testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

delovna-akcija, družina-markovec Njena.si

Delovna akcija v vasi Ljubno: Majhna skupnost z ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

nu
nu
0 22.04.2018 13:41:15

Znana mlada ambasadorja, ki bosta predstavljala Slovenijo na Nogometu za prijateljstvo 2018

Predstavnika Slovenije sta obiskala Marcosa Tavaresa in mu predstavila letošnji projekt Nogomet za prijateljstvo, ki se bo odvil na Svetovnemu prvenstvu 2018 v Rusiji.

Nogomet za prijateljstvo, eden največjih družbeno-odgovornih projektov za otroke v športu, ki poteka pod okriljem podjetja Gazprom (uradnega partnerja FIFA in svetovnega prvenstva 2018 v Rusiji), bo popeljal mlada ambasadorja iz Slovenije v Moskvo. V času otvoritve svetovnega prvenstva v nogometu, bo projekt Nogomet za prijateljstvo gostil mlade iz 211 držav in regij. Vključeni otroci bodo tako prisostvovali različnim dogodkom, ki bodo proslavljali 9 človeških vrednot – prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, mir, predanost, zmago, tradicijo in čast.

Po izvedbi izbirnega postopka, ki temelji na uveljavljenih mednarodnih kriterijih projekta in je bil izpeljan v sodelovanju z uradnim partnerjem projekta za Slovenijo – Nogometno zvezo Slovenije, bosta Slovenijo zastopala Jan Bek in Tija Karič, ki bosta opravljala vlogi mladega trenerja in mlade novinarke na zaključnem dogodku Nogometa za prijateljstvo v Moskvi med 8. in 15 junijem 2018.

Mladi slovenski trener Jan Bek bo vodil svoje igralce v ekipi »Western Gorilla«, ki je ena izmed 32. mednarodnih ekip prijateljstva. Te ekipe, ki jih bodo sestavljali otroci, so bile določene na odprtem žrebu. V ekipi Western Gorilla bodo igrali nogometaši iz Uzbekistana, Kajmanskih otokov, Luksemburga, Mongolije, Gibraltarja in Izraela. Ekipe so bile sicer sestavljene na načelih Nogometa za prijateljstvo – ki znotraj ene ekipe združuje 12-letnike različnih narodnosti, spolov in telesnih sposobnosti.

Poleg Jana bo Slovenijo v Rusiji predstavljala tudi 12-letna Tija Karič, ki bo opravljala vlogo mlade novinarke. Tija bo kot članica mednarodnega otroškega novinarskega središča ena izmed 211 mladih novinarjev, ki bodo poročali iz zaključnih dogodkov projekta Nogomet za prijateljstvo. Zaključne dogodke projekta bo sicer predvidoma v živo pokrivalo tudi več kot 5.000 predstavnikov vodilnih medijskih hiš, ki bodo prisotne v Moskvi.


Projekt na lokalni in globalni ravni podpirajo številni vodilni mednarodni nogometni funkcionarji in legende, med katerimi sta tudi generalna sekretarka Fife Fatma Samoura in nizozemska zvezda Marco van Basten. V povezavi s tem sta tudi mlada slovenska ambasadorja imela priložnost spoznati Marcosa Tavaresa, napadalca NK Maribor in najboljšega strelca v zgodovini prve slovenske nogometne lige. Ambasadorja sta v sredo v Mariboru Tavaresu predstavila načela, vrednote in letošnji program projekta Nogomet za prijateljstvo, ob tem pa so si vsi prisotni slavnostno izmenjali zapestnice Nogometa za prijateljstvo, ki so simbol projekta.

»Z nestrpnostjo pričakujem največji nogometni dogodek. Svetovno prvenstvo v nogometu v živo doživijo le redki srečneži in jaz sem med njimi. Še vedno komaj verjamem. Poleg tega se veselim tudi ostalih aktivnosti in priložnosti, ki jih prinaša Nogomet za prijateljstvo,« je ob tej priložnosti dejal mladi slovenski trener Jan Bek. Veselja in navdušenja ni skrivala niti mlada novinarka Tija Karič, ki je med drugim izpostavila velik pomen prijateljstva. »Prijateljstvo je zame zelo pomembno. Prijatelji nas osrečujejo, obenem pa se zaradi prijateljstev naučimo in spoznamo veliko novega - jezika, navad, običajev... prijateljstvo je lepo.«

»Vsi nogometaši sanjamo, da bi se nekoč udeležili svetovnega prvenstva, a le peščici to uspe. Jan in Tija bosta uresničila svoje sanje, ob tem pa naredila tudi nekaj dobrega za ljudi. Kot sta mi zadeve predstavila, bosta vključena v resnično izjemen projekt, ki na prvo mesto postavlja človeške vrednote. Vesel sem za njiju in verjamem, da bosta doživela nepozabno izkušnjo,« pa je otrokoma zaželel vse dobro pred odhodom v Rusijo kapetan NK Maribor, Marcos Tavares.
Med pripravami na prvenstvo in forum bodo mladi nogometaši vključeni v tabor prijateljstva, kjer bodo pod vodstvom mladih trenerjev in nadzorom znanih nogometašev. Vsi otroci se bodo ob tem udeležili tudi šole devetih vrednot, kjer se bodo seznanili z bistvenimi vrednotami projekta na različne načine. Organizacija Združenih narodov je med izražanjem podpore projektu izpostavila, da je ta pobuda edinstveni izobraževalni program, kot tudi poimenovanje ekip prijateljstva po imenih ogroženih živalskih vrst po celem svetu.

Osrednja dogodka za otroke v Moskvi bosta sicer Svetovno prvenstvo nogometa za prijateljstvo, ki bo na sporedu 12. junija in šesti mednarodni otroški forum nogometa za prijateljstvo, ki se bo odvil dan kasneje. Na forumu bodo prisotni vsi mladi ambasadorji, ki bodo razpravljali o različnih možnostih promocije vrednot projekta po celem svetu.

Galerija
Značke: gazprom, f4f

Članki iz rubrike