Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
19.09.2024 22:36:16
Deli članek:

Dvoboj Oblaka in Šeška se je začel spektakularno, po zanimivi potezi trenerja Nemcev pa končal takole ...

profimedia

Na "slovenskem" derbiju lige prvakov se je kljub golu Šeška zmage z 2:1 veselil Atletico in Jan Oblak.

Z današnjimi tekmami je končan prvi krog nove in prenovljene različice lige prvakov. Največ zanimanja je v Sloveniji nedvomno požel obračun Atletico Madrida in Leipziga, na katerem sta si na golu Špancev in v napadu Nemcev nasproti stala Jan Oblak in Benjamin Šeško. 

Oba slovenska zvezdnika pa sta že v prvih minutah stopila v ospredje; v 4. minuti je z izjemno hitrim sprintom protinapad Leipziga začel Šeško, ki je žogo uspel spraviti do Loisa Opende, ta pa se je znašel pred Oblakom. Belgijec je močno sprožil, toda slovenska hobotnica je odreagirala odlično in mu obranila strel. Toda akcija se tu ni končala, žoga se je namreč odbila visoko v zrak, kjer pa kraljuje Šeško; 21-letni napadalec je namreč brez težav preskočil branilca Atletica in žogo pospravil v prazno mrežo za vodstvo Nemcev. 

Izenačenje je prišlo v 28. minuti, ko je po predložku s strani z volejem udaril Antoine Griezmann in razveselil domače navijače. V nadaljevanju se je tempo nekoliko umiril in številne (pol)priložnosti na obeh straneh so ostale neizkoriščene. Trener Leipziga Marco Rose se je v 70. minuti odločil, da bo Šeška poslal iz igre in po tem sta dolgo obe mreži mirovali, tudi po zaslugi Oblaka, ki je obranil, kar je moral. V 90. minuti pa je sledil hladen tuš za Nemce, saj je Maria Gimenez po podaji Griezmanna preskočil branilca in z glavo poskrbel za preobrat in zmago Atletica z 2:1. 

Na preostalih tekamh je v Beogradu Benfica že v prvem polčasu prišla do lepe prednosti, ko sta v deveti in 29. minuti zadela Turka Kerem Aktürkoglu in Orkun Kökcü. V 86. minuti je tudi po kreaciji Timija Maxa Elšnika upanje Beograjčanom vzbudil upanje Milson z golom za 1:2. Domača zasedba, pri kateri Vanja Drkušić ni igral, je ob koncu močno pritiskala, a ji ni uspelo priti do izenačujočega zadetka, medtem pa so tudi še Portugalci zadeli okvir vrat.

Brest je igral proti graškem Sturmu Jona Gorenca Stankovića, Tomija Horvata, ki je igral do 46. minute, in Arjana Malića ter slavil z 2:1. Hugo Magnetti je povedel Francoze v vodstvo v 23. minuti, Edmilson Fernandes je v 45. minuti z avtogolom poskrbel za izenačenje, Abdallah Sima pa je v 56. minuti zadel za 2:1.

Monaco je gostil Barcelono ter jo premagal z 2:1. Katalonci so že v 11. minuti ostali brez izključenega Erica Garcie, pet minut zatem pa je Maghnes Akliouche zadel za vodstvo ekipe iz kneževine. Kljub igralcu manj je Lamine Yamal izenačil v 28. minuti ter postal drugi najmlajši strelec v ligi prvakov po Ansuju Fatuju. Slednji je bil ob prvencu star 17 let in 40 dni, Yamal pa 17 let in 68 dni. George Ilenikhena je v 71. minuti Monacu priigral novo vodstvo in tudi zmago.

Atalanta je igrala proti Arsenalu, tekma se je končala z 0:0, pri čemer je Mateo Retegui v 51. minuti zapravil enajstmetrovko za ekipo iz Bergama.

Zanesljivo zmago je vpisal Bayer Leverkusen, ki je pri Feyenoordu slavil s 4:0. Florian Wirtz je že v prvem polčasu dosegel dva gola, enega je dodal Alejandro Grimaldo, avtogol pa je zabil Timon Wellenereuther.

V torek so bile tekme Juventus - PSV Eindhoven (3:1), Young Boys - Aston Villa (0:3), Milan - Liverpool (1:3), Bayern München - Dinamo Zagreb (9:2), Real Madrid - Stuttgart (3:1) in Sporting Lizbona - Lille (2:0), v sredo pa Bologna - Šahtjar Doneck (0:0), Sparta Praga - Salzburg (3:1), Glasgow Celtic - Slovan Bratislava (5:1), Manchester City - Inter Milano (0:0), PSG - Girona (1:0) in Brugge - Borussia Dortmund (0:3).