stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Jurij Završnik
Jurij Završnik
1 02.04.2019 12:24:15

RAZKRIVAMO OZADJE rasističnega škandala pri nas: Sodnik mu je rekel, da ne sme ...

V 18. krogu 3. SNL center bi se moralo odigrati tudi srečanje med Zagorjem in Svobodo iz Ljubljane. Tekma se je sicer začela, domači so povedli z 1:0, toda potem ko je sodnik Blaž Kos odpiskal konec prvega polčasa, se je zgodil hud incident.

Zgodil se je škandal, ki bi lahko imel velike razsežnosti. Glavni sodnik na tem srečanju Blaž Kos je srečanje po koncu prvega polčasa prekinil in nato odpovedal, tako da so igralci obeh ekip odigrali zgolj 45 minut.

In kaj se je sploh zgodilo?

Sodnika je po tem, ko je odpiskal konec polčasa, fizično napadel igralec Svobode Ousman Juwara, kar je dejanje, ki si kajpak zasluži najstrožjo kazen.

V ljubljanskem klubu sicer zagotavljajo, da je bil njihov igralec iz Gambije tarča rasističnega napada. In to nikogar drugega kot glavnega delivca pravice. V Svobodi trdijo, da mu je sodnik namenil žaljive besede, ob katerih je Juwara izgubil živce in se odzval z napadom.

Poklicali smo vpletene. Najprej smo hoteli slišati, kaj se je zgodilo, iz ust predsednika domačega kluba Nejca Vozlja, ki vsega skupaj ni najboljše videl in slišal, a ...


»Lahko vam povem samo to, kar sem videl. Tekma je potekala normalno, gostje iz Ljubljane so bili sicer celotno srečanje malce nervozni. Po koncu prvega polčasa pa se je zgodil incident, ko je igralec udaril sodnika. Ousman Juwara je malce prej naredil prekršek, potem pa je bilo vse mirno, do takrat, ko je sodnik odpiskal konec prvega polčasa. Mi smo že odhajali s tribune, igralec Svobode pa je prišel do sodnika in mu prisolil klofuto. Ne vem, kaj se je dogajalo vmes oziroma kaj sta sodnik in Juwara govorila drug drugemu. Zdaj se govori, da je glavni sodnik Juwari nekaj rekel, zaradi česar se je ta razburil ... Da je potem še stranski sodnik nekaj govoril ... Delegat je seveda vse zapisal in o tem incidentu bo pač zdaj odločal disciplinski sodnik. Mislim, da bodo tekmo registrirali s 3:0 za nas, in to je to,« je razložil predsednik NK Zagorje Vozelj in dodal, da je bila tekma precej nervozna, da je trener Svobode vpil na igralce in opravil že eno menjavo. »Že tekma v Ljubljani je bila zelo nervozna in očitno je v tem klubu taka mentaliteta,« je še dodal predsednik zasavskega kluba.

Šli bomo tudi na Uefo
Trener nogometašev Svobode je legenda slovenskega nogometa Jedinko Perica, ki je vse življenje preživel na nogometnih igriščih in to »obrt« zelo dobro pozna. Videl in doživel je marsikaj, zato ga zelo težko kaj preseneti. Toda kot trener je on odgovoren za svoje igralce.

Popolnoma jasno je, da ne odobrava napada na sodnika ne glede na to, ali je bil igralec izzvan ali ne, ali mu je sodnik kaj rekel ali ne. »Moje iskreno mnenje je, da si naš igralec Ousman Juwara zasluži kazen ne glede na to, kaj mu je sodnik rekel. Moje stališče je, da se mora igralec za tako dejanje zelo strogo kaznovati, tudi za nedoločen čas mu je treba prepovedati igrati nogomet. Igralec ne glede na to, kaj mu je rekel sodnik, oziroma tudi če je bil izzvan, nima pravice vzeti pravice v svoje roke. Nekaj takega se nikakor ne sme zgoditi. Nogometno igrišče ni poligon za obračunavanje,« je bil do svojega branilca, 27-letnega Gambijca (pred prihodom v Svobodo je igral za Ivančno Gorico), zelo oster Perica.

Toda ... »Juwara je pred tem naredil prekršek. Res je naredil oster start in potem so se nekaj pregovarjali. Toda to je bilo že pol minute do konca polčasa in vse skupaj je bilo bolj ali manj nepomembno. Rekel sem sodniku, kaj mu govori, saj ga Juwara sploh ne razume, ker zelo slabo govori slovensko. Sodniku sem dejal: 'Če je kriv, mu dajte rumeni ali rdeči karton, kar hočete!' Toda sodnik je potem odpiskal konec polčasa. Natančno sem spremljal, kaj se je dogajalo, saj vem, da je Juwara včasih precej nervozen. Sodnik mu je rekel nekaj podobnega, kot je to, da ne sme startati na igralca kot črna žival. Takrat pa je Ousman znorel in je sodniku prisolil klofuto. Tega seveda jaz kot trener ne dovolim, sodniku pa sem rekel, da bi morda jaz reagiral enako, če bi bil na igralčevem mestu. Takih stvari sodnik ne sme govoriti igralcu. Mi bomo šli na Uefo, če bo treba. Ne branim igralca, ki je reagiral narobe in nesmotrno ter mora biti za to kaznovan, toda tudi sodnik ...« je dogajanje zelo natančno opisal strateg Svobode Perica in dodal: »Sodnik nima nobene pravice, da govori take stvari. In še, sodnik nas je ves čas delal nervozne, saj nam ni dosodil najstrožje kazni, pa na koncu to niti ni pomembno. Naši igralci so bili zaradi njegovih odločitev nervozni. In poudarjam – ne glede na vse, kar se je dogajalo na igrišču, sodnik nima pravice, da izjavi nekaj takega.«

Disciplinski sodnik bo vsekakor moral raziskati vse okoliščine neljubega dogodka, čaka ga obilica dela ... Zadeva ni tako nedolžna, kot se je zdelo na prvi pogled, gre za rasizem in napad na sodnika. To so stvari, ki mečejo na slovenski nogomet slabo luč in take stvari – obe reakciji – je treba zatreti v kali. Takoj in brez popuščanja.

Značke: slovenija, sodnik, svoboda

Članki iz rubrike