Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
30.06.2016 14:54:43
Deli članek:

Druga liga drugo leto z veliko spremembo

Grega Wernig

Izvršni odbor Nogometne zveze Slovenije je na svoji enajsti seji potrdil spremembo tekmovalnega sistema v 2. SNL. Od sezone 2017/2018 bo v drugi ligi 16 ekip.

Izvršni odbor je sprejel odločitev o širitvi 2. SNL, potem ko je bila pripravljena analiza obstoječega tekmovalnega sistema, s kateri so sodelovali različni nogometni deležniki, ki so izrazili pobudo po spremembi tekmovalnega sistema. Sprememba je nastala predvsem v želji, da se igralcem po končanem nastopanju v mladinskih kategorijah omogoči čim bolj aktivno igranje v članskih kategorijah na državnem nivoju, kakor tudi z željo po čim večji zanimivosti tekmovanja. To bo po novem potekalo po dvokrožnem sistemu, drugoligaši bodo v sezoni odigrali 30 krogov.

O morebitnih spremembah 3. SNL, ki bi nastale zaradi spremembe 2. SNL, bo govora šele po pripravi analiz po končani tekmovalni sezoni 2016/2017.

Člani izvršnega odbora so sprejeli tudi prestavitev zimskega prestopnega roka, ki bo po novem trajal od 15. januarja do 15. februarja. Prestavitev prestopnega roka gre predvsem na roko klubom, saj se prestopni rok tako prestavi bližje pričetku drugega dela tekmovanj. Nova ureditev bo stopila v veljavo že januarja 2017.

Pri točki o trženju medijskih in sponzorskih pravic 1. SNL so člani IO sprejeli sklep, da sta trženje medijskih pravic in poimenovanje tekmovanja še naprej v domeni NZS, pridobljena sredstva iz naslova centraliziranega trženja medijskih in sponzorskih pravic v sezoni 2015/16 pa se razdeli po ključu 50% sredstev v enakomernih deležih, 50% pa glede na osvojene točke v pretekli sezoni.

Sicer pa so izvršniki sprejeli še sestavo 3. SNL in mladinskih lig, koledar v ženskih ligah in futsal tekmovanjih za jesenski del sezone 2016/2017, potrdili pa so tudi pričetek projekta Futsal Euro 2018.