Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

rb
rb
0 26.03.2020 12:32:42

Bi v primeru ČRNEGA SCENARIJA dobili PRVOLIGAŠA? O tem ne dvomimo, to bi bilo LOGIČNO, ampak nočemo ...

Jurij Kodrun
Drugoligaši so imeli to smolo, da je bilo prvenstvo prekinjeno že po spomladanskih premierah, skupno so do zdaj odigrali 20 krogov. Na vrhu lestvice je Koper, kar je seveda odlično izhodišče tudi zaradi negotovosti, povezane z nadaljevanjem sezone. Kaj, če so bili zadnji dvoboji že odigrani?

V času karantene tudi Bonifika kakopak ostaja oaza miru. Ali če hočete, hiša duhov. Kako v tem obdobju in v okoliščinah, ki jih ni predvidel nihče, deluje Koper? "Tako kot vsi drugi. Vse dejavnosti v klubu so prekinjene, medtem ko igralci prve ekipe izvajajo individualne programe vadbe. Vsak dan smo v stiku z njimi, a seveda je načrtovanje treningov oteženo, saj nihče ne ve, kaj prinaša bližnja prihodnost. Se bo ekipa spet lahko zbrala čez dva tedna, tri ...? Ni prijetno, nikakor ne, ampak izbire trenutno nimamo. Treba se je prilagoditi, zdravje vseh nas je seveda najpomembnejše," je odvrnil Boško Županović.

To bi bilo logično

NZS je v ponedeljek sporočila, da ne gre pričakovati, da bi se žoga spet lahko zakotalila pred 2. ali 9. majem. Ni jih malo, ki menijo, da je to optimističen scenarij, in ne izključujejo možnosti, da so vse ekipe zadnjo tekmo v tej sezoni že odigrale. O tem, kaj bi to pomenilo za končno razvrstitev oziroma za naslov prvaka, dodatne kvalifikacije in izpad iz lige, lahko le ugibamo, saj tovrstnih odločitev za zdaj ni nikjer, ne le v Sloveniji; obstajajo le takšne in drugačne ideje. Med drugim tudi ta, da nihče ne bi napredoval ali izpadel, da bi bilo prvenstvo razveljavljeno, a za marsikoga je bolj verjetna tista, da bi obveljal trenutni vrstni red. Potemtakem bi bili Koprčani, ki so na vrhu lestvice, novi (stari) prvoligaši ... "Menim, da bi bilo to najbolj logično, če prvenstva res ne bi mogli nadaljevati, in da bi bila takšna tudi odločitev zveze. O tem sem prepričan,« je dodal športni direktor kanarčkov. »To bi obenem pomenilo, da smo uresničili cilj, ki smo si ga zadali, ko smo začeli novo zgodbo v najnižji ligi. Ampak verjemite, da je moje mnenje glede tega deljeno."

zupanovic gw
Grega Wernig
Ostala bi praznina

Kako, zakaj? "Najprej moram poudariti, da po mojem mnenju še lep čas ne bo pogojev za nadaljevanje prvenstva. Virus je poskrbel za katastrofo velikih razsežnosti, in ko bo to mimo, nas seveda čakajo zahtevni ekonomski in socialni izzivi. Mislim, da je vsem zvezam že danes jasno, da razmere ne bodo dovoljevale dokončanja sezone. Ni realno pričakovati, da bi se lahko normalizirale do te mere, da bi se ekipe najpozneje v drugi polovici aprila vrnile k skupnim treningom in na začetku maja začele oziroma nadaljevale tekmovanje. Bržčas se bomo vsi lahko začeli pripravljati šele na naslednjo sezono," se je najprej odzval snovalec kadrovske politike na Bonifiki, nato pa nadaljeval: "Toda nekaj vam zagotavljam tako v imenu kluba kot v mojem osebnem imenu: nikakor nismo za možnost, da bi se prvenstvo zaključilo predčasno. Ni nam všeč. Zadnje etape poti iz kanala do elite si nismo predstavljali na takšen način. To ni tekmovalno, to ni nogometno, to bi bila posledica katastrofe, ki jo je povzročila pandemija, česar si ni želel nihče. Želimo jo opraviti na igrišču. Sicer menim, da je število osvojenih točk dovolj verodostojno, in če bi se že zgodilo, bi bilo zasluženo, vendar to nima zveze s športom. V prvo ligo si želimo napredovati z uspehi na igralni površini. Ni se treba slepiti. Če bi v doglednem času zveza morda sprejela odločitev, da bomo predčasno prvoligaši, bi to pri nas gotovo izzvalo srečo, ker smo ob stoletnici kluba uresničili našo in navsezadnje tudi mojo misijo, saj sem ravno prek vašega časopisa sporočil, da bomo napredovali v vsaki sezoni, a po drugi strani bi ostala praznina, ker namen ne bi bil uresničen po športni poti. To je nekaj takega, kot če na dirki formule ena v zadnjem krogu vodiš, prideš v ciljno ravnino, nikogar nimaš za seboj in jasno je, da boš zmagal, potem pa dirko iz nekega razloga prekinejo. Če je dirka prekinjena in si razglašen za prvaka, čustva ne morejo biti enaka, kot če ciljno črto prečkaš kot prvi. Enako velja za igrišče. Zamislite si tekmo, na kateri si zagotoviš tako zelo želeni dosežek. Nekaj velikega. Zamislite si veselje po zadnjem sodniškem žvižgu. Izbruh emocij. To je nekaj neprecenljivega, tega se ne da plačati ali kupiti. In seveda ne dvomim, da smo dovolj močni in kakovostni, da bi nam uspelo."

Pred nami so hudi časi

Že danes je jasno, da bodo klubi utrpeli velike posledice, življenje po koronavirusu bo vse prej kot lagodno. "Kakšno lagodje neki?! Čaka nas nadvse zahtevno obdobje. Obeta se gospodarska kriza, zaradi katere bo težje dobiti denar od pokroviteljev. Klubi se bodo težko stabilizirali, od kod bodo črpali sredstva? Prihodnost me skrbi. Skrbi me, v kakšnem stanju bodo klubi, ko se bo življenje enkrat vrnilo v normalno stanje. Pred nami so hudi časi, Koper pri tem kajpada ni izjema, brez lokalne solidarnosti ne bo šlo. A kako po drugi strani denimo prositi restavracijo, ki mesec ali dva ni obratovala, naj še naprej zagotavlja prehrano za igralce? Bi odklonilen odgovor lahko komurkoli zameril? Ne moreš, ker je treba razumeti, da vsak najprej rešuje sebe. Podobnih primerov bo veliko in jasno je, da nam ne bo lahko, prav gotovo pa moramo ohraniti pozitivno miselnost. Najprej v boju s koronavirusom in potem v življenju po njem," je poudaril Boško Županović.

Članki iz rubrike