mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
0 06.05.2016 22:23:24

Sodobni nogometni center na Brdu tudi uradno odprt

Nikola Miljković
Nacionalni nogometni center na Brdu pri Kranju, ki sicer deluje od lanskega novembra, je bil danes tudi uradno odprt. Ob kopici slovenskih in tudi mednarodnih veljakov, ne zgolj iz nogometnega sveta, sta se odprtja udeležila tudi predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino in slovenski predsednik vlade Miro Cerar.

"Vesel sem, da vas lahko pozdravim v Parku Brdo, enem od naravnih biserov Slovenije, ki je bil s svojimi protokolarnimi objekti že večkrat gostitelj številnih pomembnih zgodovinskih dogodkov. Navsezadnje imata posestvo Brdo in njegov grad več kot 500-letno zgodovino, gostila sta številna pomembna srečanja najvišjih predstavnikov iz celega sveta ... Trenutek ne bi mogel biti boljši prav zaradi uvrstitve madridskega Atletica v finale lige prvakov, h kateri je z izjemnimi obrambami prispeval odlični slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak," je uvodoma dejal Cerar.

infantino nm
Nikola Miljković

Gianni Infantino, ki je pri gradnji centra na Brdu sodeloval že kot generalni sekretar Evropske nogometne zveze, preden je bil nedavno izvoljen na čelo Fife, je izpostavil, da je ta izjemno lep nogometni center vzor za Slovenijo, Evropo in svet: "Vidi se, kaj je mogoče narediti v nogometu in za nogomet, od otrok do starejših, ki radi brcamo to žogo. To kaže, da lahko država, kot je Slovenija, ne le trikrat nastopi na velikem turnirju, ampak da je mogoče z dobrim vodenjem in vizijo doseči še več v tej lepi državi."

Theodore Theodoridis, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Uefe, je prav tako izpostavil, da je Nogometna zveza Slovenije (NZS) dobro izkoristila sredstva, ki jih je dobila od Fife in Uefe ter so predstavljala veliko večino denarja za izgradnjo. Center je nato uradno odprl predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki je pred tem zbrane, med katerimi je bilo več kot 20 predstavnikov vodstev nacionalnih nogometnih zvez, nagovoril: "Izgradili smo center za šport, ki jo že dolgo krasijo besedi lepa igra. Center je vzgib za novo nogometno kulturo v Sloveniji in dom za preko 40.000 moških in žensk, ki se ukvarjajo z nogometom, tudi rekreativno, ne glede na spol, raso, vero ali druge okoliščine."

ceferin nm
Nikola Miljković

Cerar je navedel, da je vlada pred petimi leti stavbne pravice prenesla za 50 let na Nogometno zvezo Slovenije (NZS) in ustvarila osnovne pogoje za gradnjo. Nacionalni nogometni park so začeli graditi novembra 2014. Zrasel je v zelenem okolju na obrobju Brda na nekdanjem hipodromu in zajema tri nogometna igrišča z naravno travo, večnamenski vadbeni športni objekt in upravno stavbo NZS. Center ne bo namenjen samo nacionalnim reprezentancam, temveč bo svoje storitve nudil tudi drugim športnim ekipam in športnikom. Kot pravijo na NZS, so se za vadbo v tem novem centru že zanimali tudi nekateri ugledni tuji klubi in reprezentance, ki pa niso doslej bili zadovoljni s tamkajšnjim hotelom, ki je del Javnega gospodarskega zavoda Protokolarne storitve Republike Slovenije.

brdo gw
Grega Wernig

V naslednji fazi je predvidena še izgradnja športno medicinskega dela, ki bo centru omogočil vrhunsko celostno ponudbo športnikom iz celega sveta. "Posebej pa me veseli, da v kratkem obdobju, po odprtju Nordijskega centra v Planici, Slovenija pridobiva še en pomemben športni objekt ... Posebej pomembno je, da se že otroke vključuje v športne aktivnosti, ki jim poleg fizične pripravljenosti in zdravja dajo in privzgojijo tudi pomembne družbene vrline, pomembne za celo življenje. Dvakratna uvrstitev slovenske moške članske reprezentance na svetovno prvenstvo in enkrat na evropsko prvenstvo sta najboljši dokaz odličnega in načrtnega dela. Mnogokrat se Slovenci, vajeni vrhunskih rezultatov slovenskih športnikov, niti ne zavedamo, kakšen uspeh predstavljajo te uvrstitve za dvomilijonsko Slovenijo. V sferi športa je Slovenija dejansko velesila," je v nagovoru izpostavil Cerar.

V umetniškem programu v devetih točkah, katerega koncept in režija sta bila v rokah Matjaža Bergerja, so poleg številnih umetnikov različnih vej s svojimi nastopi sodelovali tudi športniki na čelu z zlatim olimpionikom v metu kladiva Primožem Kozmusom, padalci slovenske vojske in mladimi nogometašicami in nogometaši.

Članki iz rubrike