zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

nu
nu
0 23.02.2022 11:13:02

V ITALIJI se rojeva NOVI OBLAK: Mladenič DEBITIRAL v dresu padlega VELIKANA! In to kako! (video)

parmacalcio1913.com
Italijani so polni hvale na račun Slovenca.

Prvi vratar mlade slovenske reprezentance, šele 18-letni Martin Turk, je dočakal veliki trenutek. Nekdanji dragulj Kopra, ki je avgusta 2019 odšel k italijanskemu padlemu velikanu Parmi, je včeraj debitiral za prvo ekipo legendarnega kluba, ki trenutno nastopa v drugi italijanski ligi. Slovenec sicer v tej sezoni opravlja vlogo drugega vratarja Parme, prvi čuvaj mreže je namreč za mnoge celo najbolj legendarni italijanski vratar vseh časov, Gianluigi Buffon. A ker je bil Buffon včeraj odsoten, je med vratnici stopil Turk. In odigral fantastično tekmo! 

Parma, ki ji v tej sezoni ne gre nič po načrtih in se celo bori za obstanek, je gostovala pri odlični Pisi, ki se bori za uvrstitev v serio A (trenutno so tretji s 46 točkami, kolikor jih ima tudi prvi Lecce) in iztržila neodločen izid 0:0. Prva tekma in 'clean sheet'. Martin Turk si boljšega debija ne bi mogel zaželeti. Še posebej, ker je z nekaj svojimi odličnimi obrambami uspel Parmi prinesti točko. 

Po tekmi je bil deležen številnih pohval. Tako s strani svojega trenerja, legendarnega Giuseppeja Iachinija kot s strani italijanskih medijev. "Obramba je bila perfektna, zelo pazljiva. Hkrati je za nas debitiral tudi šele 18-letni vratar. Turk je odigral odlično, vesel sem zanj," je po koncu obračuna dejal Iachini, medtem ko so italijanski mediji Martina Turka označili kar za novega Jana Oblaka. 

"Mislim, da moj nasmešek pove več kot vse besede, ki bi jih lahko izrekel ob mojem debiju. Bilo je fantastično, nepozabno, rekel bi, da je bil perfekten večer," je po tekmi novinarjem razlagal Martin Turk, ki ga je v nekem trenutku dvoboja zagrabil tudi krč. "Krč? Soigralci so mi rekli, da se mi bo to zgodilo. Morda je prišlo do krča bolj zaradi nervoze kot zaradi utrujenosti. Res je sicer, da kar nekaj časa nisem igral, toda verjetno je bil krč bolj posledica nervoze," se je zasmejal Turk, ki je torej na svoji prvi tekmi ohranil mrežo nedotaknjeno. 

"Končati tekmo brez prejetega gola je čudovita stvar. Pred tekmo so mi vsi dali veliko nasvetov, dejali so mi, da naj ostanem miren, da naj igram svojo igro in da naj ne razmišljam preveč o tem, da gre za moj debi. Tudi na igrišču so mi vsi pomagali, od prve do zadnje minute." 

Mladi Slovenec je sicer za najlepšo obrambo poskrbel v sodnikovem podaljšku. "Dobro sem obranil strel in takrat me je zagrabil krč. Mislim, da bi lahko v drugem polčasu naredili več, da bi lahko zabili gol in zmagali," je razložil Turk, ki je med tekmo samozavestno postavljal svoje soigralce. "Moja lastnost je, da sem med tekmo glasen. Nihče mi ni rekel, naj bom takšen, takšen pač sem. Glasno govorjenje in postavljanje soigralcev mi med tekmo pomaga, da sem bolj osredotočen," je dejal Turk. 

Njegov debi so italijanski novinarji sicer primerjali z debijem njegovega vratarskega mentorja, Gianluigija Buffona, ki je leta 1995 na golu Parme debitiral s 17 leti, takrat proti slovitemu Milanu, za katerega so igrali Franco Baresi, Paolo Maldini, Alessandro Costacurta, George Weah, Roberto Baggio, Zvonimir Boban .. Golobradi italijanski vratar je odigral fantastično tekmo, spravljal v obup superzvezdniške nasprotnike, zaklenil svoja vrata in poskrbel, da je prav tako zelo kakovostna Parma (takrat so zanje igrali Fabio Cannavaro, Hristo Stoichkov, Gianfranco Zola, Roberto Sensini, Fernando Couto ...) iztržila izid 0:0. "Pred tekmo sem si ogledal posnetke Buffonovega debija, to me je motiviralo. Morda sem zato odigral tako, kot sem odigral," se je zasmejal Turk. 

Kako je bil videti Turkov debi si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Značke: martin-turk, parma

Članki iz rubrike