stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

rb
rb
0 07.04.2019 09:04:04

EDINSTVEN PRIMER pri nas. Tekmujejo v SLOVENIJI, igrajo na HRVAŠKEM, kmalu bi postali slovenski MONACO

Nogometaši Kapce igrajo v petem kakovostnem razredu tekmovanja na sončni strani Alp. Mnogi za ta majhen amaterski klub, ki domuje v bližini Lendave, gotovo sploh še niso slišali, toda hkrati je dejstvo, da je edinstven v slovenskem prostoru; tekme namreč igra pri južnih sosedih. Na hrvaškem ozemlju ...

Konec meseca junija bosta minili dve leti, odkar je arbitražno sodišče v Haagu razglasilo končno razsodbo v arbitraži med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško ter s tem določilo morsko in kopensko mejo med državama, ki je njune odnose obremenjevala vse od samostojnosti. In jih še vedno, saj južni sosedi razsodbe ne priznavajo. 

Slovenija je resda pričakovala nekoliko ugodnejšo rešitev, toda kljub temu prevladuje politična enotnost, da je razsodbo treba uresničiti. Naša država je že pred časom začela postopke za uresničitev razsodbe na področjih, kjer jih je lahko izvedla sama. Vsi kakopak nikoli ne bodo zadovoljni, med nezadovoljnimi oziroma med tistimi, ki jim je odločitev arbitražnega sodišča povzročila kar precej nejevolje in preglavic, pa so tudi pri nogometnem klubu iz Kapce, kjer meja poteka po ozkem mrtvem rokavu reke Mure in ... Njihovo igrišče se je znašlo na hrvaškem ozemlju, pristop do zelenice pa je mogoč prek ’mejnega prehoda’ čez železni mostiček!

2kapca

Našli smo novo lokacijo

Kapca je sicer majhen klub v občini Lendava, ki je bil ustanovljen leta 1972. Trenutno v MNL Lendava, kar je peti kakovostni razred, po 12 odigranih tekmah zaseda dokaj skromno osmo mesto na lestvici. Gre torej za ekipo, ki točke za tekmovanje v Sloveniji nabira na Hrvaškem. V klubu si kakopak prizadevajo, da bi to spremenili. Svoje igrišče želijo imeti na slovenskem ozemlju, pri tem jim je (finančno) pomoč obljubila tudi država. "Medtem smo vse skupaj predali odgovornim na Občini Lendava in v naši krajevni skupnosti, ki projekt s skupnimi močmi poskušajo peljati naprej. Kot klub smo svoje naredili. Našli smo novo lokacijo za igrišče in pridobili sporazume lastnikov parcel, ki so privolili v prodajo ali zamenjavo. Ne me držati za besedo, a kolikor vem, je zdaj zadeva na Ministrstvu za kmetijstvo, ki mora izdati določena soglasja. Vsekakor upamo oziroma verjamemo, da bomo svoje tekmece čim prej lahko gostili v Sloveniji," je dejal predsednik NK Malibu Kapca Kristian Hanč.

Prijava na Policijski upravi međimurski

V Sloveniji tekem v peti ligi ni treba prijavljati upravnim enotam ali policiji, toda predstavniki NK Kapca to vendarle morajo storiti. A ne v domovini, temveč na Hrvaškem. "Tekmo oziroma javno zbiranje moramo prijaviti na Policijski upravi međimurski," je razkril prvi mož kluba in dodal, da za zdaj na njihovih domačih tekmah ni bilo kakršnihkoli težav. Če se malce pošalimo, ni bilo povoda za meddržavni spor ... "Hja, na srečo do zdaj ni bilo niti najmanjših izgredov ali česa podobnega in prepričan sem, da bo tako ostalo tudi v prihodnje. Hrvaški policisti sicer kdaj pa kdaj pridejo pogledat, kaj se dogaja. Pridejo na ogled, vendar so zgolj opazovalci, kakšnih drugih aktivnosti niso izvajali," je povedal Kristian Hanč. Skozi politične oči je takšna drža mož postave z one strani meje kajpada povsem logična, kakršnokoli ukrepanje bi bržčas pomenilo ’uradno’ hrvaško priznanje razsodbe arbitražnega sodišča v Haagu …

3kapca

Zagrozili so s selitvijo

Prav gotovo pa je zanimivo, da Kapca nase ne opozarja samo zato, ker igra tekme na Hrvaškem. Pred slabima dvema letoma so se vodilni možje kluba začeli spogledovati z idejo, da bi pri južnih sosedih tudi tekmovali. ’Zagrozili’ so, da se bodo preselili v 3. medžimursko ligo in s tem namenom že navezali stike z odgovornimi. "Ah, takrat je šlo za določene nesporazume z vodstvom MNZ Lendava, nismo se strinjali z nekaterimi stališči glede sistema tekmovanja in pogojev napredovanja v višjo ligo. In da, dokaj resno smo se začeli zanimati o možnostih tekmovanja na Hrvaškem, vendar smo kmalu ugotovili, da bi bili stroški preveliki. Na tekme bi namreč morali vse do okolice Varaždina, zato smo razmišljanja o selitvi opustili," je pojasnil predsednik Kapce in pristavil: "Lahko pa vam priznam, da je naša ideja močno odmevala. Do te mere, da smo bili zelo presenečeni, celo osupli. Gotovo veste, kako težko je zagotavljati finančna sredstva za delovanje kluba, takrat so se nam pokrovitelji začeli oglašati kar sami. Tako slovenski kot hrvaški. Češ da bi bilo nadvse zanimivo, če bi tekmovali v drugi državi. Da bi bili denimo kot liechtensteinski Vaduz, ki igra v Švici, San Marino v Italiji ali na nek način Monaco v francoski ligi. Očitno bi bili atrakcija, vendar vsaj za zdaj s tem ne bo nič. Tudi v prihodnje bomo tekmovali v Sloveniji, in kot sem že dejal, močno upamo, da bomo v Sloveniji čim prej igrali tudi tekme."

Članki iz rubrike