožni klubi si namreč ne morejo pokriti osnovnih stroškov, igralke se vozijo na treninge brez pokritih potnih stroškov, trenerji niso redno plačani za svoje delo. Želimo biti prepoznavni v Evropi, toda to je težko dosegljivo v ligi z osmimi klubi, od katerih se zadnja leta borita za naslov večinoma le dva.
Dogaja se, da manj premožni klubi, kot sta npr. tudi naš in ajdovski, ne morejo obdržati dobrih igralk, saj se te raje odločajo za bolj oddaljene klube, ki jim lahko pokrijejo vsaj osnovne stroške prevoza. Glede na tovrstna dogajanja in dejstvo, da če želimo preživeti moramo najti sponzorje sami, ne vidimo smisla za nadaljevanje naše zgodbe. Ne moremo pa seveda tudi mimo dejstva, da je v času korona-krize pridobitev minimalnih finančnih sredstev za začetek sezone še dodatno otežena.
Igralke v ženskem nogometu smo večinoma “prostovoljke”, ki nogomet igramo s srcem in kljub temu, da od tega nimamo prav nobene finančne koristi – temveč ravno nasprotno – se trudimo omogočiti boljšo prihodnost mladim nadobudnim nogometašicam. Kako naj povemo našim najmlajšim nogometašicam, ki nas z občudovanjem spremljajo na tekmah, da ne bodo imele možnost igrati v članski ekipi, ker se tu zgodba o ženskem nogometu ustavi zaradi financ?
Lansko sezono smo se enakovredno kosale z večino ekip (končale smo na petem mestu, le šest točk oddaljene od tretjega mesta), zdaj bo pa vsaj deset igralk naše ekipe ostalo brez kluba in brez možnosti, da naredijo korak dlje in zgradijo uspešno nogometno zgodbo (lahko bi bila tudi pravljica) na Obali.
Če kdo misli, da se ženski nogomet v Sloveniji razvija, je iz zgoraj naštetih dejstev razvidno, da temu ni tako. Res je, da je v mlajših selekcijah opazen porast igralk, vendar se to pri članicah ustavi ravno zaradi omenjenih razlogov. Zaradi pomanjkanja finančnih sredstev tudi večina članic že zgodaj konča kariero, saj ne vidijo smisla v tem, da si ustvarjajo dodatne stroške. V Sloveniji ženske od nogometa pač ne moremo (pre)živeti. Zakaj sploh igramo? Edini razlog je ljubezen do nogometa.
Žal smo prišli do točke, ko vidimo, da životarjenje brez finančne pomoči in podpore nima več smisla, zato smo se igralke odločile, da 1. SŽNL pomahamo v slovo, saj smo mnenja, da v trenutni situaciji nismo konkurenčne večini ekip. Upamo, da bo v prihodnosti zveza nudila večjo podporo ženskemu nogometu in pomagala finančno manj stabilnim klubom.
Lep športni pozdrav,
igralke Nogometnega kluba Koper Obala

Značke: koper, sžnl

Članki iz rubrike